用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想訪問一下畢業左既小朋友家長,KV , LH , SC , York ...
樓主: soha2018
go

想訪問一下畢業左既小朋友家長,KV , LH , SC , York   [複製鏈接]

hand_hand 發表於 21-7-28 09:19
舉手贊成我都係LH用家小朋友PN讀到K3剛畢業呢四年來, 真心冇投訴, 學校全部安排我都好滿意
就以疫情為例,  ...

補充, 小朋友讀的分校, 每個學生大部份有幾個offer在手

好多都考到直資、私校

都有唔少入到名津: Maryknoll, Marymount, St Joseph (Wan Chai), 喇沙 etc.

成績非常亮麗

回覆 hand_hand 的帖子

如打算叩LS就 KV, otherwise LH但近年LH咁多分校,會出現自己人互爭局面!

回覆樓主:

其實 York 啲小朋友出來有好多直私offer, 小朋友又真係讀得好開心,費用多但係只是相對provide的課程和考cert費用逐樣加埋的大數,呢啲課程好多其他學校小朋友課餘都會出去讀, 點解成日比人批評佢唔好呢? 如果佢人人都收,但train出來的孩子們有唔錯offer, 唔係好好咩?

lovelovebabe 發表於 21-7-29 07:59
其實 York 啲小朋友出來有好多直私offer, 小朋友又真係讀得好開心,費用多但係只是相對provide的課程和考ce ...

係唔鍾意就唔鍾意㗎啦

收得多大B又話、乜人都收又話

karkarsam 發表於 21-1-5 10:55
回覆 apple1990 的帖子

如果唔係York用家,請不要那麼主觀說第一間飛起York。當然KV, LH, SC係名幼,升小 ...

很多不是用家的人常說有些學校的負評,其實他們根本不太認識學校!

Moonlight819 發表於 21-7-29 18:04
很多不是用家的人常說有些學校的負評,其實他們根本不太認識學校!

係lor,我小朋友同同事都有siblings讀York,如果佢地父母唔係覺得york唔好的話,又點會比多一個小朋友讀呢間

hkcsty 發表於 21-7-28 13:38
回覆 hand_hand 的帖子

如打算叩LS就 KV, otherwise LH但近年LH咁多分校,會出現自己人互爭局面!
開多一間分校,都係收多100個學生,講到互爭,應該係所有同屆嘅考生爭,而唔係本校學生爭,除非所有直資同私校都限制左每個學校入入學名額

soha2018 發表於 21-1-5 11:19
謝謝回覆。

都聽聞KV 好嚴格,請教一下有冇咩例子可分享。

我兩個女都讀KV, 我唔覺得佢嚴格。

我兩個女,大女讀書一般般,細女讀書比較好。

可以話你知,兩個女見家長時,老師都係話佢地:幾好丫。

除非你追住問。佢地先會再詳細講。絕對唔會話你小朋友「唔得」「要補習」。

課程就唔係淺,但係唔算好深,好似外界咁講。反而,好多上位中嘅幼稚園,教得仲深。

我只可以話,讀KV, 係家長「氣氛」好好,大家目標好一致。學校&老師完全無俾壓力你。係家長自己有追求。

肯定嘅係,叩門的話,KV係sure win.

darkgard 發表於 21-7-30 15:49
我兩個女都讀KV, 我唔覺得佢嚴格。

我兩個女,大女讀書一般般,細女讀書比較好。

再講,睇你家庭本身有無能力,如果一心私校,仲要係國際,咁KV未必啱你。因為小朋友會偏向安靜,英文未必夠York 勁。

但係,如果你都考慮名津,咁KV 就啱你。中文好—》 大部分津校都係中文,中文唔得,基本上乜都科都死。叩門,當然又係KV win.

又咁講,香港地,有邊個小朋友唔叻英文,但係呢,中文科,好多小朋友升上小一都會死中文。

兔兔小馬甲 發表於 21-7-30 11:01
開多一間分校,都係收多100個學生,講到互爭,應該係所有同屆嘅考生爭,而唔係本校學生爭,除非所有直資同 ...
當多100個平時訓練模式一樣,學術水平同你個小朋友差不多,學校學位又無多到,大家都係報果堆熱門直私,競爭自然更激烈!

