用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2nd in
樓主: Macy
go

2nd in  

小朋友在學嘅時間,會面對好多遴選,班長啦,校隊等等。老師選唔上我嘅小朋友,我會諗,天外有天,人外有人,又或者老師有其他考慮,例如倒轉搵比較頑皮嘅小朋友做班長,而唔會諗,我小朋友做得咁好,都選唔上?
好同意版主早前講,學校真係最好見埋家長,否則六年時間,有排煩。

japanesefather 發表於 21-1-8 23:19
你慳啲啦!唔好喺度呃水吹啦,邊個朋友,果個朋友,有咩Offer冇咩Offer,吹啦,繼續吹大啲!開多幾個Accou ...

唔知邊個打嘢改黎改去呢

我最鍾意睇d人嬲嬲豬,please continue!等緊你出新一個千字comment數臭港同! please!!!!!!

俾埋港同聯絡資料你,快d直接同港同投訴(記住要行不改名坐不改姓)以反映你幾理直氣壯你就是真理

地址
香港柴灣怡盛街9號

電話
2202 3922

傳真
2202 3914

電郵
[email protected]

辦公時間
星期一至五 07:30至18:00
星期六 08:30至13:00

加油呀!

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

大波大 發表於 21-1-8 23:12
唔好咁啦,運氣又好,天外有天又好,都過咗去啦,唔得咪算囉,仲有其他好學校,唔會只有港同先讀得開心嘅, ...

我有d訝異原來港同咁犀利,可以令人失落沮喪到呢個地步

唔好咁啦,運氣又好,天外有天又好,都過咗去啦,唔得咪算囉,仲有其他好學校,唔會只有港同先讀得開心嘅,放開啲啦。加油,振作啲!

swytca 發表於 21-1-8 21:57
其實香港依家機制越來越像大陸,面試都系要睇家長資料,家長職業,教育背景,總還有關係生。連插班都系一樣 ...

非常同意你說法!好比網上購物,學校考慮咩因素....無人知

japanesefather 發表於 21-1-8 22:45
其實你同小朋友講 你啱 九成/九成半/十成,不過你係因為其他因素(運氣/眼緣)...而落選,入唔到second in. ...
的確,係重點所在。
現在只係講入 2nd in 的 1st in 機制。

至於,final in 出最後的情況,而加入其他考慮或
真係技不如人,唔收,都接受的。

算吧!平常心!

同意!唔係學校想要的一type!

之後再努力!

以下內容只對果d開口埋口「運氣運氣運氣」的人適用:

我諗個小朋友最無運氣係有個咁的家長,只懂怨天怨地,而唔係教小朋友盡左力就好,天外有天人外有人,review一下有乜可以做得更好。

點解呢600人有「運氣」呀?就係因為佢地比較all rounded and ready, 所以「有運氣」遇到識答/可以表現的機率較高。睇嘢睇遠d啦!

奉勸某人不如怨自己做唔到李嘉誠實際d,誠哥個仔想讀邊間都得!

歡迎對號入座

jktmami 發表於 21-1-8 22:35
我都同意同理解其實今年考小一係充滿挑戰,但每個面試模式都有優劣,大家prefer f2f嘅時候,我又想分享吓當 ...

起碼f2f互動下既小朋友係最真摯嘅即時感受,而唔係zoom對住部冷冰冰嘅死物。
每樣野都有佢嘅長處同短處,有d小朋友你見到佢對住部iPad 可能好high,好多嘢講,但其實真實佢可能對死物好過對人。所以你講嘅嘢就正好反映!

回覆樓主:

其實你同小朋友講 你啱 九成/九成半/十成,不過你係因為其他因素(運氣/眼緣)...而落選,入唔到second in...(無名次,無準則)
對個小朋友來講個答案幾咁虛無飄渺,唔健康,不實在!但小朋友可感受到主觀/個人主義/不公平。

正如大人見工都係咁,你都知間公司咩事..為咗錢,可能你會繼續in,唔係為咗錢,你會唔會繼續?我哋大人搵食艱難就向現實低頭。

仲有依家唔係大人世界,係小朋友去見學校,扣返入到second in果600個小朋友,起碼仲有4千幾人,對佢哋來講等呢五個月時間,係考運氣,考嗰5分鐘zoom,假設平均一個老師一日見足50-100場,唔好講老師,乜人都攰啦,旁觀者認為好有效率,迅速應變,但真係有一班另有感受嘅人,只會感受到安排倉猝,草率了小朋友無限潛能!

