用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 (三間女校)聖羅撒 / 油真 / 嘉諾撒聖家 ...
樓主: Cleverkindgirl
go

(三間女校)聖羅撒 / 油真 / 嘉諾撒聖家 [複製鏈接]

foxli 發表於 21-1-6 22:07
回覆 YmOra 的帖子

呢個真係,一間學校要收番自己小學全部B2學生,重有咁嘅成績,比起油真全收B1生,但大 ...

你講得啱呀!真係尤其她們的英文能力,我估計學生不只是响中學才有好的英文教育,响小學應該已經開始教好英文以配合自己的中學。

呢個真係,一間學校要收番自己小學全部B2學生,重有咁嘅成績,比起油真全收B1生,但大 ...

又係英中資格問題,若收多於15%全港B2AA以下,英中資格已經要下馬了~~~

YmOra 發表於 21-1-7 08:07
你講得啱呀!真係尤其她們的英文能力,我估計學生不只是响中學才有好的英文教育,响小學應該已經開始教好 ...
係呀!小學部英文已教得很進取。就算B2上到書院要力追的應是其他科。

熱媽 發表於 21-1-7 10:41
係呀!小學部英文已教得很進取。就算B2上到書院要力追的應是其他科。

係。真係要追都只是其他科,科"英文"基礎打得好去到邊間英中皆十分有利,個人認為,"聖羅撒" 與 "上智"之中學英文科的"起步點"十分相似,大家都係有高質素英文能力好嘅小學生進校,聖羅撒就更是自己培育。

YmOra 發表於 21-1-7 12:25
係。真係要追都只是其他科,科"英文"基礎打得好去到邊間英中皆十分有利,個人認為,"聖羅撒" 與 "上智"之 ...
其實聖家英文都好好, 2020 4+ 有85%, 係繼2017年後嘅再一次有咁高, 喺上年疫情+黑暴+停課嘅影響下, 唔多唔少成績一定有影響, 唔好忘記佢地都要收B2嘅學生

johnwooo 發表於 21-1-7 12:36
其實聖家英文都好好, 2020 4+ 有85%, 係繼2017年後嘅再一次有咁高, 喺上年疫情+黑暴+停課嘅影響下, 唔多唔 ...

請問有無聖家2020年各科成績
見2019年有幅圖有主科5+/4+

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3766729&pid=48274045&fromuid=2734087

johnwooo 發表於 21-1-7 12:36
其實聖家英文都好好, 2020 4+ 有85%, 係繼2017年後嘅再一次有咁高, 喺上年疫情+黑暴+停課嘅影響下, 唔多唔 ...

認同呀!"聖家"實力一向好好,純粹個人睇法,早响多年前我幫女兒選校之時,身邊和EK個個都把聖家定性為B1c英中,但我和部份jm們就把聖家定為B1b英中,幾年前當大家仍是睇低一線之時,正正成為我哋難得的好機會,我的jm們之B1b囡囡很容易就入讀到,我也把聖家設响大抽獎的保險線之上,我和女兒亦決定咗,若然真的被派入聖家也不會向其他中學作叩門考慮,而且阿女同我都十分喜歡聖家套校服。

Poyau 發表於 21-1-7 12:47

我剛出咗街,或者稍後我擺喺2020 dse嗰版

YmOra 發表於 21-1-7 12:50
認同呀!"聖家"實力一向好好,純粹個人睇法,早响多年前我幫女兒選校之時,身邊和EK個個都把聖家定性為 ...

我都覺得佢哋套夏季校服好靚

YmOra    發表於 21-1-7 12:58

Poyau 發表於 21-1-6 23:25
聖羅撒2020年成績如下

2020年 | 2019年

咦!冇我想像中好,特別係英文同數學呢2科,不過接收咁多band 2生,成績算係咁。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

B1B /B1C 應該啱報?(估油真機會可能低少少)

gracelam 發表於 21-1-7 14:17
咦!冇我想像中好,特別係英文同數學呢2科,不過接收咁多band 2生,成績算係咁。
...

英文5+去到30%以上,真心我又唔覺差wor,全港計可以去到30+我諗都係3幾十間咁上吓。

foxli 發表於 21-1-7 14:33
英文5+去到30%以上,真心我又唔覺差wor,全港計可以去到30+我諗都係3幾十間咁上吓。 ...

英文我睇4+, 2019由83.x%, 2020 68.x%

即係英文叻嘅30%可能由小學已經叻開,英文係長時間浸。

gracelam 發表於 21-1-7 14:45
英文我睇4+, 2019由83.x%, 2020 68.x%

即係英文叻嘅30%可能由小學已經叻開,英文係長時間浸。

SRL今年4+又真係跌得金。過往平均4科65%以上。數就長期弱,希望書院老師團隊諗下點幫下同學仔。

Poyau 發表於 21-1-7 12:47

聖家2020 DSE

C/E/M/LS

4+: 46/85/57/62

4: 33/54/30/49

5+: 13/31/27/13

希望我冇睇錯

Poyau    發表於 21-1-7 20:40

foxli 發表於 21-1-7 14:33
英文5+去到30%以上,真心我又唔覺差wor,全港計可以去到30+我諗都係3幾十間咁上吓。 ...

個人認為,"聖羅撒"舊年度應該因為走咗大約10個英文有能力取4或以上成績的學生,估計出國讀書居多,因為DSE2020考生人數係過去自2012年有DSE以來級總人數最少的一年,2020年比2019年大約少咗10人或以上,故計整體4+%跌屬"人才流失"所至。

之前曾記錄過的級總人數供參考,但不是百分百肯定數字的準確度,有錯請指點。謝謝!

聖羅撒:
DSE2020=118人
DSE2019=129人
DSE2018=133人
DSE2017=136人
DSE2016=130人
DSE2015=152人
DSE2014=135人
DSE2013=135人
DSE2012=128人

其實聖家都收咗小學部唔少B2學生,佢仲要響九龍城,叻既同學真係走。

mcl203 發表於 21-1-7 10:10
又係英中資格問題,若收多於15%全港B2AA以下,英中資格已經要下馬了~~~
...

直資學校好似唔駛85巴仙喔。

YmOra 發表於 21-1-7 16:26
個人認為,"聖羅撒"舊年度應該因為走咗大約10個英文有能力取4或以上成績的學生,估計出國讀書居多,因 ...

118人 中 68%英文成積是4+ 即約80人。如果那10位出國同學 的英文成積都是4+, 即會變成 90/128 ,約70%. 整體變化不大。

little_yolky 發表於 21-1-7 16:34
其實聖家都收咗小學部唔少B2學生,佢仲要響九龍城,叻既同學真係走。

我唔認同聖家收唔少小學部b2,b2生好多已經另某出路
‹ 上一主題|下一主題