用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 沒有GCSE 成績會否影響報考大學?
go

[英國] 沒有GCSE 成績會否影響報考大學?

在香港讀完 F4之後想到英國讀 Yr12. 因為讀 香港local school,所以沒有考 GCSE。如果之後在英國考了 A level , 大學會否也要求  GCSE 成績?

回覆樓主:

想知

TlmNg 發表於 21-1-4 23:50
在香港讀完 F4之後想到英國讀 Yr12. 因為讀 香港local school,所以沒有考 GCSE。如果之後在英國考了 A lev ...

有啲科需要

回覆 TlmNg 的帖子

以我所知,報大學嘅理/工科可能需要睇Maths GCSE,而英文就可以考IELTs代替。所以無其他GCSE成績應該唔係好大影響(大把人讀完F4去讀A level跟住入大學),亦可以同學校商量幫你報考返maths GCSE。

在香港讀完 F4之後想到英國讀 Yr12. 因為讀 香港local school,所以沒有考 GCSE。如果之後在英國考了 A lev ...
我大囡當年係咁,入咗英國top u。

etoile 發表於 21-1-5 12:38
不過呢兩年因為疫情,公開試取消咗,入U好複雜,香港有得考IGCSE嘅話,建議考咗先。細囡有考咗先去,今年考U。

etoile 發表於 21-1-5 12:42
不過呢兩年因為疫情,公開試取消咗,入U好複雜,香港有得考IGCSE嘅話,建議考咗先。細囡有考咗先去,今年考 ...

如果在港不是讀 international school,自修考 GCSE 難嗎? 其實 GCSE 同本港 local school 的 syllabus 多好重複嗎?

etoile 發表於 21-1-5 12:38

請問大學有冇要求你囡囡補考返 GCSE?

回覆 TlmNg 的帖子

香港應該考唔到GCSE(GCSE只俾英國當地學生考)。香港就要考iGCSE(國際版,syllabus同範圍都有少少唔同),不過大學都認受嘅。
都係嗰句,諗主讀理科工科,不妨考iGCSE maths。英文就去考IELTs,其他應該冇乜需要。

依兩年IGCSE還有得考嗎?

TlmNg 發表於 21-1-5 13:05
如果在港不是讀 international school,自修考 GCSE 難嗎? 其實 GCSE 同本港 local school 的 syllabus 多 ...
難唔難因人而異,不過坊間大把補習社可以幫手。阿囡話biol要讀多D,physics冇biol咁多,chem少D ,數最少。

回覆 kct18 的帖子

舊年就無,今年就唔知。

TlmNg 發表於 21-1-5 13:06
請問大學有冇要求你囡囡補考返 GCSE?
冇,亦唔會叫人考返。有校長同我講過,冇IGCSE就要Y12成績好,PG考得好,先有機會攞到top u offer。

beastiebistro    發表於 21-1-5 16:40

我囝仔之前係香港讀IB, 依家係英國大學讀STEM 嘅科目,冇考過igcse , 當時係用IB predicted grades 報。佢D中學同學去咗英國嘅讀文,理,工,商嘅都有,都係G5 大學,亦冇考igcse。不過聽聞讀醫就可能要睇(i)gcse, 只係聽講吾知真吾真。

阿仔都係讀完S4去英國讀Y12,佢幾個同學係HK讀完S4或S5過去,都無考GCSE,都一樣有牛津,劍橋,LSE,ICL,UCL同HKU醫科offer,考埋GCSE會唔會有大幫助就唔知。

我仔在交UCAS application後幾個鐘頭就收到第一個CO,反而在HKU面試時就被問點解冇考GCSE。

阿仔讀完中三嚟,因為係大仔所以只能讀year eleven,但係year eleven又唔收插班,咁有朋友話我可以直接入year 12,大家認為係咪應該喺香港考咗個igcse先,同以上嘅case一樣(分別只係中四同中三),但遇到同等問題就係year eleven唔收插班。

回覆樓主:

你講的year 11唔收插班是什麼意思呢?指state school嗎?
Independent school係收嘅,1年制GCSE, 再升Yr12,13考A level, 冇問題的

kamanip 發表於 21-4-30 23:13
阿仔讀完中三嚟,因為係大仔所以只能讀year eleven,但係year eleven又唔收插班,咁有朋友話我可以直接入ye ...

咩叫大仔?1/9/2005–31/8/2006出世嘅今年九月係可以入state school year 11嗰喎,31/8/2005之前出世先至冇得派學校。

如果係15歲但想入state school year 10,不如直接打電話去學校講你哋情況,問佢俾唔俾留一年。或者響屋企附近搵間日校independent school,學費未必好貴,但如果讀有一年制GCSE嗰種college 就會貴好多,科目都會讀少D,不過呀仔會慳返一年時間。

其實你想去state school定independent school 先?應該係Independent school先至唔收year 11插班喎!
8-)

anitawong21 發表於 21-5-1 04:45
咩叫大仔?1/9/2005–31/8/2006出世嘅今年九月係可以入state school year 11嗰喎,31/8/2005之前出世先至 ...

12月出世⋯15歳(emoji)我梗喺想讀state school, 但⋯