用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求助,自行唔知點揀好....
樓主: charleschan1980
go

求助,自行唔知點揀好....   [複製鏈接]

charleschan1980 發表於 21-1-6 05:05
女兒於48網熱門小學就讀小六,清貧學生(我唔生性),成績一直名列三甲,讀書自動波冇壓力,可谷,冇特異功 ...

2次呈分 1 + 2, 基本官津任阿女選啦!大女讀個間唔覺咩有錢冇錢,佢d朋友都好乖。

回覆 charleschan1980 的帖子

如果立志讀醫, 仲可以考慮中國婦女會(西灣河)。佢哋有獎學金俾醫科生, 大學學費連參考書都包。條件好似係大學全期合格畢業。

shunlee 發表於 21-1-6 12:39
成績好不如試吓DGS/SPCC/HYS等等有獎學金,但獎學金是否收錄時就批出?如果不是或不是full 獎學金而take 左 ...

不需要一定拿獎學金,申請助學金的門檻不高,可以申請全免

charleschan1980 發表於 21-1-6 05:05
女兒於48網熱門小學就讀小六,清貧學生(我唔生性),成績一直名列三甲,讀書自動波冇壓力,可谷,冇特異功 ...

你可以試下BPS 同埋 直資 SPCS (好似未截止) 直資有得申請助學金

加油 你囡成績好好

王家爸爸 發表於 21-1-6 10:19
我都係咁諗,可能BPS最適合。
作爲家長,在選校時,最為關注的就是過往的尖子分量。觀察左好幾届,官津來講,公開尖子詳細數目的學校寥寥可數。最終認爲一間男女官校一間女官校在成績公開方面做得不錯(當然DSE亦幾好),因而無懼坊間所講官校“Hea”的問題(亦因自己讀書時感覺相當深刻,即自身因素最關鍵。)而選擇官校。與勁學生在一起的好處就係可以早早明瞭自己的大概分量……入讀近一個學期,完全沒感覺到有“老海鮮”的問題,阿女亦讀得樂在其中。

我直覺BPS, YWGS應該會適合。MCS和MSS可能比較次一線適合。不過,書係自己讀嘅,最緊要小朋友自己適定位~~~

200904 發表於 21-1-6 08:28
我女也想讀醫科,可否推薦一下另外幾間?
咪“下一站,天后”咯,這是誰的歌?好似你個兩個都係“twice”,應該講雙胞胎。

subb 發表於 21-1-6 09:31
下一站天后BPS又係好方便 !
能入到E科,真係相當於“下一站,天后”——人窮志短,沒計

最穩 自1 BPS 自 2 YWGS 雖然 MCS MSS 都好好 但本身有小學 給外來生應該學位不算多

MCS MSS 較多外國升學, 好似BPS/YWGS 較合適
其實亦可考慮QES

medicine 發表於 21-1-6 14:51
能入到E科,真係相當於“下一站,天后”——人窮志短,沒計

BPS多唔多女生入醫?~~~

mcl203 發表於 21-1-6 15:19
BPS多唔多女生入醫?~~~
舊年唔知。我只係計算資格,即BEST6>=36。某年18,同年QES係11個.

cmir 發表於 21-1-6 15:14
MCS MSS 較多外國升學, 好似BPS/YWGS 較合適
其實亦可考慮QES
QES某年係六個入中大E,4男2女

48網屬觀塘。妳住邊區?

想全力考醫學院,最好㨂近屋企,省下時間。

MCS是津校,報名表沒有地方反映要減免學費 ,沒有地方反映到妳家境。學校大把住九龍城唐樓的學生。也有很多學生入醫學院。

同你講名校唔收“清貧生”嘅朋友係咪真係朋友嚟架?本人反而覺得好多唔係名校更加多比較,更加以貌以家庭環境取人!再講未報家長已經有負面心態,會影響小朋友嘅價值觀。小朋友呢個成績報任何間傳統名校都好大機會收,俾多d正面價值觀小朋友!(本人小朋友就讀一間傳統女校,清貧生!😅)

如果一心想入医科,是否可參考邊間中學往績比較多人入医科? MCS ? BPS ?

Sheep06 發表於 21-1-6 13:08
不需要一定拿獎學金,申請助學金的門檻不高,可以申請全免
好多時問題唔係直接喺錢上面,而係錢所引申既因素,所以其實好睇小朋友既性格。如果小朋友社交能力強既,一定無問題。如果唔係,「接」足六年,未必係好事。

王家爸爸 發表於 21-1-6 16:43
好多時問題唔係直接喺錢上面,而係錢所引申既因素,所以其實好睇小朋友既性格。如果小朋友社交能力強既,一 ...

絕對係。住邊度,用咩書包/文具/手機,假期去邊度玩(疫症前),佢地睇到及聽到......

真係好睇小朋友心理質素及社交能力。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

一定系,不過相信間間學校也有,甚至小學也有,衹睇有幾好彩,身邊撞到幾多個,暫時未見所謂傳統名校“獨有或特多”

王家爸爸 發表於 21-1-6 16:43
好多時問題唔係直接喺錢上面,而係錢所引申既因素,所以其實好睇小朋友既性格。如果小朋友社交能力強既,一 ...
所以有朋友提過,叫小朋友多啲主動幫下同學,如答下功課問題,互相提醒下咁,咁應該好快打成一片。

王家爸爸    發表於 21-1-7 14:53
‹ 上一主題|下一主題