用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國宣佈取消2021年 GCSEs / A-Levels
樓主: summerhotel1
go

[英國] 英國宣佈取消2021年 GCSEs / A-Levels   [複製鏈接]

poonseelai 發表於 21-1-5 20:30
何謂公平?咁同學仔平時努力,但冇乜考試運,考試制度對他們又公平?其實經過去年突然取消考試情況,同學 ...

其實今年啲學生有舊年情況作為參考,普遍應該都已經有心理準備, 甚至學校老師都會提醒佢哋,所以估計大部分應屆A level及GCSE的學生都會畀心機做好日常功課同埋測考,唔会再只等公开試先認真做吧

醒目開學勳章

回覆樓主:

學校通知mock exam延期至2月half term後考試

3b 發表於 21-1-5 21:36
學校通知mock exam延期至2月half term後考試

我哋學校取消Mocks Exam了

王家爸爸 發表於 21-1-5 18:31
其實取消考試對一啲平時唔太認真,平時分低,靠考試攞高分既人唔公平。
同意!平常同考試其實有分別,我自己一般考試會比平常高分,發揮小宇宙。

longlokma 發表於 21-1-5 21:32
其實今年啲學生有舊年情況作為參考,普遍應該都已經有心理準備, 甚至學校老師都會提醒佢哋,所以估計大部 ...
我8月尾已經同我仔咁講。

連續兩年都冇得考,大學就失去預算,會影響第三年考A-Level嘅同學仔㗎!

spiderlily 發表於 21-1-5 18:05
回覆 etoile 的帖子

我仔还在英国,现在都不知是否应该计划回来。航班又沒有。

live lessons唔代表學校開,唔返就要一直住host family /guardian 度直到2月中。

回覆樓主:

我仔現在香港,也不是考試班別,巳決定左2月20至回英,我知道有個別香港同學沒回來,剛收到學校校長信,說如未回英就暫不要回去,巳在英的話可以回宿舍,可以照住宿舍,在內上online 課,圖書館和sports centre, medical center 仍會開。學校真係好好,我哋學校海外生數目唔多但校長都有兼顧。

醒目開學勳章 貢獻勳章

王家爸爸 發表於 21-1-5 18:31
其實取消考試對一啲平時唔太認真,平時分低,靠考試攞高分既人唔公平。
其實我仔就係平時hea學校嘅人,但我唔會覺得唔公平,係佢自己衰,點可以怪policy呢?
但自修嗰班好慘,連機會都無...希望唔係取消IAL啦
恐龍家

etoile 發表於 21-1-5 22:48
live lessons唔代表學校開,唔返就要一直住host family /guardian 度直到2月中。
以我所知大部份學校都比學生留起boarding house, 我仔學校都講左boarders 可以起屋企或返boarding house,我仔尋日已經返左去,入校門即場做covid test ,有結果至可以入校,如果已中招既就隔離,每5日test 一次,唔使去host family 度,因為host family 都唔安全。

manman333 發表於 21-1-5 23:47
我仔現在香港,也不是考試班別,巳決定左2月20至回英,我知道有個別香港同學沒回來,剛收到學校校長信,說 ...
同我仔學校一樣。

小曳人 發表於 21-1-6 07:20
其實我仔就係平時hea學校嘅人,但我唔會覺得唔公平,係佢自己衰,點可以怪policy呢?
但自修嗰班好慘,連機 ...
除咗英文同數學外,其他科考試有星,如果靠平時分,可能低兩級。

幸福花海 發表於 21-1-5 09:48
但今早睇電視新聞都係話取诮考試,應該都係啦

朋友係英國都同我講話取消

醒目開學勳章 貢獻勳章

王家爸爸 發表於 21-1-6 09:50
除咗英文同數學外,其他科考試有星,如果靠平時分,可能低兩級。
我睇見仔依家學校份成績表....  有d平時分係"零"低兩級,差唔多啦

恐龍家

yuyueng 發表於 21-1-5 22:10
同意!平常同考試其實有分別,我自己一般考試會比平常高分,發揮小宇宙。 ...
其實係心態問題,我自己都有時係咁,比較懶。因為成日唔記得做功課,所以平時分唔高;但係考公開試同畢業試,就可以好高分。

小曳人 發表於 21-1-6 09:52
我睇見仔依家學校份成績表....  有d平時分係"零"低兩級,差唔多啦
好彩英文同數學可以裸考,所以整體成績唔會太差。

yuyueng 發表於 21-1-6 07:21
以我所知大部份學校都比學生留起boarding house, 我仔學校都講左boarders 可以起屋企或返boarding house, ...

咁好!

是否已經確定cancel

醒目開學勳章

回覆樓主:

Ofqual

小曳人 發表於 21-1-5 12:51
其實一直講都係local 嘅考試,唔關international 事?
我一直有跟,之前都好堅定咁話5/6月會繼續,但無人提 ...
我都係自修,希望無事,唔係就麻煩
‹ 上一主題|下一主題