用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問留學生可否在英國打疫苗
go

[英國] 請問留學生可否在英國打疫苗

醒目開學勳章

請問有冇公佈過關於留學生可否打疫苗呢?

之前我女在英國打HPV 疫苗都係免費

LWLM0804 發表於 21-1-11 10:34
香港約 2月都有得打呢

過客 發表於 21-1-11 11:13
香港約 2月都有得打呢
香港都要分批打,未必咁快輪到中學生

醒目開學勳章

回覆 過客 的帖子

阿仔暫時不會返香港,如果可以係英國打就最好

LWLM0804 發表於 21-1-11 10:34

如果英國政府安排學生年齡層打,留學生都一定有份

其實如果有得打,我情願阿仔暑假返香港打,我只敢打中國疫苗。

回覆樓主:

宜家咁多樣疫苗都係針對16歲以上,16歲以下都完全未做過testing, 所以我估不論香港或者外國分批打都唔會預幫中小學生打

jj100c 發表於 21-1-11 10:46
之前我女在英國打HPV 疫苗都係免費

題外話,你女之前在英國打HPV時是中學生嗎? 知否英國大學生可否免費打HPV?

我問過監護人,佢話可以因為有交NHS, 但係無咁快

老人家同高危人士要打左先

yuyueng 發表於 21-1-11 12:41
其實如果有得打,我情願阿仔暑假返香港打,我只敢打中國疫苗。
咁點解唔返中國讀 我仔仔淨係敢比佢係中國讀,驚佢係英國太自由學壞

laijenny99    發表於 21-1-12 17:35
王家爸爸    發表於 21-1-12 17:25

KHT_128 發表於 21-1-12 00:39
咁點解唔返中國讀 我仔仔淨係敢比佢係中國讀,驚佢係英國太自由學壞 ...

如只信中國,點解要去外國讀書?(emoji)

elvisgloria 發表於 21-1-12 07:33

如只信中國,點解要去外國讀書?(emoji)
讀書同vaccine功效有關連架咩,而家讀醫療咩打支針姐...相信家長都係想家人打得安心自己放心

咁點解唔返中國讀 我仔仔淨係敢比佢係中國讀,驚佢係英國太自由學壞 ...
我反而覺得一個人壞唔壞除左環境之外,性格同家庭教育都有重要既因素,每個國家都會有壞人,問題係要自己懂得點樣去處理,孩子在成長當中需要去學習,家長需要去引導.香港和中國大陸都是很自由的地方,也有很多努力讀書貢獻社會的學生,所以問題是在於孩子本人和家長身教. 英國寄宿學校管教也很嚴謹,作息定時,閒時一齊玩運動,比香港有啲學生放假約埋打機健康些少.

cfs 發表於 21-1-12 10:48
我反而覺得一個人壞唔壞除左環境之外,性格同家庭教育都有重要既因素,每個國家都會有壞人,問題係要自己懂得 ...

反映心有多大, 世界有多大!

hiddenhero 發表於 21-1-12 12:41
反映心有多大, 世界有多大!
我銀包唔夠大

cfs 發表於 21-1-12 12:43
我銀包唔夠大

呢個幾大都唔夠大

其實可唔可以唔好再甘思想狹隘,愛國同求學,甚至打疫苗完全無連帶關係,你知唔知中共領導人幾多人無留過學?無興趣知道你既野。

唔想講政治,太多井底蛙。

hiddenhero 發表於 21-1-12 12:48
呢個幾大都唔夠大

呢句真

With authorisation granted, Pfizer will deliver the vaccine to the UK as soon as possible. Fortunately for international students in the UK, the Department of Health and Social Care has confirmed that international students will “be able to access these vaccinations, just as they are able to access healthcare”.
應該有而且係免費

但十六歲以下就未有計劃注射, 原因係未有十六歲以下的測試數據。

https://www.studyinternational.com/news/international-students-uk-covid-19-vaccine/