用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求助,自行唔知點揀好....
go

求助,自行唔知點揀好....   [複製鏈接]

女兒於48網熱門小學就讀小六,清貧學生(我唔生性),成績一直名列三甲,讀書自動波冇壓力,可谷,冇特異功能,立志行醫

四年級上學期 2/18X  四年級下學期 3/18X
五年級上學期 3/18X  五年級下學期 1/18X
六年級上學期 2/18X

本來一直想報傳統名校,有留意MCS , YWGS , SSGC , SMCC , 但有朋友講話清貧學生唔會收...
另外仲有睇過 張祝珊、BPS 同埋 曾肇添 ,至於學校老師就推 上智 ...

女兒好信任我,將佢嘅前程交俾我決定,但我真心唔知點揀好...求各位指路
   6    0    0    0

charleschan1980 發表於 21-1-6 05:05
女兒於48網熱門小學就讀小六,清貧學生(我唔生性),成績一直名列三甲,讀書自動波冇壓力,可谷,冇特異功 ...
過海,“下一站>>>>>>天后”適合。

jacknetpass    發表於 21-1-6 14:46
王家爸爸    發表於 21-1-6 10:18

回覆樓主:

mcs有收清貧學生,我們便是其一,也不是唯一,我知ywgs 都系

回覆樓主:

你小朋友的成績很好(熱門小學五下級一,六上級二),牌面很靚,一定先搏盡傳統名校,不要浪費小朋友的努力!如果我係你,自行階段不會選地區名校,盡量揀全港性的傳統名校。

Otea    發表於 21-1-7 00:17

如果勵志讀醫科,YWGS,SSGC可能未必適合,印象中入醫科冇另外幾間多。除此之外,直資例如SPCC/DGS/HYS都可以考慮,可以申請助學金,夠叻還有獎學金。佢哋讀醫科的比例更高。

charleschan1980 發表於 21-1-6 05:05
女兒於48網熱門小學就讀小六,清貧學生(我唔生性),成績一直名列三甲,讀書自動波冇壓力,可谷,冇特異功 ...

既然係地區"強小",又是級3以內,為何老師不推你心儀的中學反推"上智"?

既然自己都喜歡"傳統名校",就不要輕易放棄,我知"女英華"不會考慮學生家境怎樣,只要學生成績好就會有機會收。

其實如果真係清貧,SPCC等名牌直資是個好選擇!有全額助學金,且你的女五下第一,既可以申請獎學金又可以申請助學金。不過已經錯過了。可惜。但一些官津中學還是有很多機會的,畢竟成績的贏面很大。

b3410 發表於 21-1-6 08:21
如果勵志讀醫科,YWGS,SSGC可能未必適合,印象中入醫科冇另外幾間多。除此之外,直資例如SPCC/DGS/HYS都可 ...

我女也想讀醫科,可否推薦一下另外幾間?

我識2個讀YWG, 都唔係富有, 只係住公屋, 爸爸一個搵食, 養4個, 我唔覺佢地有大細超喎, 我識果2個女仔, 一個中四, 一個中二, 仲讀得好好忝

或許自行 SMCC, MCS 都不錯  

學校點知你清貧呢?

我反而覺得可以揀傳統直資名校喎,佢地要收某比例學生作scholarship 或者 學費減免eg DBS 都係。

盡報心意學校啦⋯⋯
吾好比自己後悔(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

回覆樓主:

首先唔好因為家境自卑,人要有自信!  48網熱門學校,名列前茅,好多學校可以揀,你上邊講嗰啲學校基本上都可以試!  加油

其實可以考慮傳統修女學校,通常呢類學校要求學生撲實、不花巧、還不准許學生用昂貴文具及書包。何謂傳統修女學校,即是校長或校監也是修女(甚至兩者皆是)。當然這類學校敎出來的學生一定乖巧,亦不賣弄家底,成績亦不錯。可試上智、聖母玫瑰、蕭明、保祿六世、嘉諾撒聖方濟、St Mary、藍田聖保祿、灣仔聖保祿、聖羅撒、德愛、聖心、聖家。

鍾意邊間報邊間。
較適合有SPCC, BPS

如果家長有其他想法, MCS, MSS 亦可

我覺得可以選BPS, 一程地鐵可以到到。BPS理科成績都ok的,但我唔清楚入醫科有幾多人。聽聞以前每年都會有幾個入到law的。
以你囡囡成績,要入BPS, MCS, YWGS等等應該無難度,加油

呢D成績可以任報任何一間中學,曾肇添,沙田呂明才,沙田崇真,荃官都不錯

反而建議男女校,女校相對多比較(如果真的喜愛女校可以略過)。

直資中學好多已經截止了。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-1-6 09:06
呢D成績可以任報任何一間中學,曾肇添,沙田呂明才,沙田崇真,荃官都不錯

反而建議男女校,女校相對多比 ...
唔係間間女校都咁。某幾間係。

gracelam 發表於 21-1-6 09:06

反而建議男女校,女校相對多比 ...

想法一樣 ! 樓主唔怕遠沙呂好啱
而且理科好多時男仔比較強,男女校 !
如果唔識有男同學問及研究 !
‹ 上一主題|下一主題