用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2nd in
樓主: Macy
go

2nd in   [複製鏈接]

回覆樓主:

f2f同zoom in一定係有分別(eg.就算內容一樣,網絡質素都影響小朋友反應), 否則都唔會咁多學校選擇押後面見,期望疫情好轉可以安排f2f。
個別學校(唔止港同)年中決定一野將面見押後至年底,錯過左下半年疫情緩和既時間,呢個係事實。
不過,老土講句,有時入唔入到間學校,係整定,f2f 或 zoom in都係睇眼緣,唔同老師,感覺/判斷或者都不同,隨緣吧

Yeahly_ly 發表於 21-1-7 23:50
當報左十間有8間都拍片既時候......拍到天昏地暗....1分鐘都要錄1個鐘.... 明明已經覺得自己拍得好好但最後 ...

Well said. 真係唔係答啱哂就=有2nd in. 既然親眼見到小朋友表現唔錯,就更加坦然接受係小朋友唔係學校想搵嗰type,又或者爭啲緣份,唔駛太執著

其實有啲學校f2f 1st in 都係十分鐘內,仲計埋上落班房時間,zoom in 同f2f其實唔會爭得遠,尤其而家應該大部份小朋友已習慣用zoom

當報左十間有8間都拍片既時候......拍到天昏地暗....1分鐘都要錄1個鐘.... 明明已經覺得自己拍得好好但最後 ...

TSL, 福附正是幾千人全部face to face面見的 呢d學校嘅努力和熱誠,真心值得令人欣賞!

你真係一個好實在又勵志故事!加油!
真心欣賞你!
不過都係唔欣賞港同今年嘅安排,因為如果一個唔好彩,短短zoom 5分鐘,走漏眼,又收小一個默默付出嘅小朋友。
而且你所講嗰啲學校都唔知有冇睇你啲片,聽到都為你不值....希望嗰啲學校都深入反省下!唔好浪費人哋一番心機!!!

DengCK 發表於 21-1-7 23:56
客觀的評價。港同5分鐘zoom,雖然時間不多但非常緊湊,包含不同類形的題目,中英認字、數學邏輯、找不同、 ...
同家長港長傾返....5分鐘的zoom就是面見兩round考既野

客觀的評價。港同5分鐘zoom,雖然時間不多但非常緊湊,包含不同類形的題目,中英認字、數學邏輯、找不同、情境題、聆聽指令用不同顏色寫名,考埋記憶力同聆聽指令,算係比較全面的assessment

當報左十間有8間都拍片既時候......拍到天昏地暗....1分鐘都要錄1個鐘.... 明明已經覺得自己拍得好好但最後其實學校有冇睇過都唔肯定....已經out左....呢樣先叫人沮喪絕望 港同肯花5分鐘zoom first in....而且5分鐘竟然可以咁全面將round 1 & round 2合拼....而阿爸阿媽都真係知道老師係有見過你個仔....個仔盡力in左已經好感動....好欣慰...同埋最感激係不用再花精神去拍片(諗起都想喊)....同埋Face to face 都係一樣幾千人揀600個second in....乜機會率會高左?只不過係爸爸媽媽唔知自己小朋友係裡面發生咩事....冇得呼天搶地咁話自己個仔其實好叻架答啱晒咁解大囡其實早幾年都有面見考港同....first round 就out了....但佢都有TSL offer...加其他offer....咁我都唔會覺得佢會唔識得港同既問題同埋會答唔啱....但事實性格上就是唔係港同type....that’s all.

japanesefather 發表於 21-1-7 22:14

非常同意!其實6月交表後,如果港同有善用7月,8月, ...

Del

chiubbbb 發表於 21-1-7 22:04
同感!港同6月巳接受申請,好早巳close application,但疫情其實曾經放緩,其他直資如TSL, 福附,GT等等都 ...

非常同意!其實6月交表後,如果港同有善用7月,8月,9月,10月,11月的時間,就莫需等到12月18 先first in.....

Pixy 發表於 21-1-7 14:13
同意,今年疫情,實在有好多意外既安排。我會睇係緣份既一種,小朋友碰啱今年撞正疫情,學校&家長都唔想既 ...

