用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港島東B2...
go

港島東B2...

阿仔是深水埗區 B2 生... 本來是B1C, 但因為疫情無上堂, 用ZOOM專心唔到, 結果變左B2.
兩語是B, 數學一直都是A, 常識A.
因為家在東區, 想中學報返東區B2.

想問問自選1, 金文泰同衛理, 邊間機會會大D?
我見網上話衛理是B1C-B2A, 而金文泰是B2A-B2B.

自選2報顯理 BACKUP, 會唔會好 D?

其實都覺得慈幼幾好, 以前我中學在附近, 慈幼仔好乖下.
但係因為慈幼有自己的小學, 估計會先收自己的B2生, 不想浪費左阿仔的機會.

劉永生應該同顯理係同級, 對嗎?

請大家有俾D意見...謝謝...

醒目開學勳章

icemanh 發表於 20-12-31 13:28
阿仔是深水埗區 B2 生... 本來是B1C, 但因為疫情無上堂, 用ZOOM專心唔到, 結果變左B2.
兩語是B, 數學一直都 ...
自行金仔同衛理機會不大,顯理同劉永生差不多,可以試試。
相對嚟講慈幼係band 2次選,機會會大啲

醒目開學勳章

顯理 慈幼

回覆樓主:

劉永生相對顯理較多B2頭選

如果英文不差 去中西區SLS

tkhhung 發表於 20-12-31 17:20
如果英文不差 去中西區SLS
佢本身英文係不差, 同外國人係傾到計. 不過疫情後2次考試都失手, 而且係怕醜仔, 面試好不利.

謝謝 bobbob, conniecheung, Poyau 的意見.
我睇網站話金文泰 B2A-B2B (跌左), 而衛理係 B1C-B2A (都跌左少少).
請問點解會係報金文泰機會好少? 因為跌BAND問題嗎?
我仔果間小學係九龍啟基..

謝謝大家.

icemanh 發表於 20-12-31 17:28
佢本身英文係不差, 同外國人係傾到計. 不過疫情後2次考試都失手, 而且係怕醜仔, 面試好不利.
...

如自行不介意任何區,應在各區有Band 2A 英中的找機會。

深水埗網對男仔選擇不多,大抽獎一定是轉區較好。

icemanh 發表於 20-12-31 17:28
...

可以的話 盡力爭取英中

或許自行首選 劉永生 都不錯  

tpmon 發表於 20-12-31 17:33

如自行不介意任何區,應在各區有Band 2A 英中的找機會。
我地會轉返東區, 其實我地係住東區的.

icemanh 發表於 20-12-31 18:02
我地會轉返東區, 其實我地係住東區的.

現在你自行介不介意申請東區以外的中學?

正如上面有提過的中西區B2英中SLS。

剛看了一下面試日期, 撞到7彩...

衛理 06-Feb, 13-Mar
慈幼英文學校 27-Feb-21       
金文泰中學 13-Mar-21       
顯理中學        13-Mar-21, 20-Mar-21       
劉永生        13-Mar-21

即係慈幼一定做自2
衛理 / 劉永生 / 顯理 / 金文泰 都係不能共存

tpmon 發表於 20-12-31 18:06
現在你自行介不介意申請東區以外的中學?

正如上面有提過的中西區B2英中SLS。

仲有邊幾間呢? SLS 係聖類斯...?

tkhhung 發表於 20-12-31 17:33
可以的話 盡力爭取英中
謝謝

elbar 發表於 20-12-31 17:49
或許自行首選 劉永生 都不錯
坦白講, 佢入到衛理 / 劉永生 / 顯理 / 金文泰 都好好架, 我係怕失手浪費機會.
如果成績未得, 夾硬博好似唔係太好..
而且佢一向面試都好弱....

醒目開學勳章

icemanh 發表於 20-12-31 17:32
謝謝 bobbob, conniecheung, Poyau 的意見.
我睇網站話金文泰 B2A-B2B (跌左), 而衛理係 B1C-B2A (都跌左少 ...
如果讀開啟基牌面應該高啲,不如試試直資,c校考直資應該有著數

bobbob 發表於 20-12-31 18:47
如果讀開啟基牌面應該高啲,不如試試直資,c校考直資應該有著數
果 D 都有報呀...基本上近屋企的都報左.
不過唔想報返九龍果邊中學了, 小學時佢早出晚歸, 連埋補習都無乜時間玩.
到中學想盡量係返東區, 佢可以放學後, 有少少時間係初中時玩下活動.

同老婆討論左, 應該會報
自1: 顯理
自2: 慈幼

怕阿仔唔夠分, 衛理 劉永生連面試都無機. 金文泰個名氣幾高, 雖然話係B2A-B2B, 但係校長話好多人慕名去報...
慈幼除左日期唔撞, 有家庭 interview, 可以幫幫阿仔拉分. 而且慈幼係男校, 可以排除前面一班女仔 (估計數目比男仔多...)

醒目開學勳章

icemanh 發表於 20-12-31 19:25
同老婆討論左, 應該會報
自1: 顯理
自2: 慈幼