用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 聖誕冇返香港,後悔中
樓主: 喧嘩
go

[英國] 聖誕冇返香港,後悔中   [複製鏈接]

lwi 發表於 21-1-3 10:37
或者問旅行社有冇英國飛歐洲其中一個城市轉機飛香港,行李可直掛,咁就可以不出境隔離
...

香港要求過去21天在英國逗留超過2小時不能進入香港,而家從英國回港要先在轉機國家停留21天才可回港

summerhotel1 發表於 21-1-3 08:20
以我所知大陸只係禁左直行, 轉機係可以㗎

都係好方法,返大陸機場有車返隔離酒店,安排好過香港,更放心

回覆 MrsFung 的帖子

唔係Netflix, 日劇 <如果30歲還是處男,似乎就能成為魔法師>

我實在唔明政府點解唔比港人入境???
就算取消來自英國、或曾經在英國逗留的旅客 入境,但冇乜邊個國家係唔比國民入境囉 。

如果轉去其他國家逗留21日 再飛番香港,香港入境一樣要酒店隔離21天呀!

英國當地很多地方Tier 4 ,酒店都要停業 ,家長飛過去搵地方住都不易,除非離開英國。

BATIKA 發表於 21-1-3 11:06
回覆 MrsFung 的帖子

唔係Netflix, 日劇

我女的學校可能封鎖了網上睇劇的網址,所以我才申請Netflix。

喧嘩 發表於 21-1-3 01:27
亞女lower sixth ,因為有監護人收留又有朋友陪,所以冇返黎,點知香港宣佈封關之後,佢情緒開始低落,早兩 ...

試吓同監護人溝通吓,D好朋友來一起住可否?或者去佢D好朋友度-起住?較快解決方法。。。。另揾吓酒店住幾天,佢叫D朋友陪會有用D

回覆樓主:

多謝大家意見,我有提議過去陪佢,最多份工都唔要啫(雖然有難度),但佢拒絕,宜家有一個好朋友,一個同學仔陪緊,係佢調節唔到自己心態,佢平時好樂天架,我明白佢唔開心d 乜,佢覺得連返屋企嘅權利都冇, 覺得好似以後都返唔到香港咁,後悔自己做錯決定。
唔知政府幾時肯開番關,我相信開番佢個心會定d ,佢宜家就係小朋友心態,被嚇親

喧嘩 發表於 21-1-3 13:00
多謝大家意見,我有提議過去陪佢,最多份工都唔要啫(雖然有難度),但佢拒絕,宜家有一個好朋友,一個同學 ...
多啲同佢視訊,上網買啲禮物送俾佢啦!政府又真係好離譜,唔俾香港人返港。要隔離幾耐都可以,成碼隔離期間有嘢都可以打999呀!

Brianmommy 發表於 21-1-3 13:09
多啲同佢視訊,上網買啲禮物送俾佢啦!政府又真係好離譜,唔俾香港人返港。要隔離幾耐都可以,成碼隔離期間 ...

其實政府咁做,真係會嚇親d細路

jacknetpass    發表於 21-1-7 00:37

喧嘩 發表於 21-1-3 13:12
乜原來政府唔比起英國返黎既港人入境?其實如果政策完善就可以解決帶病毒問題,唔應該一刀切,政府真係好廢。

王家爸爸    發表於 21-1-5 10:33

yuyueng 發表於 21-1-3 13:28
乜原來政府唔比起英國返黎既港人入境?其實如果政策完善就可以解決帶病毒問題,唔應該一刀切,政府真係好廢 ...
其他國家只係唔俾非公民入境

喧嘩 發表於 21-1-3 13:12
依個年紀好容易引發情緒問題,真係要及早小心處理

Brianmommy 發表於 21-1-3 13:37

由一開始禁港人從英國返港 ,我都即鬧 , 班癈官要即禁, 但另一邊衛生署醫生已講明,其實一早預計了變種病毒的問題。  其實很多事都慢很多拍 , 我真係唔知係跟香港市民鬥氣關係,還是他們真係做事得過且過 。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210103/bkn-20210103001043149-0103_00822_001.html

正苦現在以為好似好勁咁 , 整個指定酒店隔離 , 就好似做哂全部的野 , 酒店的售賣價格其實又有冇一個監管?  田議員成日講到香港大把房,絕對供應充足 , 但市民只偏向訂幾百蚊一晚的房間 。咁即係咩原因 ?

我夠知很多$2xxx, 3xxx晚大把房啦 , 但係唔係咁多人負擔得起 。

由10月開始要酒店隔離14天至今 ,我真係睇到正苦處事又慢又混亂。

Brianmommy 發表於 21-1-3 13:37
其實政府起機場用專車送佢地去指定酒店隔離21日咪得囉,最多收番專車錢,起碼錢可以解決到問題,唔係完全唔比人返,咁樣心理壓力好大。

多謝大家意見,我有提議過去陪佢,最多份工都唔要啫(雖然有難度),但佢拒絕,宜家有一個好朋友,一個同學 ...

見步行步,明天會更好,呢件事完左後,要諗諗呀女係咪返升學來會更好,等佢再大啲先出去

yuyueng 發表於 21-1-3 14:47
其實政府起機場用專車送佢地去指定酒店隔離21日咪得囉,最多收番專車錢,起碼錢可以解決到問題,唔係完全唔 ...
係呀,政府要對付既應該係病毒,唔係對付香港市民,絕大部分回港既都係無帶病毒的,全部一刀切拒絕自己既市民在外係最差既防疫方法,要拒绝到幾時?

回覆樓主:

希望你囡囡過到呢一關!呢兩年太多起伏,唔好講年春人,成年人都未必handle到!
可以考慮CNY過去探下佢?不過你點返嚟就要諗諗。

我第一樣野諗都係叫你飛過去陪佢,但既然你女女唔需要你飛去英國,甘你用方法跟佢好朋仔聯絡,上網訂多點佢地都鍾意食的東西,讓佢地一齊分享,慢慢舒緩情緒。

唔好咁稔,只是暫時

katrinafu 發表於 21-1-3 14:24
由一開始禁港人從英國返港 ,我都即鬧 , 班癈官要即禁, 但另一邊衛生署醫生已講明,其實一早預計了變種 ...

其實我覺得香港應該學英國, 容許所有國籍人士入境, 容許喺屋企隔離, 每次隔離10日。隔離第五天後, 可以去做一次檢測, 陰性就可以解除隔離, 唔好浪費市民寶貴嘅時間。
同時可以重啟旅遊業,等班酒店旅遊唔好再喺度嘈。
‹ 上一主題|下一主題