有d慣性思維既人,去大抽獎啦,係到呃水吹冇用㗎,總知你知道你身邊有邊個落選左,你慰問佢家長有咩感受囉,斷估佢唔會同你講佢覺得好公平,好大得著,好開心....

其實,你同個五歳小朋友講返,佢都未知道今次面試考慮什麼或佢問你,入到second in又係d咩小朋友,你話大人應該點答,點鼓勵佢?同佢講唔夠好運?

大人嘅世界當然覺得今次港同second in結果係理所當然,因為你用大人角度去睇,慣性明白咩叫講運氣,明白咩叫現實世界!

但係只要肯代入個小朋友角色,你就會明白,對佢哋來講有幾咁空泛。

所以有啲人可能會無法理解,喜歡批評,但係如果我哋又唔攞出來講,點會知道今年嘅小一面試安排,確實有咩地方令人不滿意。

我都同意同理解其實今年考小一係充滿挑戰,但每個面試模式都有優劣,大家prefer f2f嘅時候,我又想分享吓當年小朋友考小一,面對f2f,好怕自己小朋友喺group interview時受人影響,會失控,會遇到搶玩具嘅小朋友等等。所以好難話f2f會比現時採取嘅模式好。

Macy 發表於 21-1-8 21:24
面試老師是很好,值得欣賞。 小朋友表現也是很不錯, 九成半正確,而且回應快,仔細,專注。

但係最後不知 ...

你面試都係唔知點俾分㗎喎!

而且我只能夠講我小朋友d同學仔,有港同second in的都係果班offer kings and queens, 咁反映到乜呢?

japanesefather 發表於 21-1-8 01:07
同意,真係唔欣賞。
過程—》機制—〉結果

反差太大

eluna 發表於 21-1-8 15:37
in完後覺得港同面試多元化考核、是一所高水平學校,入唔到final就覺得學校篩選機制好可悲…

面試老師是很好,值得欣賞。 小朋友表現也是很不錯, 九成半正確,而且回應快,仔細,專注。

但係最後不知是用計分,定什麼因素,並無2nd in。

所以,真係懷疑機制。 只比較可以接受,是因為有其他因素考慮。

希望你明白。 如果將來其他學校也是這樣用5分鐘,答對九成半
(留意題目答案對錯分明,只一兩題是比較開放式),
也無2nd in(當然不是講 final offer,原因不明(可能是其他因素考慮),這樣真的對香港敎育不健康。

in完後覺得港同面試多元化考核、是一所高水平學校,入唔到final就覺得學校篩選機制好可悲…

你細心思考🤔

Dawnmama 發表於 21-1-8 17:24
其實小一面試一定每一個都覺得自己的小朋友可以入圍,不過當中真係會有好多影素影響,盡了力便應向前看, ...

我好認同,每一次interview之後,我都睇到自己小朋友有乜地方可以改善再做好啲

其實小一面試一定每一個都覺得自己的小朋友可以入圍,不過當中真係會有好多影素影響,盡了力便應向前看,接受不如意,抱正面態度學習,如果家長自己都不能夠接受失敗,我哋點樣陪育小朋友呢!

Macy 發表於 21-1-7 21:01
觀察完港同的面試,這樣篩選機制很可悲,希望其他學校不要依循,影響敎育制度。

境景題如何答,未必有劃一 ...

cxyu841216    發表於 21-1-8 20:30

chiubbbb 發表於 21-1-8 01:34

TSL, 福附正是幾千人全部face to face面見的 呢d學 ...

TSL係好難得頭2面都見小朋友,當好多學校諗住輕輕鬆鬆西走大部份人,要二面人小小先真實面對小朋友時,佢七千幾咁多人都安排晒見,就負有冇offer個個家長都覺得你係見過佢真人。抵讚