用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 中文詞語
go

中文詞語

我仔小二,但我發覺重覆抄寫都記唔到d字點寫。請問仲有咩方法呢?
字佢識讀,但默寫唔到出黎,點算

回覆樓主:

我咁教我初小嘅女:搵枝四色筆,將個字不同部件用不同色寫,再叫佢用不同色逐部件跟住寫,慢慢佢學識用部件記字,默書自己溫都多數啱哂,也不需要再用四色筆了。

我咁教我k3嘅女:買一叠最細最細size的手工紙 (3 x 3cm),將個字唔同部件用唔同色marker寫上去,俾佢睇一陣,再將個字按部件剪開,儲幾個字,再撈亂砌,砌熟再默寫。

希望幫到你

回覆樓主:

多謝你呀,佢地每次默完會唔會還返比你。到考試又唔記得?

katyiplee 發表於 21-1-8 10:41
我仔小二,但我發覺重覆抄寫都記唔到d字點寫。請問仲有咩方法呢?
...

試下用手機中文字學習app
有些可以自製工作紙印出來

...
google 下 multi-sensory
下一步用拆字+故事法,eg, 插:用手插一支花入花瓶

宮二 發表於 21-1-10 08:58
試下用手機中文字學習app
有些可以自製工作紙印出來

thx,已經用過,每個詞語都抄過過十次,都無用

MrBeast 發表於 21-1-10 09:57
google 下 multi-sensory
下一步用拆字+故事法,eg, 插:用手插一支花入花瓶

呢個方法ok,只係無咁好想像力,每個字都拆得到又作到個令佢impressed既故事,旁邊。

katyiplee 發表於 21-1-10 10:24
呢個方法ok,只係無咁好想像力,每個字都拆得到又作到個令佢impressed既故事,旁邊。
...

沒有捷徑,你教左個方法at some pt 小朋友要自己學懂拆
ps, 也不是所有字都拆到,只能盡力而為

回覆樓主:

你個拆字方法係要建立個字羣,要下點功夫(媽媽)
但未能救近火 因為每一次默書範圍都無普既

ar_mak 發表於 21-1-12 09:05
其實抄書係一個最有效率既方法。本身默書就係要透過寫字去表達,例如筆劃筆順果D都可能要執正,唔係就咁將 ...

咁又係,我都發覺,就算佢默書識左個字,到考試又唔記得。長遠都係用你個方法或另一個網友介紹既形象化/故事化既方法。謝謝各位

回覆樓主:

學校老師要求同學寫詞語時用藍筆標示易錯漏筆劃。

我會用形象化或故事教小朋友,有次見佢做功課「親戚」寫咗「親威」,我作咗個故事:有個親戚肥叔叔嚟探你,因為太肥所以間屋佢只入到一半,小朋友笑到卡卡聲,仲畫咗個肥叔叔出嚟切一半隔離寫個戚字。

taiyeung 發表於 21-1-12 23:42
學校老師要求同學寫詞語時用藍筆標示易錯漏筆劃。

我會用形象化或故事教小朋友,有次見佢做功課「親戚」寫 ...

thank you,我都要努力作下故事

...

拆寫:例如貝字同$有關,賑,債,水字同水有關,等等,咁冇記易咁易錯字
:-D :-?

csbaik 發表於 21-2-17 20:00
拆寫:例如貝字同$有關,賑,債,水字同水有關,等等,咁冇記易咁易錯字
...

謝謝你既建議