用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 統計一下有幾多人已經交左表?
樓主: winwin917
go

統計一下有幾多人已經交左表?

YmOra 發表於 21-1-8 15:59
可能考慮到早交安排早面試遲交遲面見,及把最心儀嘅自1放最後一日交知道交表序號,從而"估算"有機多人報 ...

就算最後一日才交表,也未必知道交表人數。
我已經交了 自一、自二。
自一 有個編號給我。
但自二沒有,所以都不知道自己是第幾個交表的。

winwin917 發表於 21-1-8 16:31
就算最後一日才交表,也未必知道交表人數。
我已經交了 自一、自二。
自一 有個編號給我。

因為,我當年交自行心儀嗰兩間中學時已經知道學校慣用的"序號"方式如何,才有大信心以序號估算報名人數競爭對手多少,加上,純粹個人猜測,我估算自行有幾多人遞表好大機會就是大抽獎""甲部""填選嘅數字,間接地可以粗疏估算到自己响甲部的""命中率""。

winwin917 發表於 21-1-7 15:47
1. 未交,要等齊文件/ 放假才交;
2. 仲心大心細唔知揀邊間;
3. 已交,只交自行一;

YmOra 發表於 21-1-8 16:44
因為,我當年交自行心儀嗰兩間中學時已經知道學校慣用的"序號"方式如何,才有大信心以序號估算報名人數競 ...

勁wor, 用來估算甲部命中率。
但最後一日才交表,萬一有咩甩漏就麻煩了!
所以我一得閒就交左先,成功交表之後,成個人輕鬆左。

winwin917 發表於 21-1-8 16:52
勁wor, 用來估算甲部命中率。
但最後一日才交表,萬一有咩甩漏就麻煩了!
所以我一得閒就交左先,成功交表 ...

唔勁唔勁,愚見一則。

所以,早交遲交都係睇jm嘅"適合"。

我第一日一早就交左喇! 唔想再諗, 越諗越猶疑

YmOra 發表於 21-1-8 16:44
因為,我當年交自行心儀嗰兩間中學時已經知道學校慣用的"序號"方式如何,才有大信心以序號估算報名人數競 ...

請問點樣估算甲部命中率?

回覆樓主:

2 未諗掂

mypineapple 發表於 21-1-8 20:13
請問點樣估算甲部命中率?

純粹個人猜測,我估算自行有幾多人遞表好大機會就是大抽獎""甲部""填選嘅數目,因為個人認為自行揀得嘅好大機會响甲部仍然會揀,而計出的粗疏百分率是"最少命中率",因為不是所有自行有報該中學的都是填自1嘛!

舉例:小孩子ek自1揀A校,自2揀B校。

A校收到自行申請表300份左右,而A校响甲部的學額數目為8個,自行學位有40個。
B校收到自行申請表150份左右,而B校响甲部的學額數目為8個,自行學位有40個。

估算::
小孩子ek甲1填A校嘅話:::
叩除40個自行被取錄嘅學生後得(300-40)=260[純粹個人估計,好大機會甲1會填選]
即::::
(粗疏)最少命中率=8/260x100%=3%(若推測260人全數把A校填响甲1嘅話)
(粗疏)  命中率=8/200x100%=4%(若推測200人把A校填响甲1嘅話)
 .      .
 .      .
 .      .

同樣地,
小孩子ek甲1填B校嘅話:::
叩除40個自行被取錄嘅學生後得(150-40)=110[純粹個人估計,好大機會甲1會填選]
即::::
(粗疏)最少命中率=8/110x100%=7%(若推測110人全數把B校填响甲1嘅話)
(粗疏)  命中率=8/80x100%=10%(若推測80人把B校填响甲1嘅話)
 .      .
 .      .
 .      .

所以,响中學的"簡介會"的答問時段裏,我最經常會問嘅就是""貴校上年有幾多自行申請呀?""

YmOra 發表於 21-1-8 22:40
純粹個人猜測,我估算自行有幾多人遞表好大機會就是大抽獎""甲部""填選嘅數目,因為個人認為自行揀得嘅好 ...

你好心水清呀
自行真係好難入.....

回覆樓主:

1 & 2

可能考慮到早交安排早面試遲交遲面見,及把最心儀嘅自1放最後一日交知道交表序號,從而"估算"有機多人報 ...

舊年我仔都係咁交

點知自一嗰間完全冇編號
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

兩間都冇編號喎

gracelam 發表於 21-1-9 09:47
舊年我仔都係咁交  

點知自一嗰間完全冇編號

失預算嗎

醒目開學勳章

我兩間都係同一日interview, 希望真係早交早in, 諗住交左自一先,隔幾日先再交自二,希望唔會撞時間

puffy0305 發表於 21-1-9 12:55
我兩間都係同一日interview, 希望真係早交早in, 諗住交左自一先,隔幾日先再交自二,希望唔會撞時間 :fort ...

過去,我的jm們用這種方法成功可以一間上午見另一間則下午見,我當年也是上午和中午分別見。

YmOra 發表於 21-1-9 12:37
失預算嗎

一早知自一嗰間多人報,諗住最後一日交睇下個号碼有幾多競爭對手,最後冇資料都係咁in ,點知疫情乜都取消,只睇成績

#我仔講野唔叻㗎,interview60%一句起半句止,有40%語出驚人,比個老師留下深刻印象。

YmOra    發表於 21-1-9 13:29
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

4、免得唔記得

gracelam 發表於 21-1-9 13:21
一早知自一嗰間多人報,諗住最後一日交睇下個号碼有幾多競爭對手,最後冇資料都係咁in ,點知疫情乜都取消 ...

我女也是面試唔多掂,但我與你不同,我最心儀的就只有30%為面試分。唔想失太多分嘛!

2. 仲心大心細唔知揀邊間;