用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三選科, 想讀有開語言,翻譯,法律,應選那科較好? ...
樓主: AppleChow
go

中三選科, 想讀有開語言,翻譯,法律,應選那科較好? [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 21-1-19 11:18
如果想將來讀語言、翻譯、法律,咁中四選中國文學、Eng Lit、History、中史之類,可能會更好。 ...

但係佢學校無中國文學及英國文學呢,
咁可以點呢?

Tks!
[img align=left]D:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\▲▽◎~1.gif[/img] [img align=left]C:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\p1.gif[/img]

AppleChow 發表於 21-1-19 19:10
但係佢學校無中國文學及英國文學呢,
咁可以點呢?
如果將來讀法律,只要英文好,其實選修邊科都無分別;如果將來讀語言、翻譯,咁中英文最重要,所以有文學同歷史知識會好啲。

王家爸爸 發表於 21-1-19 21:25
如果將來讀法律,只要英文好,其實選修邊科都無分別;如果將來讀語言、翻譯,咁中英文最重要,所以有文學同 ...

謝回覆。
所以佢考慮捒History,另一科可能係生物或地理。 VA真係怕要好多時間擔心未能兼顧到。
不過都要睇下今次考試成績再決定到。
[img align=left]D:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\▲▽◎~1.gif[/img] [img align=left]C:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\p1.gif[/img]

如果將來讀法律,只要英文好,其實選修邊科都無分別;如果將來讀語言、翻譯,咁中英文最重要,所以有文學同 ...

最近睇報紙,看到“第一屆粵港澳大灣區律師執業試”將於本月底進行,香港有些在職律師也會參加。所以我覺得將來想做律師,只有英文好可能已不足夠,還要中文一樣的好呢。

AppleChow 發表於 21-1-19 22:33
謝回覆。
所以佢考慮捒History,另一科可能係生物或地理。 VA真係怕要好多時間擔心未能兼顧到。
不過都要睇 ...
生物或地理都係唔錯既選擇,個人認為生物比較多野記。

我大仔香港讀law, 他話最緊要英文好寫到嘢 ,當然而家時代中文都唔可以差,起碼到搵工時會考中文應用。

讀law 最好有commercial sense 同knowledge.  BAE 有用.

想請問一下,英文文學這課是否很難?若自己在校外修讀又可以考嗎?

Tks!

AppleChow 發表於 21-1-30 10:10
想請問一下,英文文學這課是否很難?若自己在校外修讀又可以考嗎?

Tks!
首先學校肯唔肯幫你報?第二,小朋友既自學能力高唔高?如果學校肯既話,小朋友自學能力又高既話,可以自己學,然後學校幫手報。如果是但一樣唔得,就諗其他科目。

王家爸爸 發表於 21-1-30 10:19
首先學校肯唔肯幫你報?第二,小朋友既自學能力高唔高?如果學校肯既話,小朋友自學能力又高既話,可以自己 ...

明白。 謝謝!

Cherishvalue 發表於 21-1-20 11:14
我大仔香港讀law, 他話最緊要英文好寫到嘢 ,當然而家時代中文都唔可以差,起碼到搵工時會考中文應用。
...

咁想問問,你囝囝當年有無修讀"英國文學"嗎?如有,這科難讀嗎?thx.thx

仔讀IB Eng Lit A ,家人有讀某女校DSE Eng Lit, 難!

Cherishvalue 發表於 21-2-4 08:38
仔讀IB Eng Lit A ,家人有讀某女校DSE Eng Lit, 難!

ic謝謝你的資訊。

October. 發表於 21-1-5 18:54
提供多個選擇俾樓主。語言治療屬於醫療系。

言語治療屬教育學系,不是醫學院

‹ 上一主題|下一主題