用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港大同學會INTERVIEW
樓主: CARMA
go

港大同學會INTERVIEW   [複製鏈接]

Stepk 發表於 21-2-16 20:03
唔知港同收生結果係咪要等in完全部考生才公佈?

上年有三次面試
去到3rd in 係邊in 邊收
多數in 完之後一兩個星期
就會出email 收生

上年星期六final in 完,跟住星期三已收 mail 收了。

唔知今次用顏色筆考什麼

Stepk 發表於 21-2-17 09:34
唔知今次用顏色筆考什麼

要顏色筆咩?

大家記得final in 前48小時填好提交張家長意見google form

上港同網頁,見他們招聘三個 department heads 及其他科老師,學校地震嗎?還是香港移民潮現象?
又見佢S1 收大約200 人(包括港小直升),但DSE 考生只餘下百一左右,中途走好多學生去國際學校/ 海外升學?

maozit 發表於 21-2-18 08:03
上港同網頁,見他們招聘三個 department heads 及其他科老師,學校地震嗎?還是香港移民潮現象?
又見佢S1  ...

呢2-3年才開始收200人;以往一直是收150-160人,DSE考生正是收150-160人年代。

kimlam953 發表於 21-2-18 10:05
呢2-3年才開始收200人;以往一直是收150-160人,DSE考生正是收150-160人年代。
...
原來港同收咁多人, 真係唔講唔知.

kimlam953 發表於 21-2-18 10:05
...
原來係咁!即早幾年,留下來升上高中考DSE, 縮了一班多少少。近幾年移民潮/ 海外升學潮,很多學校(特別直資,甚至神校)也要變招,例如初小/ 初中多收一班,年復年,縮下縮下,高中/ 小 capacity 便返回原本正常水位⋯ 唉!
所以港同今年收外校生大約 80 名(之前50-60 個)。

另外,我又想問下前輩,我見港同個 recruitment, Head of English Language Department – Senior Teacher 其中一個要求是:are familiar with IGCSE curriculum and have met relevant Language Proficiency Requirements (LPR) level 4 or above。

https://www.hkugac.edu.hk/engage/as-a-staff-member

那麼,高中生要考這個試嗎?

maozit 發表於 21-2-18 08:03
又見佢S1  ...

其實直資學校每年有3-7人走, 係正常嘅數字, 依一年真係好多人因為移民潮而辭職, 加上有啲唔係主科, 唔算地震呀?

maozit 發表於 21-2-18 13:22
另外,我又想問下前輩,我見港同個 recruitment, Head of English Language Department – Senior Teacher  ...

開學時, 老師話英文精英班係一定要考, 但因為疫情關係, 依家唔知點, 未收到進一步消息

回覆 maozit 的帖子

現在正想開辦IB課程比多一選擇給學生(對不起,之前資料有錯誤)

港同會開IB嗎?

醒目開學勳章

wmpoon 發表於 21-2-18 16:40

現在正想開辦IGCSE課程比多一選擇給學生, 可以不用考新通識 ...
你意思 igcse 有啲科可以取代新通識科?真係未聽過喎

醒目開學勳章

maozit 發表於 21-2-18 13:22
另外,我又想問下前輩,我見港同個 recruitment, Head of English Language Department – Senior Teacher  ...
港同一向有鼓勵同學考某啲igcse科目,但唔係必需,亦無課程配合,但遲啲就唔知係咪開辦課程啦

回覆 bobbob 的帖子

唔係取代新通識, 除了DSE課程,也可以讀IB(對不起,之前資料有錯誤🙏🏻)

wmpoon 發表於 21-2-18 16:40

現在正想開辦IGCSE課程比多一選擇給學生, 可以不用考新通識 ...
新通讖只有pass fail, 已經好好多了。只是DSE中文唔容易而已。

醒目開學勳章 王國長老

JojoDad 發表於 21-2-20 14:22
新通讖只有pass fail, 已經好好多了。只是DSE中文唔容易而已。

係咪好好多,我個人覺得唔敢包
(唔講政治)
而家3322要求下,通識要2,有近9成人達標
咁又當然普遍4c2x考大學,通識高分都好重要

但將來,成個通識科改革了,仲係咪維持9成達標率呢?如果好似中文咁得一半人達標,咁就大濟!

回覆 Charlotte_mom 的帖子

中文卷取消聽力及口試,同時增加寫作卷比重,對於多數人來講,唔知是好定唔好呢? 我就贊成
‹ 上一主題|下一主題