用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

Del [複製鏈接]

自行 1: 梁式芝

自行2: 羅陳楚思

但羅陳楚思上年自行全收 band 1
   1    0    0    0

bidbid20052005 發表於 21-1-4 12:07

自行2: 寧波第二中學 或 羅陳楚思

寧二自行競爭亦大

http://www.np2c.edu.hk/assets/Admission/zh.html#acceptance

Poyau 發表於 21-1-4 12:32
寧二自行競爭亦大

http://www.np2c.edu.hk/assets/Admission/zh.html#acceptance
請問寧二校風好嗎?是進步中嘅學校嗎?

bidbid20052005 發表於 21-1-4 13:17
請問寧二校風好嗎?是進步中嘅學校嗎?

寧二成績穩定 處B2B水平
詳情可參考校務報告

http://www.np2c.edu.hk/about-np2c.html#schoolplan

bidbid20052005 發表於 21-1-4 12:07

1尾2頭,咁快諗寧二同羅陳?唔博下呂郭、蒙或跨入TKO 將官、慕德等?

回覆 bidbid20052005 的帖子

上年有同學仔屬band 2,自行入左羅陳。講真,如果真係band 1生…大多數人會揀左英中先。所以我覺得如果你真係心儀既話,就去交,博一博。

回覆 夢遊仙境 的帖子

梁式芝係心儀,只是怕小朋友其實只係band2 頭,所以先諗住自二 保險d選 寧二或羅陳,怕大抽獎連 band 2 大熱都落空,好煩惱……

梁式芝上年扣門時有收b2生

完全明白你既感受,我上年先經歷完…就覺得自行既然係自己鐘意既,就去馬,起碼自己唔會後悔先。而羅陳同梁式芝,緊係梁式芝好好多…起碼係英中先,而且我都幾鐘意梁式芝既老師同D校工,俾我既感覺好NICE。

夢遊仙境 發表於 21-1-5 13:57

完全明白你既感受,我上年先經歷完…就覺得自行既然係自己鐘意既,就去馬,起 ...
非常認同。
唔好睇羅陳睇得咁好,要知道要成為band 1英中是要全校收到最少85%全港頭40%學生,羅陳點被煲,應該暫停都做唔到,當然想再多一啲Band 1英文中學起觀塘區被家長選擇,但見到好多band 1生家長唔做功課,人云亦云,仲要以坊間排名嚟選校,好可惜!

christy2011 發表於 21-1-4 19:16

梁式芝上年扣門時有收b2生
我都識一個。

可以留意2a王華湘,dse成績同梁式芝差不多

感謝大家意見,真係 1516, 始终邊緣人,想保險d,如選寧二,係晤係好蠢呢?

bidbid20052005 發表於 21-1-5 23:56
感謝大家意見,真係 1516, 始终邊緣人,想保險d,如選寧二,係晤係好蠢呢?
真是唔明白,如果真係BAND 1尾BAND 2學生,起大抽獎乙一填寧二或扣門時都有機會入到,何必要一定起自行階段是是旦旦離場呢?好鍾意寧二又唔同。

自一 梁式芝
自二 蒙民偉

唔好怕要大抽奬,加油  

回覆樓主:

小女,考全級8X,B2
如揀梁季彝,羅陳楚思,寧波2,但點排位好

我仔都係咁上下成績, 搏一搏蒙民偉 .
另外直資報左聖道迦南, 尋日收到面試通知...
因為我仔英文好D, 想比佢入英中...

tongtracy 發表於 21-1-6 08:26
小女,考全級8X,B2

DSE 羅陳楚思 > 寧二 > 梁季彜

我見大家都話寧波二比寧波公好,
但係睇bigexam, 寧公升至B1C, 寧二只係B2B?
我C6係寧波公舊生, 不過當年仲係band 4學校 C6自己都唔敢相信寧公係B1C, 請問大家點睇?

寧波公學
https://dse.bigexam.hk/zh-hk/ssp/school/234

寧波第二中學:
https://dse.bigexam.hk/zh-hk/ssp/school/233

tongtracy 發表於 21-1-6 08:26
小女,考全級8X,B2

或試自行  

1 九真/培道
2 羅陳楚思
‹ 上一主題|下一主題