用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SC vs 民生 vs 聖心 vs 九真 vs 港真 vs 聖羅撒 (K1) vs ...
go

SC vs 民生 vs 聖心 vs 九真 vs 港真 vs 聖羅撒 (K1) vs 德望  

個女12月大B,本身讀開SC PN,考到一些幼稚園K1,家住九龍,過海返學有感困難,選擇民生正確嗎?
另外有冇Decline letter 格式參考。

如果有校巴的話,或者可以搬屋配合的話,去聖心。
如果想留在九龍,我覺得SC更好,SC去民生,可能機會還大過民幼上,外闖機會也大

回覆 快樂火雞 的帖子

一開始便是怕出公海才心儀龍校,怕囡囡幾年後便失去大b優勢。
搬屋比較困難,因小朋友也要娘家幫下手.....

搭校車又怕浪費時間,來回兩小時,安排課外班也困難.....

有龍選龍

如果唔想咁大競爭考小一,我就會揀民生,升上小一都有85%機會。如果想搏神校,我會揀SC。

九龍有啲位過海仲快過港島去港島,不過車費好貴,如好心儀港島龍幼,不妨check下車線。溫馨提示,上課時間減上車時間不等於搭車時間。

唔係100%升小既龍比讀私幼壓力大,讀SC應會開心d不過升小係未知之數

回覆樓主:

民生幼稚園有NET班主任。課程設計不錯,好大機會有民小嘅Offer為基礎。如果小朋友和家長有心同樣可以考其他神校。試問SC 最終有無50%學生有比民小更好的offer?

Peppa-chu 發表於 21-1-6 15:23
個女12月大B,本身讀開SC PN,考到一些幼稚園K1,家住九龍,過海返學有感困難,選擇民生正確嗎?
...

我一定揀 大坑真光

回覆樓主:

聖心/坑真 過海亦值得考慮

Poyau 發表於 21-1-11 18:34
聖心/坑真 過海亦值得考慮

請教點解坑真值呢?九龍人問

揀sc最後都要好努力才能考到民生、聖心、港真同級的小學,不如一開始就有龍揀龍,裝備好一樣可以外闖公海。

㨂MS啦

happypapa11 發表於 21-1-12 03:55
揀sc最後都要好努力才能考到民生、聖心、港真同級的小學,不如一開始就有龍揀龍,裝備好一樣可以外闖公海。 ...

請問港真是否坑真?

回覆樓主:

九龍人就民生

回覆樓主:

否則搬屋不值

多謝各位意見,最都係揀左民生,其實如果民生無offer ,  過海辛苦的也會去的

正確選擇

俾我會選聖心,傳統名校,大半隻腳入咗Band 1A英中,幼稚園仲要學券,正到爆

香港地有幾遠,45分鐘校車我覺得都接受到,況且幾年後情況可能會變、可能會搬屋

民生唔係差,但係與聖心比,完全不同級數

CandyCheung123 發表於 21-1-25 23:47
俾我會選聖心,傳統名校,大半隻腳入咗Band 1A英中,幼稚園仲要學券,正到爆

香港地有幾遠,45分 ...

嘉諾撒聖心書院應該係Band 1b
我表妹讀緊,我表妹係外來生(並非聖心私小/津小),但八成同學都係聖心私小/津小直升,同學嘅英文好好,品德教養都好好,感覺到聖心私小/津小用心教好學每一個同學,我表妹話學校學習氣氛好好,同埋校長老師都好好。
學校有唔少同學都住九龍或新界,不過咁遠返學又的確好辛苦。而且有啲人又真係唔鍾意讀女校/男校,所以揀民生都好好吖!