用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2nd in
go

2nd in  

完成

kitkit89 發表於 21-1-10 14:55
以前第三輪主要同家長倾偈多,但今年可能會唔同

thank you

Nemo_baby 發表於 21-1-10 14:33
想問吓前輩,final in 見家長+小朋友,學校主要係考小朋友,定同家長傾偈多?
...

以前第三輪主要同家長倾偈多,但今年可能會唔同

kitkit89 發表於 21-1-9 14:34
冇錯,我成日返去學校活動,港小同學仔真係好有「創意」

想問吓前輩,final in 見家長+小朋友,學校主要係考小朋友,定同家長傾偈多?

kimlam953 發表於 21-1-6 21:44

我都唔多覺有同學父母係教書,會計/銀行反而知有幾個

我都唔覺有很多父母是老師,反而護士好似有幾個

Diama 發表於 21-1-9 11:24
呢度怨氣好深。。。容許我借個位講一下耶穌。

非常同意你嘅講法,小朋友已有唔錯嘅offers,但唔知點解有間佢特別心儀。由day 1面試到而家都念念不忘,其中有同家長一齊in嘅部分,以為勝算在握,結果2nd in後止步,都有一絲嘅失望!

當然,佢都有問返我結果,我都係同你一樣咁開解佢。雖然最終唔知有冇機會waiting入番,但我總覺得,冇一間學校係「非入不可」,咁除咗實力外,仲要計埋運氣、緣份呢啲因素嘅... ...

小朋友努力後沒有得到預期的結果,端看家長如何安慰孩子,可以憤世嫉俗、也可以趁機做機會教育,強大小孩的心理素質,
你的小朋友有智慧明理的父母,真心為他們感到開心..

而家second in左都要再揀128個小朋友真正入讀,到時second in唔入嗰啲家長莫非又要嘈多次?
其實如果真係咁心儀,又覺得學校錯失左,咪小二靠實力做卷插入去,咁樣實際啲

Charlotte_mom 發表於 21-1-9 13:18
港同收生收咗十幾年
情境題近年幾乎係例牌
試想一年聽幾千個答案,十幾年聽足幾萬次。在家長心目中,覺得5 ...

冇錯,我成日返去學校活動,港小同學仔真係好有「創意」

醒目開學勳章 王國長老

jktmami 發表於 21-1-9 12:23
呢位家長嘅分享令我諗起一樣嘢。

我識有位港同家長,佢小朋友1st in時,學校問嘅情境題係一班動物一齊玩 ...

港同收生收咗十幾年
情境題近年幾乎係例牌
試想一年聽幾千個答案,十幾年聽足幾萬次。在家長心目中,覺得5歲人仔答到就好叻,但事實,從我多年上嚟8,有時聽到d答案係意料之外
曾經返小學做遊戲日,我有條問題:香港有幾多種流通紙幣

答案好似好易,但意想不到嘅係有個學生竟然答(小2咋!)好似有銀行出過150週年紙幣....算唔算流通呢...
話你知,我當時拎住個答案,我一直以為正確嘅答案,幾乎滴汗
唔好睇少小朋友(尤其醒目嘅小朋友),佢一句說話可以顛覆你嘅價值觀

kitkit89 發表於 21-1-9 11:54
非常同意

關於港小答啱晒冇second in,我又試吓咁講,港小係鐘意小朋友有「創意」,例如其中一條推理題, ...

呢位家長嘅分享令我諗起一樣嘢。

我識有位港同家長,佢小朋友1st in時,學校問嘅情境題係一班動物一齊玩波,但個波飛咗上樹,咁點做好。

佢小朋友答有雀仔飛嚟擔返落地,當時我朋友聽完個答案係吓咗聲,因為根據佢小朋友講,嗰班動物入面係冇包括雀仔。咁叫唔叫答錯?總之呢個小朋友已經係港同學生。假設好多人答啱晒對錯題,學校應該係從情境題搵到自己想收嘅小朋友。

其實大家亦要考慮埋,答啱只係結果,過程中嘅態度,搶答?極度自信?遲疑地答?有思考過?呢啲都應該足以令老師喺答啱晒小朋友裏面搵到適合自己學校嘅考生。

我諗可能係第一次考小,第一次面試,第一次收reject,反應係大啲⋯試多幾次就會覺得好平常

非常同意

關於港小答啱晒冇second in,我又試吓咁講,港小係鐘意小朋友有「創意」,例如其中一條推理題,除了答啱還答多,創作多一個故事結尾咁就加分了,六千個入面相信一定有呢種小朋友。

我小朋友outgoing,也是今年考港同,答啱晒問題,就係加埋笑容又會問老師問題那類型,冇2nd in。咁又點呢?

