用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 聖誕冇返香港,後悔中
樓主: 喧嘩
go

[英國] 聖誕冇返香港,後悔中   [複製鏈接]

lwi 發表於 21-1-3 10:37
或者問旅行社有冇英國飛歐洲其中一個城市轉機飛香港,行李可直掛,咁就可以不出境隔離
...

如果係咁簡單可以買轉機回香港,啲人就唔使成日喺新聞都話要政府包機啦😂

summerhotel1 發表於 21-1-3 18:25
其實我覺得香港應該學英國, 容許所有國籍人士入境, 容許喺屋企隔離, 每次隔離10日。隔離第五天後, 可以去 ...

英國在檢疫方面完全失敗,香港要學英國?

bbba05 發表於 21-1-3 18:27
英國在檢疫方面完全失敗,香港要學英國?

我意思係香港太嚴, 英國太寬鬆, 最好香港攞返個平衡。
可能我講得唔清楚,唔好意思

lwi 發表於 21-1-3 10:37
或者問旅行社有冇英國飛歐洲其中一個城市轉機飛香港,行李可直掛,咁就可以不出境隔離
...

入境香港之前嘅21日都不可以喺UK , 我知道有港人由英國去咗Dubai 等夠21晚至返。

然後返香港再隔離21日。

summerhotel1 發表於 21-1-3 18:26
如果係咁簡單可以買轉機回香港,啲人就唔使成日喺新聞都話要政府包機啦😂
...

如果出包機,咪跟足哂國內那套方式。

其實現在21日 已經可以足夠隔離時間 , 強制做檢測每7日做一次,做夠5次都得, 而無必要是全禁港人入境 。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

KHT_128 發表於 21-1-5 06:03
政治操作,就係想證明比人睇去英國

唔完全係政治操作, 因為南非每日確診病例比英國少咁多都畀人禁止回港, 南非香港冇任何政治問題呀。

喧嘩 發表於 21-1-3 13:12
其實政府咁做,真係會嚇親d細路
細個既真係會俾佢哋嚇親,大啲既可能會好開心,可以有借口唔返香港。不過點都好,我覺得香港政府喺呢件事上做得好差。

summerhotel1 發表於 21-1-3 18:25
其實我覺得香港應該學英國, 容許所有國籍人士入境, 容許喺屋企隔離, 每次隔離10日。隔離第五天後, 可以去 ...
人哋有疫苗,香港無,所以情況好唔同。

又未必係完全係政治原因,當然唔排除政治係考慮因素之一。

吓?但國內疫情事實係控制得好過英國太多喎!點政治操作法都操作唔到他國或大陸的疫情吧?我知實有人又會話大陸數字信唔過。但理智少少睇件事吧!有親朋戚友在大陸的一定知道實況,仲有,呢個病唔作假得幾多,處理不當醫療體系會爆,唔瞞到幾多吧?

唔好話國內處理疫情比英國好太多,比香港都好太多啦!係時候放下成見吧。

yuyueng    發表於 21-1-5 12:37

喧嘩 發表於 21-1-3 13:00
多謝大家意見,我有提議過去陪佢,最多份工都唔要啫(雖然有難度),但佢拒絕,宜家有一個好朋友,一個同學 ...

或者可以試下激將法。。以前我仔好易忟,今次疫情及Lockdown我發覺他忍耐力,應變力都高左。
可能因為我一早說過,今次疫情絕對考驗年輕人AQ EQ flexibility,要有好心態裝備自己,不要被擊倒。或許有呢個被衝擊和不可輸掉的心態和準備,他今次明顯地看得透和冷靜。
同你囡傾下,抽離些看不要灰心認輸,況且已開始有疫苗,疫情見曙光,忍耐多個零月會好了。
唉。。聽到都心痛

醒目開學勳章

家長已經好心煩, 唔該唔好再講無謂嘢!  

jacknetpass    發表於 21-1-8 18:08

王家爸爸 發表於 21-1-5 10:33
細個既真係會俾佢哋嚇親,大啲既可能會好開心,可以有借口唔返香港。不過點都好,我覺得香港政府喺呢件事上 ...
對於在香港既人黎講,呢件事政府做得好好,保護國民所以每件事在每個人身上都有唔同睇法同用法.

cfs 發表於 21-1-5 12:23
對於在香港既人黎講,呢件事政府做得好好,保護國民所以每件事在每個人身上都有唔同睇法同用法.:sosick ...
你真係咁諗?

TongSzeLai 發表於 21-1-5 11:17

或者可以試下激將法。。以前我仔好易忟,今次疫情及Lockd ...
無錯,我都見到亞仔今年好冷靜,唔會騰雞,有咩事想方法走呀走呀,又唔會唔開心,反而係看透了,都唔到我可以控制既態度,盡左自己力就足夠,經一事長一智同時可能已經1年習慣左疫情生活.

王家爸爸 發表於 21-1-5 12:24
你真係咁諗?
是,因為我一直在香港,很多香港人都咁諗.停一停好可以等香港清一清.當然對於有家人在外地的朋友來說,哎呀早知早啲返啦.其實針無兩頭利,對任何人都有不同睇法.當時又要14日隔離,唔係每個人都喜歡住酒店14日.相信每個國家的首長官員,要面對的事情及安排太多.沒有最好的,只有不斷改變希望做到最好保護國民.嚴謹/寬鬆都會有人唔喜歡,可以做到中國咁一開始到現在一直嚴謹當然最好,不過都要國民理解和懂得忍耐,像英國般外出示威就...唉希望世界疫情回落,大家可以回到正常生活.

vvbb2214    發表於 21-1-5 13:32

我唔認同與政治有關,咩去英國無保障,返大陸就有保障,唔好做無謂分化。

問左阿仔幾次都話唔返,就算網課係香港有時差,寧願留係果邊暑假先返

康媽 發表於 21-1-5 12:36
問左阿仔幾次都話唔返,就算網課係香港有時差,寧願留係果邊暑假先返
我仔都系,話可以唔返就唔返,最好暑假至返,返屋企無自由窩,比爸爸管住。

jacknetpass    發表於 21-1-8 18:12
‹ 上一主題|下一主題