用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想訪問一下畢業左既小朋友家長,KV , LH , SC , York ...
樓主: soha2018
go

想訪問一下畢業左既小朋友家長,KV , LH , SC , York  

Kv sc好似近年跌緊,有錯請指正
York就一向都唔錯,只是太貴令不少家長卻步

Darklady 發表於 21-1-6 11:26
因為樓主有疑問,說KV是否如坊間很嚴,會否過份守規矩,
而你說的沒錯,每間幼稚園都會教小朋友規矩和禮貌 ...

謝謝回覆。

我相信呢個世界無絕對對、錯,只因大家會用自已把尺量度所有事情、量度所見所聞... 謝謝真實分享。

lovelovebabe 發表於 21-1-6 20:13
坦白講,到你冇sc, kv, lh offer嘅時候,你就好需要York, 小朋友讀就完, 改變好大, 考直私result滿意(可 ...

謝謝回覆。

我覺得我想知道是學校的真實一面,
不是直接作比較,因每間學校方向不同...
我比較想知道適合不適合我自己小朋友和我個人期許而已...

不是某某人的喜好...

回覆 soha2018 的帖子

大女幾年前York畢業,細B考幼稚園的時候只有2-3個offer。當時睇咗雞精書廣告選擇咗York。阿女英文聽,說,讀,寫能力都不錯,依家都仲維持到優勢。中文認字能力都比同齡小朋友好一啲,好中意睇書。阿女幼稚園的時候都有啲時期好難搞,要老師好俾心機引導先肯認真。好好彩3年大部分時間遇到的老師都好有愛心,令阿女中意返學。我自知阿女性格,唔可以去太嚴格的學校,好彩幼稚園同小學都非常適合阿女性格。另,上到一小發現阿女自理能力不足,在校可能多數時間學學術相關項目?同埋中文英文的字體寫得好差。York係有抄寫作業,但數量都很少而已老師要求不太嚴格的。家長有要求應該自己另外跟進。

Raccch 發表於 21-1-7 14:52

大女幾年前York畢業,細B考幼稚園的時候只有2-3個offer。當時睇咗雞精書廣告選擇咗Y ...

謝謝用家分享。

想請教york 幾大開始用筆炒寫? 我唔想小朋友過早炒寫其實... 睇好多文章都話訓練好小手肌先寫字比較好咁...

我個囡由PN讀到而家, 下年上小一, YORK不是係人都收, 你可睇BK一樣有人考唔到.英文係教得好好佢地90%學生可以流利英語同外籍老師溝通, 中文及普通話要靠家長再加強了, 數學OK. 學費,雜費, 茶點,校服係貴的是事實.
阿囡PN入學時係孤獨精一路一路睇住佢成長, 而家不怕羞同小朋友, 老師相處, 玩...好有自信了.

幾時開始抄寫真係唔記得了,阿女K1 K2的時候我自己跟的並不是太足夠的。但係我肯定抄寫功課係算少的。我諗私幼普遍都早開始揸筆的,券幼先跟足教育署指引會遲啲(個人認知非百分百准)。另,York需要家長參與度並不算非常高,適合我當時working mum的節奏。另三間中我聽講過其中一間係要家長參與設計學校壁報的,都係聽講而已。

monchhichikpy 發表於 21-1-7 15:05
我個囡由PN讀到而家, 下年上小一, YORK不是係人都收, 你可睇BK一樣有人考唔到.英文係教得好好佢地90%學生可 ...

謝謝回覆。

聽親York 用家分享,大部份用家家長都係有呢個體驗,小朋友內向變活潑、表達能力高...

可能真係有部份小朋友怕生,年紀輕輕時去考KG 會有困難,但不代表孩子本身有重大問題咁吧?!

謝分享

creambun 發表於 21-1-5 19:24
其實另外3間的中,數唔一定比KV 弱。在EK , KV 中數強,英文弱, 呢句說話已流傳多年,現在是否仍然如此就 ...

段估....