首先佢in幾間小學,佢唔會記得邊間打邊間,然後知道每間幾時出result再問我佢考成點(佢未有咁犀利),收reject 的我當然唔會再提。有間佢心儀,印象好深刻的(都係收reject),佢真係問我結果,我話 “老師讚你做得好好,但因為實在太多小朋友同你一樣都好鍾意呢間學校,而學校又太少位,所以已經滿晒啦,不過唔緊要,呢個係天主嘅安排,可能佢知道你讀第二間學校會開心D,所以最緊要你開心,去邊度讀都可以。” 佢聽完就冇事了。

其實什麼不公平,霸權等等都係大人嘅用詞同感受,我地唔咁諗,或者就算有,我地唔咁樣present比小朋友,佢地唔會知的,唔好低估小朋友,佢地適應力好強,學校其次,家長最重要,只要我地用心栽培,佢地去到邊都會發光發亮。

DengCK 發表於 21-1-9 10:56
你有關係人士都咁客觀冷靜,讚!

唔似d人覺得自己老鳳要入到咁

每年都有大量細佬妹入唔到,證明港小非常公平,而且面試還可以揀自己最適合語言,以前三輪時考得更全面,佩服學校的設計,小女亦都讀得非常開心,真心鍾意港小再裝備下小朋友,考插班。

kitkit89 發表於 21-1-9 10:53
或者咁講,每間學校都收生咁多年自然有辦法揀學生,5分鐘足夠可以揀到有港小特質小朋友。答啱晒冇second in ...

你有關係人士都咁客觀冷靜,讚!

唔似d人覺得自己老鳳要入到咁

或者咁講,每間學校都收生咁多年自然有辦法揀學生,5分鐘足夠可以揀到有港小特質小朋友。答啱晒冇second in 只能接受小朋友不是港小type

利申:家姐活潑外向,勇於表達不怕錯讀港同,細佬內向慢熱,冇second in, 兩個完全不同性格,我個人認為考得好全面,老師專業,不開心但接受結果,總有適合小兒的學校。

happypapa11 發表於 21-1-9 01:45
贊成見埋家長,除了學校覺得煩,其實大家都不希望同d  極品家長 同班。
現在覺得港同真係識收生!

對, 一係第一面見埋家長。 但應該不可行。  

今次, 5mins 是1st in 面見學生, 考官老師是有禮, 專注觀察小朋友, 欣賞的。如果話咁樣可以篩選埋家長, 咁樣再一次證明粗疏, 不可靠, 又話不見家長。

或者, 咁表達, 一班有心入港同的家長, 只是不明白, 第一輪的標準, 當然可以說,學校無責任要向申請人交代, 只係奇怪, 題目屬對錯分明的一種, 只有一兩題開放式。話明5mins, 小朋友和家長, 都係預計明快明答的一種, 你話, 不是, 考官老師有其他觀察, 可能的, 但又只係5mins, 引來一眾懷疑, 無可口非。

相反,
其他學校的第一面, 比較少, 甚至沒有引起這樣的迴響, 大家能開懷分享得與失, 所以學校值深思。
(事實上, 報得港同的家長, 又怎會只報港同一間, 所以一定發現有點不對勁。)

另一愚見, 發現其實不多學校好張揚公布有幾多報第一階段, 但學校經常好明顯講和申請方法算簡單, 結果, 太多人交表 (而男女校申請者, 會較多)。  如第一階段單對單見每一位, 現時學校用的第一階段的方式, 會出現有一定的壓力和問題。

結果, 已定, 平常心!

學校、家長、小朋友面對轉變, 多變, 一定係同舟共濟, 有一起試的心態, 才可為小朋友成長和學校搏出新血路 (過程是十二年, 十二年內可以多變數)。

DengCK 發表於 21-1-8 23:02
以下內容只對果d開口埋口「運氣運氣運氣」的人適用:

我諗個小朋友最無運氣係有個咁的家長,只懂怨天怨地 ...

所有的不費吹灰之力都是由千錘百鍊來的,而好運 就是不斷努力之堆疊。

jktmami 發表於 21-1-9 00:00
小朋友在學嘅時間,會面對好多遴選,班長啦,校隊等等。老師選唔上我嘅小朋友,我會諗,天外有天,人外有人 ...

贊成見埋家長,除了學校覺得煩,其實大家都不希望同d  極品家長 同班。
現在覺得港同真係識收生!

另外欣賞一些家長雖然冇offer,但很大氣的恭喜祝福大家後,瀟灑揮手離開,這樣的氣度令人尊敬。