用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 為何直私就係喜歡外向, 對答如流既小朋友? ...
樓主: lmb_lcm
go

為何直私就係喜歡外向, 對答如流既小朋友? [複製鏈接]

回覆樓主:

自信、表達力強、耐力/克服困難/逆境能力強,性格好重要

幾歲人仔,你想佢超人咁勁咩?不要想得太複雜。

有聽過工蜂論嗎?有科研指出,所有團隊內,均有1/3 out performers, 1/3 average performers 和 1/3 underperformers, 你以為把不同群體嘅所有out performers 放在一起,便會做到更高效的結果嗎?其實不然。最後,呢個超強群組也最終會出現1/3 under performers 的。

所以,結論是,不要想太多。也不用太在意「成功者」所說的特質。我從不認為學校只收一類人。其實不論內向外向,也可有offer;但前提是你如何讓學校在幾分鐘見到你的能力和所謂潛能。如果明知小朋友不是5分鐘內能讓人一見鐘情個類,便好好裝備學術,準備叩門。同時,調整自己期望吧。

呢刻有潛能入神小,難度人人便成龍成鳳?世事哪有這麼簡單呢?讀官津直私神咩學校都好,諗諗如何讓小朋友做到top 1/3, 或至少別做bottom 1/3, 連自信都輸埋,便悔之晚矣。

Baby_Star    發表於 21-1-4 12:37
PTL_L    發表於 21-1-2 23:05

回覆樓主:

唔出聲,莫非只係睇樣楝人?當你CV好嘅時候,其他人CV一樣星光熠熠,就算任何傳唔傳統教學嘅學校都會揀個CV好又表達能力高嘅學生。

小朋友in時唔願表達,或講野1999,直私又唔可以筆試,只可以靠口問,你叫學校點揀?

即使官津叩門小學插班,都要面試,升中都要,因為人人都想自己學生大方得體。

蝕底係事實,家長只好係屋企訓練好D表達能力,表達能力都係生活能力。

考小一,當然會考學術,遊戲中都可以考到。

考睇書,已經考緊語文能力,肯睇書的小朋友,語文通常唔差。

我見過有直資考認中英文字,考D虛字、連接詞,例如中文的"就"、"著",一試就知你有無睇開書。

DengCK 發表於 21-1-2 11:54
自信、淡定大方、開朗活潑、學術好、表達力強

同意;我識幾個女神校小朋友,上述優點都有,尤其表達能力強、學術也強;共同點都是乖巧型(性格開朗)、而非進取型小朋友

lmb_lcm 發表於 20-12-31 19:36
同大仔今年第一次玩直私遊戲, 新手年頭時咩都唔識, 成日上EK爬文, 衣家玩到尾聲, 心裡有些疑問, 希望有經驗 ...

我仔仔今年也是考小一~同樓主仔仔一樣,性格慢熱,係屋企好多野講~但一面試就好細聲,好輸蝕~加上今年好多都轉交 profolio 同拍片,所以我地都係無offer係手~鬧又鬧過,喊又喊過,我都認命,唯有調節心態~繼續努力!將來叩門又好,插班又好,總會成功的!加油!

我仔仔又係係屋企勁多野講,出到去一句起兩句止,疫情影響面試變左拍片或者一對一面見已經好彩。如果係group in好多間2nd in都唔會入到。佢性格係都要接受,因為我自己都係性格慢熱,就算罵都唔會有用亦好傷害親子關係。我相信總有一間學校會欣賞到佢的優點。加油(emoji)仲有時間準備叩門!

回覆樓主:

樓主將考小一結果引伸至將來容易有成就未免有點想得太遠...
表達能力較佳不是單純講野較叻咁簡單,背後包含一個人的理解能力,組織能力及思考過程,樓主似乎係低估了表達能力的重要性。
另外,直私結果一定有miss out或收到不達標,不要將考小結果放大至DSE成績以至一個小朋友成年後的成就。

都理解學校不能考筆試,只能憑小朋友表逹而認識佢,所以對答得體的確一定有優勢,不過都要配合天時地利人和,所以唔得唔代表小朋友唔叻。同埋直私學校只係小學其中一個選擇,唔好覺得 考唔到/插班唔到 就等於無前途,咁樣大人小朋友都好大壓力。

hello_go 發表於 21-1-5 10:05
都理解學校不能考筆試,只能憑小朋友表逹而認識佢,所以對答得體的確一定有優勢,不過都要配合天時地利人和 ...

同意
部分家長太執意要小朋友入某某直私or入直私先代表小朋友有能力
坦白講,而家社會上有成就的人,你會否知佢讀邊間小學

infong2011 發表於 21-1-4 00:03
我仔仔今年也是考小一~同樓主仔仔一樣,性格慢熱,係屋企好多野講~但一面試就好細聲,好輸蝕~加上今年 ...

千祈唔好再鬧佢,其實除了性格,也是信心的表現,有D小朋友本身性格內歛,如果仲比人日日話,例如在學校太多規矩,就會變得更加「小心」唔敢出聲,這個習慣好細個就形成。

我小朋友性格本身都內歛,in N時一句都唔敢出聲,佢後來分別入了愛心nursery和freestyle的K1,見到很大轉變,因為老師好encouraging從來不會話佢地傾偈駁咀,直呈係奉旨番學傾偈,我女習慣後大D再考學校時就好肯講野了,當然現在番小學上堂就不可以再隨便傾偈了。
‹ 上一主題|下一主題