用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 求助。想讀FIS ,到底要如何鋪路
go

求助。想讀FIS ,到底要如何鋪路

Bb 5個月大,心儀 FIS 該如何選擇 playgroup 及 N班

FIS睇小朋友揸咩護照多d, 有護照唔使做咩都贏
建議去國際版問較好

CL526 發表於 21-1-9 04:55
Bb 5個月大,心儀 FIS 該如何選擇 playgroup 及 N班

乜都唔好諗,買左Debenture先

最好有法國護照,上英文playgroup 增加語境。百無就買debentures

CL526 發表於 21-1-9 04:55

全英語國際學校setting 的playgroup(1-1.5歲開始)和nursery/K1, 增加説英語的機會,如家中沒有英語語境,只靠雙語英普那類local school有機會唔夠。
性格方面,培養小朋友合羣,sociable, 喜歡同外籍老師interact 最緊要,這些如番開真正國際學校的小朋友通常都巳習慣。
另外你而家快D報名,早報已好着數,基本上實有得in, 我覺得又不用買debenture。
如果沒有外國護照就報Jardine 校舍會易入D。

964000 發表於 21-1-10 12:28
全英語國際學校setting 的playgroup(1-1.5歲開始)和nursery/K1, 增加説英語的機會,如家中沒有英語語境 ...

多謝你嘅回覆啊
有冇話邊日間playgroup好啲啊如果想讀國際

靛青女 發表於 21-1-9 16:15
最好有法國護照,上英文playgroup 增加語境。百無就買debentures

佢得加拿大護照但debentures 其實唔貴因為好似入門係90,000所以買咗啲debentures 都未必幫到好多

joybewan 發表於 21-1-9 15:27
乜都唔好諗,買左Debenture先

好似要收咗先買

magmum 發表於 21-1-9 10:15
FIS睇小朋友揸咩護照多d, 有護照唔使做咩都贏
建議去國際版問較好

多謝你呀咁係咪一定要法國護照

不一定法國護照 任何外國護照都可 帝景灣藍塘傲附近幾間幼稚園playgroup 都不錯
些校長都同fis學校有認識 你可以去看下

CL526 發表於 21-2-8 01:31
多謝你嘅回覆啊
有冇話邊日間playgroup好啲啊如果想讀國際

不熟悉港島,如九龍Anfield , Tutortimes, PIPS 這類,港島woodlands 類似。

Dorazita1 發表於 21-2-8 01:49
不一定法國護照 任何外國護照都可 帝景灣藍塘傲附近幾間幼稚園playgroup 都不錯
些校長都同fis學校有認識  ...

Jardine lookout個間收好多local passports不用外國,TKO個間就要外國護照才收。