用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 揀這三科Bio、Geog、History,如何?
go

揀這三科Bio、Geog、History,如何?

囡1A英津中,英文好,數差,唔主動温書,亦唔愛背書,又唔識唸前途,請問有無建議?? 謝謝﹗

29XX86 發表於 21-1-11 12:02
囡1A英津中,英文好,數差,唔主動温書,亦唔愛背書,又唔識唸前途,請問有無建議?? 謝謝﹗
...

若不喜歡"背誦",咁要好好想清楚是否真的要修讀Bio和His,這兩科的背誦量相當大。

Arabellahk    發表於 21-1-15 00:09

YmOra 發表於 21-1-11 13:14
若不喜歡"背誦",咁要好好想清楚是否真的要修讀Bio和His,這兩科的背誦量相當大。
...

但唔揀呢兩科,都無乜野好讀,佢數理弱。

29XX86 發表於 21-1-11 13:18
但唔揀呢兩科,都無乜野好讀,佢數理弱。

對Bio和His係有興趣嗎?

會唔會考慮Bio或His兩選一,再加原先嘅Geog,最後,Econ或ICT或旅款嗎?

YmOra 發表於 21-1-11 13:24

會唔會考慮Bio或His兩選一,再加原先嘅Geog,最後,Econ或 ...

BIO係我想佢揀, 好似出路廣D, HISTORY佢一向成績好, 其實, ECON/ GEOG佢第一次考時, 佢ECON都考得好好, 但佢自己就話對ECON無信心, 點解你會咁建議呀?? 其實, 我一D IDEA都無, 所以, 想聽聽人地有乜建議。

29XX86 發表於 21-1-11 13:59
BIO係我想佢揀, 好似出路廣D, HISTORY佢一向成績好, 其實, ECON/ GEOG佢第一次考時, 佢ECON都考得好好, 但 ...

因為你只講孩子不喜歡數理無話不喜歡"商科"嘛!如果孩子英文較好又His比較有好成績,揀His也可以呢!

YmOra 發表於 21-1-11 13:14
...

Geog 都唔少。

YolandaTam 發表於 21-1-12 19:07
Geog 都唔少。

唉!去到高中科科都唔少嘢!

YolandaTam 發表於 21-1-12 19:07
Geog 都唔少。

不過,講真,樓主這三科之配搭到最後如果真係出現drop走1科嘅話,我估計都係Bio或His,才建議樓主不如响這兩科中選擇1科,另外選1科無咁要記嘅選修科,咁嘅話去到最後仍然保住3x嘅機會會大DD呢!

29XX86 發表於 21-1-11 12:02
...

唔喜歡背書仲揀 Bio 真係超辛苦,再加 Hist 都唔少嘢背到頭暈,除時讀唔上要 drop,不如揀科 Econ 讀得舒服少少好過。其實現今入大學係鬥高分,要揀有興趣同有能力嘅科更重要。

YmOra 發表於 21-1-12 21:05
不過,講真,樓主這三科之配搭到最後如果真係出現drop走1科嘅話,我估計都係Bio或His,才建議 ...

其實讀得好夠高分嘅話2科都已足夠,修3科又讀得唔好嘅話只會係嘥時間。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-1-13 00:06
其實讀得好夠高分嘅話2科都已足夠,修3科又讀得唔好嘅話只會係嘥時間。
...

這說法絕對認同,只是因為樓主的孩子還未有方向,直接DD講係未定性,我多數對這類孩子都會建議盡選3x,因為多DD科在手,讀多一年高中課程,讓中四完結後有更多的成熟成長就知道自己條路想點走,到時手上的選修科夠晒多再响裏面有得再細揀會開心多DD,感覺到希望也多DD。過去我嘗試過用這方法對待這類孩子,方法尚算湊巧,故建議樓主試試而矣!

洋蔥頭媽咪    發表於 21-1-13 12:40

洋蔥頭媽咪 發表於 21-1-13 00:06
...
小朋友學校就係主張揀2科, 但見EK大部份都係揀3科, 都好糾結.

YmOra 發表於 21-1-13 09:14
這說法絕對認同,只是因為樓主的孩子還未有方向,直接DD講係未定性,我多數對這類孩子都會建議盡選3x ...

