用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Marymount 叩門
樓主: AAAE
go

Marymount 叩門   [複製鏈接]

聖大相信都係區內最多學生嘅KG,區內嘅KG,SPK/N學生多數直升,相信坑真幼亦如是,聖公會學生亦會打散去大部份直私。聖大學生比較多似乎係正常不過~~~

tungmin 發表於 21-1-14 23:45
但係... 維記係 3年 (2017-2020) 9間學校加埋先至有13位入MPS, 而LH 今年5間學校加埋有4位入MPS聖大今年已 ...
起升小階段,只可以透過扣門入學試既數字先可真正結論到邊個幼稚園對升小既影響,所以必須要知實際扣門入既人數。
另外,津校有津校好,有啲數字是冇得呃,如扣門位有幾多?5%扣門位基本上是適用於所有津校,那10個左右扣門位,呢間又話有優勢,果間又話有,咁實際上究竟可以扣入幾多個?

PTL_L 發表於 21-1-15 12:29
起升小階段,只可以透過扣門入學試既數字先可真正結論到邊個幼稚園對升小既影響,所以必須要知實際扣門入既 ...

寶血網頁有過去20年升小統計
近6年分開列出自行/統一/叩門
叩門佔MPS 20% 但唔係年年有

MPS 自行+統一+叩門=總數
2020年 3+2+0=5
2019年 0+6+4=10
2018年 7+3+0=10
2017年 3+2+1=6
2016年 2+3+1=6
2015年 1+1+2=4
近6年共 16+17+8=41人

寶血幼稚園學生升讀小一統計
http://info.pbk.edu.hk/primary1.php

Poyau 發表於 21-1-15 14:01
寶血呢個數據就最可以估算扣門能力,亦好正常,因為扣門位有限,每校收1-2個好合理。請問聖大有嗎?

Poyau 發表於 21-1-15 14:01

2019年有4個叩入MPS,唔簡單喎

AAAE 發表於 21-1-9 15:18
有冇成功被取錄的家長可以分享下應該怎樣裝備自己小朋友?

囡囡好好彩上年叩到
我沒有谷小朋友
叩門內容都唔係好深
感覺上係要揀「岩」嘅家庭
有好多考咗好多cert嘅,連見面嘅機會都未必有

我哋冇參加大抽獎,所以係000
亦都唔係住附近
但係家庭宗教氣氛濃厚

我估小朋友英語溝通能力都係重要

不過,今年轉左新校長,可能取態亦都未必一樣

祝你好運!

回覆 anibibibi 的帖子

小朋友係咪讀名幼/天主教幼稚園?

christy2011 發表於 21-1-29 19:02

係讀天主教幼稚園

christy2011 發表於 21-1-29 19:02

我估同讀邊間幼稚園冇乜關係,不過家庭宗教氣氛濃厚,自然就會送小朋友去天主教幼稚園。

四版portfolio,我用咗:
一版自我介紹、及家庭教育嘅觀念
兩版講她的興趣
一版講家庭宗教氛圍

Thanks!!!

醒目開學勳章 王國長老

anibibibi 發表於 21-2-2 21:29
我估同讀邊間幼稚園冇乜關係,不過家庭宗教氣氛濃厚,自然就會送小朋友去天主教幼稚園。

四版portfolio ...

我有聽過教友講
MPs叩門會問彌撒程序,唔係去開真係唔會答到

回覆 alfred_wong1030 的帖子

事實係, 經過統一派位同大抽獎之后, 聖大已經收左接近20個, 叩門反而收得好少。因為聖大好多媽媽本身係瑪利曼舊生/ 天主教背景。

chentoshan 發表於 21-2-3 11:48
回覆 alfred_wong1030 的帖子

事實係, 經過統一派位同大抽獎之后, 聖大已經收左接近20個, 叩門反而收得好 ...
舊年有一個咩課外活動都冇, 咩私校都唔收, 非天主教背景, 但樣子很甜美的小妹妹成功叩入,另一個好多cert 好多間私校收左, 天主教背景, 但叩唔入。應該都係人夾人緣了。

PuiSun    發表於 21-6-1 04:58

Charlotte_mom 發表於 21-2-3 10:44
我有聽過教友講
MPs叩門會問彌撒程序,唔係去開真係唔會答到

係咪本身自報天主教教徒先可能會咁問?~~~

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 21-2-3 18:15
係咪本身自報天主教教徒先可能會咁問?~~~

我無見過份叩門表,估計有問宗教
亦好老實講,教友會經神職人員搭路,叩門時試吓係咪虔誠教徒唔出奇

fluty 發表於 21-1-12 10:25
我去年110,有宗教,天主教幼稚園,有mover , 有音樂專長。都無得見。

Movers 滿盾?

Charlotte_mom 發表於 21-2-3 19:06
我無見過份叩門表,估計有問宗教
亦好老實講,教友會經神職人員搭路,叩門時試吓係咪虔誠教徒唔出奇
...

MPS係唔使一定用叩門表。傳統學校一定多人試圖搭路,叩門位有限,有面試嘅申請者亦唔多,亦未必會如是有優勢,網上分享三無人仕成功亦唔少~~~

anibibibi 發表於 21-1-29 10:51
囡囡好好彩上年叩到
我沒有谷小朋友
叩門內容都唔係好深

想請教唔見佢地網頁有叩門資料,你地係點知道要submit咩資料?

chiubbbb 發表於 21-5-15 03:41
想請教唔見佢地網頁有叩門資料,你地係點知道要submit咩資料?

叩門,唔係一定要等學校有公告,依足程序指示去做,甚或必定要填申請表的。只係,有小學係一定要填申請表,果啲我直覺係歸類為第三輪收生~~~

chiubbbb 發表於 21-5-15 03:41

佢地好遲先出
‹ 上一主題|下一主題