同感!港同6月巳接受申請,好早巳close application,但疫情其實曾經放緩,其他直資如TSL, 福附,GT等等都立即安排face to face面試,這無疑令在等港同面試的家長心急如焚,也反映了佢地嘅行政比其他直資反應慢幾拍!
可以理解有d家長點解失望

Macy 發表於 21-1-7 21:01
觀察完港同的面試,這樣篩選機制很可悲,希望其他學校不要依循,影響敎育制度。

境景題如何答,未必有劃一 ...

Del

DengCK 發表於 21-1-7 17:23
我覺得港同好犀利,幾分鐘就睇得出佢係極品kick him out
...
觀察完港同的面試,這樣篩選機制很可悲,希望其他學校不要依循,影響敎育制度。

境景題如何答,未必有劃一限制。
小朋友是會成長,往後潛力很大。
如果聽到過袁國勇教授兒時的的成長,
就會明白成長是一場經歷,
是自己努力和其他機會的經歷。

入到二面的小朋友當然恭喜!

只係因為家長在場見到
題目、也知道答案之下,
見到小朋友差不多九成對,
也無二面,令人懐疑機制。
家長不是蠢到連對錯也不知咁嚴重嘛,啼笑皆非!

當然,比較可以接受,面試背後,其實仲有其他考慮因素,
只是我們不知道。

xaxababy 發表於 21-1-7 20:02
三個詞語即6個中文字,佢只識一個字,其他5個唔識。

不過情境題,佢有反問老師點解xxxx,問番老師五六個 ...

CXW 發表於 21-1-6 16:44
三個詞語都唔識定係唔識1個?

三個詞語即6個中文字,佢只識一個字,其他5個唔識。

不過情境題,佢有反問老師點解xxxx,問番老師五六個問題。可能俾人感覺上主動?(我小朋友唔係特別叻嘅類型)

睇番樓上幾個回應,其實家長永遠唔會知學校點揀人、有咩準則。講努力,其實今年大家都努力又辛苦。見完有無都好,平常心面對考小☺️

b3410 發表於 21-1-7 19:24
睇到你真係好想入港同,也認真準備過。依家的結果,好難接受。就如之前有小朋友好努力的去準備神校插班試, ...

都係,有朋友月尾走,亦有同學預復活節走,疫情穩定啲,可能小一開學前都仲會洗牌。

japanesefather 發表於 21-1-7 00:36
其實小朋友各有特質,黃校長都話希望睇到小朋友特質,不論答全對或部分錯或全錯,但給小朋友五至八分鐘inte ...
睇到你真係好想入港同,也認真準備過。依家的結果,好難接受。就如之前有小朋友好努力的去準備神校插班試,結果取消插班,乜都冇,全部心血,連一分鐘zoom 的機會都冇。都唔知應該怨邊個。

如果下半年還心儀港同,可以試一試考插班。我估疫情緩解後應該陸續有同學去外國讀書,明年應該都容易考插班。

運氣/彩數真係冇人知,有時緣份就係緣份,可能有意想不到的好學校收小朋友。

今日家長會zoom,話第二輪面試都係zoom

Pixy 發表於 21-1-7 14:13
同意,今年疫情,實在有好多意外既安排。我會睇係緣份既一種,小朋友碰啱今年撞正疫情,學校&家長都唔想既 ...

其實今年好多學校面試安排都令人好意外,好似宣小咁重學術,今年interview 竟然零學術,zoom interview 只係同小朋友吹水,真正閒話家常,但我相信老師自有一套準則擇學生,例如談吐、禮貌等等。港同唔洗拍片已經好好。

講真,小一面試都要講緣分,唔好太執著,如果真係好心儀一間學校,可以之後試插班。

Charlotte_mom 發表於 21-1-7 17:03
5200人申請,每人平均6分鐘好未?
呢度要520小時,只計面試,未計前期準備同後期wrap up
我當40個老師同時 ...

我覺得港同好犀利,幾分鐘就睇得出佢係極品kick him out

japanesefather 發表於 21-1-7 16:33

仲有打千字文好難?讀大學個個星期都咁交㗎啦(emoji)好 ...

你睇返你d留言,就知學校點解唔收你仔啦!

樓上都有家長失望,但無一個好似你咁死唔斷氣覺得自己懷才不遇要全世界圍住自己轉。我真係覺得港同好犀利,短短幾分鐘就睇到你的問題kick you out!

最後,希望你其實係japanese mother,因為如果你真係一個father,我覺得你比八婆更八婆

唔覆喇,係繼續係度怨天怨地怨自己懷才不遇怨港同有眼不識泰山啦
‹ 上一主題|下一主題