用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 龍校一問 升中
go

龍校一問 升中 [複製鏈接]

之前見有人分享龍校list排名,想問下有冇邊間津校有中學聯繫?點解下面個list 又冇陸慶濤?

*龍組*

神級:SPCC, DGS, CKY, DBS*
超級:SPCS, SPB, HKU(港同),GHS
1A級:培正,民生,
1B級 : 坑真,YW , GT,EC,PK, 聖心,St Stephen *
1C級 WKF ,SMC,九真,真道*
福小 ,RC(高主教)
2級 : 音小,聖母

論升band 1 中學,想請教係神級學校考尾10定1B 級學校top 50 分數高d?
   7    0    0    0

將YW同GT,PK,EC等平排?小心有人出嚟護駕啵!

醒目開學勳章 貢獻勳章

hoada 發表於 21-1-6 19:40
之前見有人分享龍校list排名,想問下有冇邊間津校有中學聯繫?點解下面個list 又冇陸慶濤?

*龍組*
小學概覽幫到你可以自己set advanced search,揀唔同要求

咁樣,你想點都得

恐龍家

回覆樓主:

神級應該只有spcc、db、dg

happypapa11 發表於 21-1-7 10:29
神級應該只有spcc、db、dg

Agree !

*龍組*

你先要攪清楚, 你認為咩叫 "龍校"

按照原有定義, 只有中學部能俾小學部學生100%直升既學校, 先可以叫龍校

你堆學校中有不少係唔乎合呢個定義

至於你毎"水平"(神級, 1A, 1B....), 係按照咩去厘定? 小學? 中學?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

又係WO..現在已經好小係龍校..好多都只叫直屬

呢個表有好多都唔係龍校,SPCS、SPB、培正、民生、聖心、兩間 St Stephen's、高主教、聖母係直屬,坑真、九真係聯繫,德望只係「關係很好」。要搞清楚「一條龍、直屬、聯繫、個名一樣但冇關係」

呢個表最多只能稱「香港部份有中學部嘅直私小學」。漢華、宏信、維記、地利亞呢啲直私龍校好慘咁被人遺忘左。

「論升band 1 中學,想請教係神級學校考尾10定1B 級學校top 50 分數高d?」>讀龍校唔會問呢個問題。

1998Ruby1998 發表於 21-1-7 15:45
呢個表有好多都唔係龍校,SPCS、SPB、培正、民生、聖心、兩間 St Stephen's、高主教、聖母係直屬,坑真、九 ...

我小朋友考到私校offer, 想之後試插班跳龍校或神津,因為有細佬跟住。

*龍組*

呢個list好多唔係龍校喎

我理解龍校係中學部全部接收小學部學生。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

hoada 發表於 21-1-7 17:05
我小朋友考到私校offer, 想之後試插班跳龍校或神津,因為有細佬跟住。
如果成績理想,咪試下囉,冇損失的。

1998Ruby1998 發表於 21-1-7 15:45
呢個表有好多都唔係龍校,SPCS、SPB、培正、民生、聖心、兩間 St Stephen's、高主教、聖母係直屬,坑真、九 ...

SMCC/天神 真龍津亦被遺忘

hoada 發表於 21-1-7 17:05

表中為直私小 無官津小

其實樓主其中一何問題係:想問下有冇邊間津校有中學聯繫?

不過大家著眼點去晒個 LIST 度......

Poyau 發表於 21-1-8 13:34
SMCC/天神 真龍津亦被遺忘

可惜我係仔仔

hoada 發表於 21-1-8 14:43
可惜我係仔仔

男津無龍 直屬可考慮LSPS/SJPS

回覆 Poyau 的帖子

How about St Clare?

EggCroco 發表於 21-1-8 22:14
回覆 Poyau 的帖子

How about St Clare?

St. Clare's 私小有直屬津中(B1B)
以往直屬位夠收B1/B2生有餘
前列亦可考慮外闖更上一層樓

2018 / 2020 SSPA Results Summary

‹ 上一主題|下一主題