用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 現在讀英國大學醫療科學生仍要面授上課?(現封城,停學 ...
go

[英國] 現在讀英國大學醫療科學生仍要面授上課?(現封城,停學至 [複製鏈接]

請問全部英國大學醫療科是否也要面授上課呢?而且醫療科不受政府監管是嗎?在現在封城及停學期間至二月中),謝謝
   0    0    0    0

回覆樓主:

香港medic同dental都有继續面授上堂, 呢啲係課程实際需要

我睇新聞報導寫係有,呢D好難online lesson.

呢d科目.......無論係社會事件定疫情都阻唔到上面授課。聽講高班的學生都要去醫院幫手。

bigrabbit 發表於 21-1-6 18:51
請問全部英國大學醫療科是否也要面授上課呢?而且醫療科不受政府監管是嗎?在現在封城及停學期間至二月中) ...
小組授課。lecture 也是online

請問全部英國大學醫療科是否也要面授上課呢?而且醫療科不受政府監管是嗎?在現在封城及停學期間至二月中) ...

識人喺英國讀緊Year 2 Physio, 有喲lecture 係online, 但practical要返學校上。

早個排去醫院clincal 實習係照出,醫院每兩星期驗一次COVID 無問題。

食得咸魚抵得渴,讀同做得呢行,呢啲大場面係預咗,如果咁都接受唔到不如考慮轉科讀過第二樣。

我仔唔係讀醫療科, 但係佢話大學都講明醫療科係會照上面授課程

都有一部分修讀Nursing/Paramedic 高年級學生會到醫院幫手應對 covid19

summerhotel1 發表於 21-1-7 17:32
我仔唔係讀醫療科, 但係佢話大學都講明醫療科係會照上面授課程
是要回大學。不是天天面授。仲有讀education和soical work都要回大學。

summerhotel1 發表於 21-1-7 17:34
都有一部分修讀Nursing/Paramedic 高年級學生會到醫院幫手應對 covid19
係呀,仲有錢收。但係非常高危。最好賺少D,唔做好過。

回覆 Activehealth 的帖子

的確係, 我囡year 2, 本月中仍要去E院實習.

yamsui 發表於 21-1-8 12:01

完全明白做父母,個囡呢個時勢出醫院出placement ,一定擔心到儍。
是第一次出placement 嗎?
祝你囡clinical 大步(emoji)過,順風順水完成Year 2!

依家好似隔三天要做一次test

我女兒也是,year 3, 仲要係倫敦,又唔覺佢好擔心。唯有提醒佢注意消毒, 勤洗手,早睡早起,保持身體健康。

是啊, 第一次. 上年year1 的placement因疫情取消了.   今年不知是否因為人手不夠, 照placement.家長擔心是肯定, 不過做這行也得去面對挑戰下.
謝謝你!

lovenature 發表於 21-1-9 07:54
我女兒也是,year 3, 仲要係倫敦,又唔覺佢好擔心。唯有提醒佢注意消毒, 勤洗手,早睡早起,保持身體健康。 ...
願大家都一切順利, 健健康康!

Activehealth 發表於 21-1-7 08:31
識人喺英國讀緊Year 2 Physio, 有喲lecture 係online, 但practical要返學校上。

早個排去醫院clincal 實 ...

我細仔讀緊Year 1 Physio, 起初九月開學到12月聖誕假期前都有online和practical, 佢話professor話有好多冇可能online做到,但係聖誕後直到現在就全部online直至另行通知!

Taimum 發表於 21-1-28 16:49
我細仔讀緊Year 1 Physio, 起初九月開學到12月聖誕假期前都有online和practical, 佢話professor話有好多 ...

Del

‹ 上一主題|下一主題