KV net teacher 唔多,當年LH未hit、主要比較對像係 SC,相對資源集中系中數,所以比人中數強既印像。

今日既 LH 應該比 KV 更 all-rounded、更貼近社會既改變,係較為突出既一間。細校如KM 都中英數普兼備,除左名氣,見唔到KV 有咩獨特優勢,甚至想考international school,KV 反而會係英文最弱既一間。

如果我今日要再揀,除左LH、SC 會係特別想入之外,另外兩間冇乜所謂,學術實力其實差唔遠,kindergarten 既學術,冇野係家庭彌補唔到。就算我話KV英文弱,外補又得、返屋企全英對話又得、bed time story又得。反而最介意都係太封閉既學習模式。

我係LH 用家
當年有in LH , KV 兩間都有offer

但無簡KV 原因係 我接受唔到幼稚園無乜家長活動 , 中數強但英文要外補 所以簡左LH.

LH 需要家長大量參與
疫情間 佢日日有zoom 30 -60 mins , 有小一面試mock , 有拍片教功課 你都要拍片交功課。
我女好中意番學 好開心。
感覺課本比較深 家長係要用好多時間去教去一齊讀。否則無用。

KV LH 唔同教學方法 睇你中意邊種相信你自己先知邊種岩自己仔女 。
無論如何 其實都係靠家長發功

回覆樓主:

見身邊例子, LH 同 YORK 好似較全面, 語境好好, 只要跟著學校嘅節奏就小朋友發展得好好(當然入LH嘅小朋友資質較高) , 其他幼園嘅家長在此比較之下, 需要四出找資源外補..... 有錯請更正.

993rs 發表於 21-1-7 16:02
段估....

KV net teacher 唔多,當年LH未hit、主要比較對像係 SC,相對資源集中系中數,所以比人中數強既 ...

KM你是用家嗎?

回覆樓主:

我也想知KM的英普教學是否出色?

creambun 發表於 21-1-5 19:24
其實另外3間的中,數唔一定比KV 弱。在EK , KV 中數強,英文弱, 呢句說話已流傳多年,現在是否仍然如此就 ...

中數唔知係咪仲比其他學校強,但英文一定弱

我係KV同LH的現役用家,兩校各有長短。睇你想小朋友走一條乜嘢的路,就會揀到邊間學校比較適合。二選一我揀LH。

lovelovebabe 發表於 21-1-8 00:08
我也想知KM的英普教學是否出現色?

KM K2開始英普班,其實由n開始已有中文認字,英文phonics ,show and tell。課程係偏深,上到小二都夠用,活動教學,如:校園野餐,燒烤,家長參與度高小朋友好鍾意返學。

始終細校,用家少,相對有幾百人既大校,坊間流傳既評價就少好多,但絕對係一間出色既幼稚園。

JojoDad 發表於 21-1-6 09:24
乜呢D禮貌同守規唔係間間都會教咩?家長認同這方面是必然的啦,可怎麼大家都說成這是這間或那間的理念,好 ...

是呀,其實守規矩學禮貌呢啲,真是很基本, 間間學校都會教,小朋友有錯處會作出指導,真心覺得無需特別拿出來作賣點。

hoiki_hk 發表於 21-1-8 00:48
KM K2開始英普班,其實由n開始已有中文認字,英文phonics ,show and tell。課程係偏深,上到小二都夠用, ...

我正正有KV 同 KM k1 AM offer,仲未諗掂如何選擇

有以下諗法,唔知岩唔岩,請賜教:

KV 傳統教學 主攻中數 日日有英文本地老師教 一星期兩堂net 一星期2堂普通話 名氣大 校舍大 k2全部返pm
學費$46000

KM 活動教學 k1英粵 k2 k3 英普 蒙特梭利教學 日日有net
聽聞turnover高 名氣無咁大
學費$53000

bbhappyhappy 發表於 21-1-8 09:17

我正正有KV 同 KM k1 AM offer,仲未諗掂如何選擇:sick ...

你似乎傾向KV多啲喎,都冇所謂嘅,適合就好。

我唔係啊 因為我對兩間嘅認識都唔多 屋企人都叫我揀KM 始終語景比較好