用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 如果有飛機,大家是否會回英國開學?
樓主: 小公主媽媽
go

[英國] 如果有飛機,大家是否會回英國開學?  

Poyau 發表於 21-2-10 21:03
係呀 飛去前一次+抵埗後兩次測試

https://www.gov.uk/uk-border-control/before-you-leave-for-the-uk

請問知唔知喺政府檢測中心做嘅報告係咪合乎入境英國需要?

回覆 97+01 的帖子

可以的,好多朋友已回英也是用社區檢測的報告。只要上網登記社區檢測,tick加$240要report copy, 檢測後24hr左右就有電子版報告。

前幾天因為有小小不舒服,為求家中長輩安心,前往社區檢測中心walkin自費檢測,早上11點做,晚上11點收到檢測報告短訊,download出化驗所的報告同之前用約$1000做的一樣,應該可以出境用

gkmyeung 發表於 21-2-18 02:29

可以的,好多朋友已回英也是用社區檢測的報告。只要上網登記社區檢測,tick加$240要rep ...

謝謝你的資料。

gkmyeung 發表於 21-2-18 02:29

可以的,好多朋友已回英也是用社區檢測的報告。只要上網登記社區檢測,tick加$240要rep ...
多謝你的資料。
我大仔約咗下星期去做檢測

okmk 發表於 21-2-18 09:52
前幾天因為有小小不舒服,為求家中長輩安心,前往社區檢測中心walkin自費檢測,早上11點做,晚上11點收到檢 ...

請問報告是否用英文?

joymama 發表於 21-2-18 18:51
請問報告是否用英文?

是的,測試內容和結果只有英文顯示

大家有否擔心香港政府禁止曾在過去21天在英國停留超過兩小時人士入境延續至暑假,到時小朋友點回來香港?

hklogai 發表於 21-2-19 19:26
大家有否擔心香港政府禁止曾在過去21天在英國停留超過兩小時人士入境延續至暑假,到時小朋友點回來香港?

...

我都係擔心暑假可否回港,不知香港政府幾時會比英國飛機直航回港

...

應該唔會咁耐嘅,到時再諗

...
擔心呀,到時真係唔知點算。其實香港政府無理由長時間唔比港人回港

...

擔心㗎。阿囡如果入U要再搞visa,英國唔知點搞。

Poyau 發表於 21-2-10 21:03
係呀 飛去前一次+抵埗後兩次測試

https://www.gov.uk/uk-border-control/before-you-leave-for-the-uk

大家可參考下book機場測試, 一間P字頭測試中心,$4xx 實數唔記得, 2個鐘出報告,book起飛前4個鐘去做便可以。 報告去手機,英國海關接受睇上機上報告的。

在地隔離2次自己做既測試亦好方便,跟足指引,好清晰。

祝大家順利。

我剛送小朋友來英,希望8/3可入學,現在隔離中。

galatea 發表於 21-2-10 18:30
如果準備飛去英國,要在那裏可以預先book 定兩次Covid test 呀?

https://quarantinehotels.ctmportal.co.uk/Quarantine/Home.aspx

醒目開學勳章

wonwon5 發表於 21-2-20 12:18
大家可參考下book機場測試, 一間P字頭測試中心,$4xx 實數唔記得, 2個鐘出報告,book起飛前4個鐘去做便 ...

咁快返去?酒店多選擇嗎?

3b 發表於 21-2-20 13:49
咁快返去?酒店多選擇嗎?

隔離10天, 出來一周一起走走,買買東西, 正好。

現在在家隔離便可,air bnb 很好, 選擇市中心,方便去買日常用品,買菜做飯,去郵筒寄tested kit, 很寫意, 路上行人不多,但戴口罩的亦不多。 但進入商店必須載。

疫情一路下跌, 措施亦嚴厲了,我反而覺得安全。 起碼出發時機上的人都測試過合格,少了一個擔心。

回覆樓主

大家認為8/3回復面授課機會大嗎? 機票都唔知訂邊日好

回覆 wonwon5 的帖子

隔離期間可以外出買食材?可以去郵局?

...
唔擔心,到暑假應該超過一半以上英國人打左疫苗,加上天氣熱左疫情一定緩和,同埋大批留學生要回港,我唔唔信唔比入,最多維持一落機直接專車去指定酒店隔離21日。

elysemama 發表於 21-2-20 14:19
大家認為8/3回復面授課機會大嗎? 機票都唔知訂邊日好
監護人公司話好大機會星期一就宣報3月8號回復正常上課,因為按每日50萬人打疫苗,到時有三份一英國人打左疫苗,疫情可以緩和不少。