用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想訪問一下畢業左既小朋友家長,KV , LH , SC , York ...
樓主: soha2018
go

想訪問一下畢業左既小朋友家長,KV , LH , SC , York   [複製鏈接]

soha2018 發表於 21-1-5 12:41
係,我都有聽聞因KV 教學模式比較接近傳統小學而受 小學選生歡迎...

會唔會覺得小朋友過早太守規矩...  ...
KV係教小朋友要守常規同有禮貌
守常規同禮貌與小朋友有無創意是無關的...

例如去廁所要排隊,見到老師要打招乎,所謂的靜態係不要胡亂尖叫,教小朋友上堂留心聽老師講野等等,
說它嚴,不如說kv係好有耐性一而再再而三執正規矩禮貌,
我小朋友有時放學會唔記得講bye bye,老師會好有耐性多次糾正
kv係嚴而有愛,小朋友番學非常開心,我小朋友係外向活力型,
學校無改變左佢性格,無變左文靜坐定定型
學樓上講,kv係教小朋友知適當場合做適當事

mimi222shi 發表於 21-1-5 12:49
我小朋友從小已不易教!
家長係專登放佢入出名嚴既幼稚園同小學,等佢貪玩都知要守秩序.

謝謝你的回覆。

最後個句好有point .

Again , 我沒有前設,也不是找好與不好,只想了解用家的情況分享。

Darklady 發表於 21-1-5 14:08

謝謝你的詳細回答。

就是想知道這類用家真實情況。謝謝。
大家都說嚴,嚴字很負面,學習於特定規矩內自由活動、學習就變得比較正面(emoji)....

D人一味話嚴,咩叫嚴?點為嚴?真心知個個人介定不同,謝謝你的具體說明。

考直私小好多時要耐心等候和排隊

當有其他小朋友作比較時,原來我眼中既活潑又貪玩的小孩,可以企定定聽老師指示,絕無周身郁...估計係幼稚園功勞.

KV係中文及數學強
我小朋友對英文極有興趣,不靠KV
選校最重要係適合!

回覆樓主:

York主要英文語景,phonics教得好,多活動,教學有趣。小學擔心英文少一科,同讀英常,文學也很輕鬆。但中文要額外加強。小兒當年都考到心儀私小,之後插咗間直資。我覺得York培養到佢英文好,同埋由內向變得主動開朗。之後slibing冇報你講果3間,都係讀York。是否容易入對我嚟講無咩考慮性,最緊要比到我想要嘅嘢。另外我覺得補中平過同易過補英文,同埋幼兒的語景很重要。所以揀邊間,看自己需要吧。

fadgare 發表於 21-1-5 14:56
York主要英文語景,phonics教得好,多活動,教學有趣。小學擔心英文少一科,同讀英常,文學也很輕鬆。但中 ...

謝謝回覆。

我本人對「有教無類」沒有太多想法,本該正面的事情...

但又聽人講考小學時,學校會偏向某些名幼的教學模式比較接近傳統小學,請問你有這方面的分享嗎? York 教學方法比較free 嗎? 大部份用家評價孩子活潑醒目

mimi222shi 發表於 21-1-5 14:53
考直私小好多時要耐心等候和排隊

當有其他小朋友作比較時,原來我眼中既活潑又貪玩的小孩,可以企定定聽老師 ...

謝回覆。

係呀,適合最重要。

呢樣我有前設了,是適合我和我小朋友,而不是某某和某某小朋友...
所以我很煩地問比較詳細,我唔想聽一句「好」就了事,我的好不代表某某都覺得好...

客觀的找適合自已就是。

謝謝回覆,我再消化下(emoji)(emoji)

soha2018 發表於 21-1-5 15:08
謝謝回覆。

我本人對「有教無類」沒有太多想法,本該正面的事情...

我小朋友當年考到的是比較傳統的私小。之後插班的是比較活動的學校。我覺得佢兩邊都適應得幾好。邊種學校比較適合我諗主要看小朋友的性格吧。York都著重守規矩,排隊舉手禮貌等基本規矩都係要守的。但老師都包容,如小朋友上課期間突然站起來或發問等,老師都會友善提醒。小朋友返學是好開心的。

fadgare 發表於 21-1-5 15:41
我小朋友當年考到的是比較傳統的私小。之後插班的是比較活動的學校。我覺得佢兩邊都適應得幾好。邊種學校 ...

