用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 寄宿中學Spring term有否減學費
go

[英國] 寄宿中學Spring term有否減學費

我仔中學校長出左信減學費,Spring half term 寄宿生如果無返學校就收day school 學費,退返差額一半,寄宿生如果留校既打個8折,我仔就係留校,有食有住一人一間房,每星期做一次Covid 19 test , 不過日校生無得減。
大家仔女中學有無得減學費呢?我覺得我仔間中學幾有人情味。

giver    發表於 21-1-9 21:57

冇收到消息呀!

回覆樓主

我女學校Broaders 7折,day students 8折

yuyueng 發表於 21-1-9 15:24
我仔中學校長出左信減學費,Spring half term 寄宿生如果無返學校就收day school 學費,退返差額一半,寄宿 ...

暫時未有,希望有好消息
BOOBOO

elysemama 發表於 21-1-9 19:13
我女學校Broaders 7折,day students 8折
Boarders 如果無得boarding 應該收同day students 一樣既學費至公平,不過學校肯減已經好好。

yuyueng 發表於 21-1-9 22:54
Boarders 如果無得boarding 應該收同day students 一樣既學費至公平,不過學校肯減已經好好。 ...

哎,學校都唔想停課,在疾情下同舟共濟,每間學校財政狀況不一,有得減已經好好!期待早日重返校園

50% off boarding fee and 5% off tuition fee

其實而家都未知停課到幾時,你地學校咁快有通知減學费,真好!

幸福花海 發表於 21-1-10 10:24

學校通知根據停課日子計,並不是全期7折,而家未有實數退幾多

回覆樓主:

停課期間boarders 七折。

幸福花海 發表於 21-1-10 10:24
因為停到half term break係肯定,所以學校先假半個term 既學費。希望half term break 之後可以正常返學啦。

yuyueng 發表於 21-1-9 15:24
我仔中學校長出左信減學費,Spring half term 寄宿生如果無返學校就收day school 學費,退返差額一半,寄宿 ...

咁主動,真係好有人情味(emoji)

回覆樓主:

借位問一問:

讀緊英國大學的,有人收到lockdown期間(4 Jan to 14 Feb)的宿費減免嗎?

TTEE1819 發表於 21-1-13 11:40
借位問一問:

讀緊英國大學的,有人收到lockdown期間(4 Jan to 14 Feb)的宿費減免嗎?

有收到。第二期宿費唔收
其實係一家四口子

一家三口 發表於 21-1-13 11:42
有收到。第二期宿費唔收

Yeah yeah yeah, 真係good news

一家三口 發表於 21-1-13 11:42
有收到。第二期宿費唔收

你哋學校好好,好多都衹是打折,因點都要出糧給工作人員

International boarders - 如果返唔到學校住宿舍, 就改收day student 學費; 如果返到學校boarding, 就冇減價
Day student: 10% off

Isaacmommy 發表於 21-1-13 15:40

我都覺得大學處理得好好,我預左要付費,是應該付的,因為lockdown 都唔係大學問題。大學仲要講明lockdown 期間會安排「full rent rebate 」,真係好感動。

Isaacmommy 發表於 21-1-13 15:40

係大學宿舍咋

TTEE1819 發表於 21-1-13 16:04
我都覺得大學處理得好好,我預左要付費,是應該付的,因為lockdown 都唔係大學問題。大學仲要講明lockdown ...

我細女個度比較亂,week 0 都未出到宿舍費用單。我細女今日會由倫敦返去 (door to door transfer),佢話只要有合理原因,大學都會批回校zoom....佢等緊學校Term 3的安排 (話2月尾 confirm),如果都係全 online,佢會 pack晒所有野返倫敦,等有直航機時回港。 如果變返面授...Easter 都唔會返,佢唔想假期有一半時間在酒店.
至於宿舍費用,有舊生津貼 international students 宿費每人400GBP, 大學宿舍已代收。

學費嘛,一開學已交了全年學費