用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 聖誕冇返香港,後悔中
樓主: 喧嘩
go

[英國] 聖誕冇返香港,後悔中   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 21-1-6 12:48
你只會鬧自己仔女考得差,隔離枱果個理得佢吖~人地个仔人地教,人地政府自有人地鬧。 ...

最弊仔女坐左係隔離檯

hiddenhero 發表於 21-1-6 12:43
其實個問題所在係英國政府防疫差, 決定遲(5 號開學, 突然宣布停到2 月half term) 各種各樣既無能。 但 ...

係囉... 英國疫情失控都唔係1日2日既事...
佢哋疫情都發展左差唔多成年...
咁未成年小朋友又夠膽比佢地過去返學?
疫情失控一定有各種突發情況..
家長自己都應該有2手準備啦..
而家咩都走來怪政府..
又無端端政治上腦..
而家係政府迫佢地小朋友過去返學嗎?

hiddenhero 發表於 21-1-6 12:52
最弊仔女坐左係隔離檯
What can you do? No much but to complain to the teacher?

Yanamami 發表於 21-1-6 13:21
What can you do? No much but to complain to the teacher?

sorry 我lost 左你個point。 我好似無complain 過。 我自己念法好簡單, 既然決定左, 就跟著各國國家個rules 去做。

TingTing0001 發表於 21-1-6 13:06
係囉... 英國疫情失控都唔係1日2日既事...
佢哋疫情都發展左差唔多成年...
咁未成年小朋友又夠膽比佢地 ...

但係好多人英國問題就怪香港政策。

依家香港政府好明顯係要清零, 儘快同中國搞健康碼通關。 再咁落去, 依家仲可以食老本, 但係香港經濟遲早承擔唔到。

hiddenhero 發表於 21-1-6 12:43
其實個問題所在係英國政府防疫差, 決定遲(5 號開學, 突然宣布停到2 月half term) 各種各樣既無能。 但 ...

係啦,英國今次太急。

hiddenhero 發表於 21-1-6 13:47
但係好多人英國問題就怪香港政策。

依家香港政府好明顯係要清零, 儘快同中國搞健康碼通關。 再咁落去, ...

我都想要健康碼

cfs 發表於 21-1-6 13:51
係啦,英國今次太急。

好多學生11/13 班為左唔會miss mock exam 都無返來。 依家滯留係英國, 的確好慘。

一開始英國政府宣布變種病毒, 真係好慌張。 希望過些天, 香港政府可以考慮比佢地返來。 可以減到一週兩班機, 返來做多幾次測試。 統一一間酒店隔離21 日。 呢d 都可以減低病毒流入社區。

hiddenhero 發表於 21-1-6 14:26
好多學生11/13 班為左唔會miss mock exam 都無返來。 依家滯留係英國, 的確好慘。

一開始英國政府宣布變 ...
真係悶啲囉,留左咁耐又無得上課.不過留係宿舍都安全既,暫時唔好郁住.香港政府應該都要睇定啲先可以鬆一鬆,忍一忍仲要睇下英國教育部詳細內容點出,到底點計分先好動身.加油

cfs 發表於 21-1-6 14:31
真係悶啲囉,留左咁耐又無得上課.不過留係宿舍都安全既,暫時唔好郁住.香港政府應該都要睇定啲先可以鬆一鬆, ...

欸, 到時返來隔離完, 英國又話復課又滾水淥腳咁返去

我仔依家退曬機票。 到時先算。 我even prefer 佢summer term 先返去

我仔1月插班, 本來12月飛. 諗住1月11如果復航就飛. 見呢排英國爆得咁勁, 想睇定D先, 打去CX佢話11-23號D機全部爆晒. 最快要24號...我好奇, 唔係好多人話唔飛? 我自己都心大心細, 但監護人就覺得應該要飛, 係HK online學唔到野, 太hea. 佢尋日同前日都接左2個香港女仔飛過去開學

雙子媽媽 發表於 21-1-6 15:52
我仔1月插班, 本來12月飛. 諗住1月11如果復航就飛. 見呢排英國爆得咁勁, 想睇定D先, 點知打去CX話11-23號D ...

我估係之前改左期果d

雙子媽媽 發表於 21-1-6 15:52
我仔1月插班, 本來12月飛. 諗住1月11如果復航就飛. 見呢排英國爆得咁勁, 想睇定D先, 打去CX佢話11-23號D機 ...
中學插班?去到英國不也是online 嗎?

hiddenhero 發表於 21-1-6 14:26

一開始英國政府宣布變 ...

我認為yr11, 13唔係叫滞留英國,今年咁既情況,聖誕假佢哋根本唔應該返香港。再講,係英國亦完全唔惨,係英國係照上online course同随時ready for CAG測考. 反而返左香港嘅先叫惨,CAG随時冇哂分,2月尾又可能要撲機返去上課考试,係香港又冇心机讀書温習,完全哂時間

jacknetpass    發表於 21-1-8 18:19

回覆 ema 的帖子

係online, 但學校教職員會照stay 係學校, 所以如果要問野可以照搵老師

longlokma 發表於 21-1-6 16:21

我認為yr11, 13唔係叫滞留英國,今年咁既情況,聖誕假佢哋 ...

所以每個取捨都會有風險。

回覆 longlokma 的帖子

所以, 我guardian highly recommend我仔有得飛就早D過去. 佢話係HK hea上online會後悔既. 佢話學校其實好安全, 因依家大部份私校都會keep住每3幾日就做test, 係both teacher and students. 佢講只要唔出學校, 校內做左test既就自己形成一個bubble, 其實都safe既..但我係擔心佢第一次去英國, 1-2月係最凍, 日短夜長, dorm又得10個8個宿生, 怕佢未習慣+頂唔順..
BTW, just rec'd CX message that 11/1航班取消左.

P.S. 我guardian係香港女仕

雙子媽媽 發表於 21-1-6 16:53
回覆 longlokma 的帖子

所以, 我guardian highly recommend我仔有得飛就早D過去. 佢話係HK hea上online會 ...

咁你仔仔插yr幾? 如不是critical yr, 可以等9月才去嗎?

hiddenhero 發表於 21-1-6 12:52
最弊仔女坐左係隔離檯
你有得揀坐邊度㗎嘛,叫佢唔好坐隔離檯。

王家爸爸 發表於 21-1-6 16:58
你有得揀坐邊度㗎嘛,叫佢唔好坐隔離檯。

我答梗係前面既信息

隔唔隔離檯對我無影響。

王家爸爸    發表於 21-1-7 14:42
‹ 上一主題|下一主題