名幼上到小學都係靠小朋友嘅資質,我小朋友班有幾個名幼一齊上…其實都有啲真係讀極都唔高分,有啲冇外補都科科90尾100分兼級頭

993rs 發表於 21-1-11 10:27
其實樓主個 post 已講左係「訪問」,加上一直覺得「冇前設」唔緊要,做家長點都會有對「教育方向」既目標 ...

多謝用心分享的家長,對於一年後先睇post做功課的家長好有幫助。作為家長的直覺,我都覺得用訪問 同 完全唔透露少少關於自己小朋友的情況係有點怪。

回覆 soha2018 的帖子

我兩個小朋友,一個已經上了小學,當年乃SC學生;一個現在讀K3,是LH的學生。
如果以課程設計來說,SC是螺旋式的教學,即教學的主題在3年課程裡重覆出現,但廣度和深度會漸次增加,所以到K3時主題相關的通識其實相當不錯。在考小的標準來說,我自己覺得SC的中文和數學略淺,到K3才慢慢跟考小的要求接軌,學校做合十破十的練習是非常不錯的,只是那個階段已是考小的高峯期。由於很早就有Show and Tell練習,雖然都是家長發功,但畢竟要在班裡公開說話,在胆量訓練和演說技巧一定有幫助。

LH的整個學習目標讓我有一個感覺,就是幾乎都圍繞考小,準備升讀直私小學。他們有課程主任做校本課程設計,中英數都非常平均,到K3的主題學習深度亦不下於SC,但更重要是強調學生在課堂的參與。上面好像有家長提到SC的教學比KV活,我覺得LH比SC是更活。小朋友在課堂的參與是非常多的,除了要求他們多講多發表之外,他們透過極多的活動和遊戲,加深小朋友對相關主題的認知和記憶,所以小朋友一般都比較自信多話,也很喜歡上學,並且學習成效也很高。對升小的支援,LH是非常多的,除了啟迪班外,家長的分享會也不少,升小成績是極之亮麗是不難理解。在K3面試中,有幸跟某些直資的校長傾談,他們都認同LH的活動教學,亦不諱言指會收不少LH學生。不過學校和家長之間投考直私的氛圍實在很重,未必所有人都會喜歡這種氛圍。另外就是小朋友如果最終上傳統小學,在較被動的模式中學習,會不會較難適應?

我們的個人經驗是,兩間學校最最最大的分別,是教學團隊的質素。可能是我們運氣一般,在SC遇到的老師在教學的熱情都比較低,尤其是NET,有經常缺課的,也有在錄在家學習Video時木口木面,而且非常低質素的教學表現的,對此我是感到非常驚訝的。這或許是是很個別的例子,但卻很真實。

相反LH的可能是學校較小,校長對教學團隊的要求都很高,你一看他們的教材和教學Video,就知道他們有多用心準備去教。在家長日你會見到老師有厚疊疊的筆記,逐一記下要跟每一個家長講甚麼,而且觀察都很仔細,很多事情都會留意到,然後也很懂怎麼幫忙。老師的心機,小朋友也會感覺到。

阿女已經係中學生,細佬已K3!再選擇都係會KV,其實真係每個家庭自己嘅需要!我女都讀過York N班,佢係商業化,但係百貨應百客,各取所需冇問題!York英文真係好好! KV一定唔及佢!

amazinggrace13 發表於 21-1-9 02:31
我是前KV用家,超感激學校用心的栽培小朋友。老師非常有經驗,知道點可以教和motivate 學生。學術、禮貌、 ...

Well-said(emoji)
KV 用家,working parents, 仔仔今年K3, 考到DBSPD
多謝KV 打好學生學術基礎,品德的培養

回覆樓主:

其實用考到咩小學來比較幼稚園係冇乜意思,每間學校都有人入到名校, 每間學校 even LH / KV 都有大把人零 offer

但如果純粹討論升小嘅支援 就一定係LH , 我其實好欣賞LH 家長, 基本上係透明度非常高, 真係考完嗰間學校行出門口就已經開始喺班 group 分享考咗啲咩..... 我諗真係冇乜邊間學校做到

KV 就銜接小學好, 我都好出奇點解我仔識咁多中文字, 教中文都似小學咁教法呢樣真係好好

但如果論各方面完善嘅程度 我覺得LH 真係最盡善盡美

我三個小朋友讀過三間唔同幼稚園,三間都係名幼,但如果只畀我揀一間我都係揀LH
‹ 上一主題|下一主題