用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德雅vs九龍真光vs聖母玫瑰中學比較
樓主: SOSOliu
go

德雅vs九龍真光vs聖母玫瑰中學比較 [複製鏈接]

SOSOliu 發表於 21-1-12 23:37
回覆 Poyau 的帖子

宜家問題係以前住九龍灣,上年搬到深水埗區,老師話跨區排名會跌到b2頭,所以唯有期望 ...

申請表應該無註明由申請人填寫
如申請表係英文 填英文
除非某些獎項無英文翻譯

SOSOliu 發表於 21-1-12 23:39
回覆 kellychan1 的帖子

係啊,就係擔心她英文唔掂聽唔明。選的九真有中文班,好似德雅都有。 ...

德雅2021年中一開4班3英1中

2020-21 S1 Class Structure and Medium of Instruction
https://taknga.icampus.hk/website/singlepage/index?channel_id=12949

http://ds.icampus.hk/dev-taknga/upload/channel/1569552166_2020-21%20S1%20Class%20Structure%20and%20Medium%20of%20Instruction.jpg

宜家問題係以前住九龍灣,上年搬到深水埗區,老師話跨區排名會跌到b2頭,所以唯有期望 ...

如大抽獎留觀塘 搬屋唔會跌Band
自行計次第(申請人全港排名先後)
次第無寫全港排第幾亦無Banding

因為要家長簽名,所以我哋家長填。

有啲問題要小朋友作文,並且由小朋友簽名,咁個部份我小朋友自己寫番。

SOSOliu 發表於 21-1-12 23:39
回覆 kellychan1 的帖子

係啊,就係擔心她英文唔掂聽唔明。選的九真有中文班,好似德雅都有。 ...

https://www.ktls.edu.hk/zh/about-zh/medium-of-instruction-and-class-allocation/

九龍真光中學教學語言

https://taknga.icampus.hk/website/singlepage/index?channel_id=12787

德雅中學中一班級編制及授課語言

唔好意思,唔係好明次第冇寫亦冇banding係乜意思?係咪自行選校填表度要寫上學校排名呀?因為觀塘區實在距離宜家住度太遠啦。個女想係翻附近讀,就算跌排名亦冇辦法了

SOSOliu 發表於 21-1-13 13:13

唔好意思,唔係好明次第冇寫亦冇banding係乜意思?係咪自行選校填表度要寫上學校排名呀 ...

全港次第是各申請人之間排序
舉例學生A全港排1000 B 100 C 500
學校只知B>C>A 無全港排名 無Band

如果九真vs德雅呢?

JojoDad 發表於 21-1-10 19:12
認同呀!OLR B1b,你自己覺得1C生,加上英文C,其實挑戰好大,不過自行試下最多浪費個自行位。九真呢幾年 ...

請問德中搬校舍到黃大仙,是否確實。因我囡讀德小,我和其他家長都冇聽聞過.

回覆 angel326 的帖子

問學校最好!

Vitsoi00 發表於 21-1-25 19:06
回覆 angel326 的帖子

問學校最好!

我問過校務處話唔知道遷校一事,可能要問校長定校監?但應該都唔會理我

回覆 BHA 的帖子

咁當無呢件事啦..

SOSOliu 發表於 21-1-9 20:14
請問呢三間學校按排名邊間最好啊?我女馬上要報中學啦。她噶banding老師話係1C...但英文唔好綜合係C.而且小 ...
點解唔考慮九龍城聖家?都係女校!

apple1990 發表於 21-2-27 07:56
點解唔考慮九龍城聖家?都係女校!

聖家自己小學學生都收唔晒
j

SOSOliu 發表於 21-1-9 20:14
請問呢三間學校按排名邊間最好啊?我女馬上要報中學啦。她噶banding老師話係1C...但英文唔好綜合係C.而且小 ...

樓主,最後自行邊兩間?有冇著落?

樓主小朋友英文較弱,有無考慮培道呢?

joe12211981 發表於 21-5-22 22:13
樓主,最後自行邊兩間?有冇著落?
自行九龍真光同德雅都唔收,bang 1成績英文較弱

回覆 LeeCC 的帖子

大抽獎有填培道。

SOSOliu 發表於 21-6-3 07:36
自行九龍真光同德雅都唔收,bang 1成績英文較弱

樓主小朋友band 1成績嘅話,德雅自行候補機會都大

英文如果係津小攞C, 我覺得三間自行機會都係接近0。 可能大家唔太理解深水埗網其實有幾間英文水平高的小學,私小有sfa 和德雅小學, 津小有荔天。 德雅小六英文程度已教深1~2級,就算僥倖抽獎入到玫瑰或德中,會讀得非常吃力吧?
‹ 上一主題|下一主題