我相信每間幼稚園都會教守規矩,只是嚴肅地教定寬容地教。

DengCK 發表於 21-1-5 15:52
我相信每間幼稚園都會教守規矩,只是嚴肅地教定寬容地教。

咁York不是嚴肅果類。老師都是溫柔提醒而已。

KV 好穩陣,父母接受傳統津校果套死板就ok。我唔得。單係升小,勇於表達既小朋友已相對較有優勢。KV 太 old school、仍然係7、80年代果套。對大部份小朋友來講,老師要佢地唔出聲好簡單;但教曉佢地有勇於表達係更難。而且透明度不足,好難了解到小朋友系學校真實果一面。
四間當中我對 LH 印象最好。非用家、只係有 close friends用緊,一直有 update 住。升小係咁多間一直最 supportive,而經歷疫情LH係其中較能 adapt to 網上學習既一間。

至於什麼特質,家庭既影響大於幼稚園

學第一位回覆:第一間飛KV

不需要有原因,因為佢入左KV,大家知道KV家長修養了,多謝你丫。

fadgare 發表於 21-1-5 15:41
我小朋友當年考到的是比較傳統的私小。之後插班的是比較活動的學校。我覺得佢兩邊都適應得幾好。邊種學校 ...

謝謝分享。

993rs 發表於 21-1-5 16:29
KV 好穩陣,父母接受傳統津校果套死板就ok。我唔得。單係升小,勇於表達既小朋友已相對較有優勢。KV 太 ol ...

同感,現今世代小朋友更需要多角度思考        、溝通能力及解難能力。小息轉堂我會想小朋友學下社交或者睇下書,而吾係伏係枱面扮乖俾老師睇

至於多人講KV幼小銜接做得好好,但又無聽過另外3間有銜接吾到的情況出現,不理解KV有咩銜接優勢

學術方面,KV 放輕了英文然後話中數強,如果另外3間都將投放在英文的資源轉到中數上,中數應該吾難做到 KV 程度

坊間有傳某部份直私已經減少收 KV學生,雖不知真假,但要4揀1的話實在令人卻步

EugeneS 發表於 21-1-5 18:53
同感,現今世代小朋友更需要多角度思考        、溝通能力及解難能力。小息轉堂我會想小朋友學下社交或者睇下書, ...

其實另外3間的中,數唔一定比KV 弱。在EK , KV 中數強,英文弱, 呢句說話已流傳多年,現在是否仍然如此就要靠現時的家長update 一下。

soha2018 發表於 21-1-4 16:32
想訪問一下畢業左既小朋友家長,
KV , LH , SC , York 畢業後,孩子的改變多嗎? 有冇咩特質係學校培養到出 ...

如果講追得上時代嘅變遷、應付考直私等升學嘅需求,又想有名牌效應,中間嗰兩間似乎睇高一線。

Darklady 發表於 21-1-5 14:08
乜呢D禮貌同守規唔係間間都會教咩?家長認同這方面是必然的啦,可怎麼大家都說成這是這間或那間的理念,好像自己家庭教育不是首要的。見過D名幼名小放學,小朋友刁頑非常,爸媽卻一點訓示都欠奉。沒有家庭教育,什麼教學理念都是空談。

JojoDad 發表於 21-1-6 09:24
乜呢D禮貌同守規唔係間間都會教咩?家長認同這方面是必然的啦,可怎麼大家都說成這是這間或那間的理念,好 ...

無錯,其實間間幼稚園都有教禮貌同守規,呢d係基本野,但一個小朋友的品德家庭教育佔好重要一環,小朋友的行為及待人接物某程度上反影了父母的家教。
近年見不少家長希望連“家教”都完全外判俾學校,只依靠每日番左幾個鐘幼稚園的品德教育,父母連基本家庭教育都唔教。

JojoDad 發表於 21-1-6 09:24
乜呢D禮貌同守規唔係間間都會教咩?家長認同這方面是必然的啦,可怎麼大家都說成這是這間或那間的理念,好 ...
因為樓主有疑問,說KV是否如坊間很嚴,會否過份守規矩,
而你說的沒錯,每間幼稚園都會教小朋友規矩和禮貌,但KV一般會被坊間說很嚴,
如樓主所說,嚴對幼稚園來說可以說是一個較負面的字眼,
所以我在這方面說多一點所謂的嚴具體程況,所謂的嚴,並非如坊間想說的嚇人,
更加不會令小朋友缺乏創意,因為有禮貌和守規矩與創意是無關的

另外在這方面我有多一點的體會,我小朋友除KV外讀過其他幼稚園,
是區內非常有愛心有口碑的幼稚園,當然也有教禮貌規矩,
我不常接小朋友放學,所以小朋友見到我會因為太開心而衝出來沒有跟老師說BYE BYE,
KV老師是會馬上快追幾步烏低身友善地提醒小朋友,另一間的確沒有那麼執著

回覆樓主:

坦白講,到你冇sc, kv, lh offer嘅時候,你就好需要York, 小朋友讀就完, 改變好大, 考直私result滿意(可能能冇神校咁強), 英文非常好。
‹ 上一主題|下一主題