用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國宣佈取消2021年 GCSEs / A-Levels
樓主: summerhotel1
go

[英國] 英國宣佈取消2021年 GCSEs / A-Levels   [複製鏈接]

3b 發表於 21-1-5 07:33
昨天仍然有人在倫敦示威, 反對戴口罩, 假期仍然聚餐聚會互相傳播病毒, 每日5萬幾宗確診(昨天又創新紀錄 ...

我仔一直希望憑實力自己去考試,同埋考試一取消,唔知幾時要離開學校呢。

3b 發表於 21-1-5 09:28
上年突然U turn已經影響今年入大學申請機會, 現在連mock exam都考唔到, 唔知可以用什麼準則評級, 如果無 ...
系呀!我仔學校只考左Pre Mock Exam
原本118號考Mock Exam,舊年3月中至停課都仲叫考曬校內試,今年唔知點。

yuyueng 發表於 21-1-5 11:45
系呀!我仔學校只考左Pre Mock Exam,
原本1月18號考Mock Exam,舊年3月中至停課都仲叫考曬校內試,今年唔 ...
阿囡連pre mock都冇!尋晚校長先email話考試班照常返學。
真係玩死年青人!

etoile 發表於 21-1-5 11:55
阿囡連pre mock都冇!尋晚校長先email話考試班照常返學。
真係玩死年青人!
...
考試班照常返學 甘正!恨死我仔!

yuyueng 發表於 21-1-5 12:00
考試班照常返學 甘正!恨死我仔!
嗰陣首相未出聲,而家未知點。

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實一直講都係local 嘅考試,唔關international 事?
我一直有跟,之前都好堅定咁話5/6月會繼續,但無人提一月嘅考期有特別安排
上年5/6月係連IAL 都cancel,1月考期就到,5/6月啱啱報咗,希望唔好搞到IAL 啦! 無學校成績上報,真係陣腳大亂....

恐龍家

回覆 etoile 的帖子

我现在都好混乱
昨天house master 还问我仔什么时候回去,他们可提早安排covid test.

接着是head master email 说 year 11 / year 13 如期 live lessons on 11/1.

今早我仔说BJ 的update. 仔话可能会 suspend till Feb half term.

依家只有等学校正式公布

醒目開學勳章

yuyueng 發表於 21-1-5 11:41
我仔一直希望憑實力自己去考試,同埋考試一取消,唔知幾時要離開學校呢。
...

阿仔12月頭回來後, 每日都有溫習, 現在不能考mock都有唔開心, 但今日仍然繼續溫習, 希望英國早些有正式公告怎樣處理評分

小曳人 發表於 21-1-5 12:51
其實一直講都係local 嘅考試,唔關international 事?
我一直有跟,之前都好堅定咁話5/6月會繼續,但無人提 ...

但照上年安排IAL 就跟uk 的

我記得你仔仔好細,咁快考AL ? 好勁

醒目開學勳章 貢獻勳章

kyy 發表於 21-1-5 14:13
但照上年安排IAL 就跟uk 的

我記得你仔仔好細,咁快考AL ? 好勁
係,2020 May/Jun 跟咗英國取消,一般人會有學校成績參考,但自修生就乜都無,仔係以自修生報IAL嘅如果佢繼續取消,就影響目前計劃

係呀~ 個傻仔仲係初中
恐龍家

3b 發表於 21-1-5 13:36
阿仔12月頭回來後, 每日都有溫習, 現在不能考mock都有唔開心, 但今日仍然繼續溫習, 希望英國早些有正 ...

我女也是 , 就算假期都一直都Keep住溫習, 操Past paper , 網上做題目 。 BJ之前還強硬說GCSE and ALEVEL 是繼續 , 本來是打算 不論疫情點 , 4月都會照去英國預備考試。

小曳人 發表於 21-1-5 14:44
係,2020 May/Jun 跟咗英國取消,一般人會有學校成績參考,但自修生就乜都無,仔係以自修生報IAL嘅如果佢繼 ...

初中考AL

加油考哂三科?

spiderlily 發表於 21-1-5 13:07

我现在都好混乱
BJ一出,誰與爭瘋?
學校都俾佢玩死!

大學入學舊年已經一鑊泡連累埋今年,佢哋會乖乖地就範?

我哋真係肉隨針板上。

etoile 發表於 21-1-5 16:43
BJ一出,誰與爭瘋?
學校都俾佢玩死!

我見外國啲forum , 有啲自修生已經聯署要求比佢哋繼續考

醒目開學勳章 貢獻勳章

kyy 發表於 21-1-5 16:41
初中考AL

加油考哂三科?
thx~佢分開考,已考兩科數,就快出成績 (阿媽好緊張.... )

恐龍家

我仔还在英国,现在都不知是否应该计划回来。航班又沒有。
学校一直都在说11/1 live lessons. 校长还未有update notice

spiderlily 發表於 21-1-5 18:05

我仔还在英国,现在都不知是否应该计划回来。航班又沒有。
可以留起宿舎就最好起宿舎,現在跟本無法回港,2月中前都應該只得online lesson. 仲要公開試都取消埋,都唔知拖到幾時。

yuyueng 發表於 21-1-5 11:41
...
其實取消考試對一啲平時唔太認真,平時分低,靠考試攞高分既人唔公平。

王家爸爸 發表於 21-1-5 18:31
其實取消考試對一啲平時唔太認真,平時分低,靠考試攞高分既人唔公平。

何謂公平?咁同學仔平時努力,但冇乜考試運,考試制度對他們又公平?其實經過去年突然取消考試情況,同學仔是否應該仍抱住臨尾衝心態?

王家爸爸 發表於 21-1-5 18:31

唔太認嘅同學 ⋯⋯。咁對認真嘅同學,又公唔公平呢?
‹ 上一主題|下一主題