你真知我心,佢就係唔唸唔理,好似唔關自己事先要我煩。

YmOra 發表於 21-1-11 13:24

會唔會考慮Bio或His兩選一,再加原先嘅Geog,最後,Econ或 ...

最近再問佢,佢話BIO HISTORY GEOG都有興趣,但分數暫時 HISTORY---) ECON---) GEOG---) BIO, HISTORY中一至三都高分,而其他暫時只考過一次,BIO最低分,問返囡佢話無乜溫,但見佢今次溫時,佢好似講書咁講我知,好流暢,我話其實你係咪都有興趣 佢又話OK架。

Chiuchoiluck 發表於 21-1-14 11:58
小朋友學校就係主張揀2科, 但見EK大部份都係揀3科, 都好糾結.

揀三科多數係因為未肯定小朋友邊科興趣大啲,或者邊科會成績好啲,所以才建議揀三科,諗住試咗先就算讀唔掂仍可以 drop. 但選2科基本上就冇得 drop. 所以網友會建議揀三科先。
去年统計,DSE整體考生揀考2x 同學百分比约佔69.9%,而考 3x 约佔 $18.6%,證明大部份考生查實都係以2x為主。

我仔學校老師都係建議同學選修2x,老師意見係如果同學目標清晰,知道自己興趣,就可以集中火力响2x度。
個人睇法,若貴子弟目標非選擇神科,又沒打算出國升學,亦知道自己興趣同強項,選2X的確可以集中火力,由其成績一般嘅同學,成績唔好如果仲要佢去應付3X會好嘥時間,集中火力讀2x效果可能更理想,3x唔一定係最好,其實都要睇情況。

YmOra    發表於 21-1-14 16:10

29XX86 發表於 21-1-14 13:00
你真知我心,佢就係唔唸唔理,好似唔關自己事先要我煩。

係呀!這類個性係咁的,所以我才响同是要記大量資料嘅Bio和His中選你孩子感興趣多DD嘅His,而非揀晒兩科咁辛苦,而另一科則可以揀佢比較喜歡嘅湊夠3x嚟讀。

29XX86 發表於 21-1-14 13:05

最近再問佢,佢話BIO HISTORY GEOG都有興趣,但分數暫時 HIS ...

首先,見你話孩子英文底子好,咁修讀His應該會有幫助,而Bio係與His一樣有大量嘢要記,其實唔係一定唔適合佢讀,因為我知道Bio只是肯讀都唔會太差的,只是對你一開始就話孩子不喜歡背誦才建議Bio和His兩大記嘢學科中只選1科會有利DD,另外你話分數暫時His>Econ>Geog>Bio,似乎揀Econ比Bio好,但你又似乎想孩子考慮多陣揀Bio,個人建議作參考,既然Econ成績表現唔錯,而過去Bio又响無乜溫嘅情況下實在不能作準是否適合讀,故定一定個目標,試下嚟緊嘅Bio考試用心地溫習下成績可以去到邊樹,加上孩子若有一次真真正正嘅認真讀某一科目時就會清楚自己是否喜歡讀,這做法真係一舉兩得,到時就可以縮窄為Bio或Econ兩科揀其中一科,剩下嘅就是加埋His和Geog湊夠3x。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-1-14 13:28
揀三科多數係因為未肯定小朋友邊科興趣大啲,或者邊科會成績好啲,所以才建議揀三科,諗住試咗先就算讀唔 ...

囡校兩班可揀3x, 兩班只可揀2x, 以佢一向成績應可揀3x, 但而家另有一問題係,下年中四開始的學生,到佢地考dse時,通識只計合格同唔合格了,所以,始終有得揀就揀左3科先,再時再唸drop唔drop, 到時應唔係計法,best five會無左通識。

YmOra 發表於 21-1-14 16:07
首先,見你話孩子英文底子好,咁修讀His應該會有幫助,而Bio係與His一樣有大量嘢要記,其實唔係 ...

囡其實好有興趣心理學嘅野,小六已自己網上睇心理學知識(英文,識好多相關詞匯),所以,我覺得bio其實都有啲關連,唔知到時岩唔岩佢。