用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY 2ND IN 等待區
樓主: happygirl1284
go

CKY 2ND IN 等待區   [複製鏈接]

回覆 sakutazhu 的帖子

我都想知, 同埋考幾耐呢?

bearbearhome 發表於 21-1-20 00:12
已確實是final round
謝謝, 今年變成online interview 感覺有點壓力.

回覆 bimmerlam 的帖子

直情好大陰影

happygirl1284 發表於 21-1-20 17:31
回覆 bimmerlam 的帖子

直情好大陰影

唉......

請問28/1最早in係幾點?

lambeanmama 發表於 21-1-19 10:27
劉校長講明今年是六班180人。去年收了八班240人是一個abnormal arrangement. 她在校內小一parents talk公 ...

點解舊年多收咁多?真係好abnormal
同埋我睇19年入學果d class photo,好多班都多過30人,又係點?預咗有人會走?知唔知每年有幾多插班生?

deco99 發表於 21-1-22 13:02
點解舊年多收咁多?真係好abnormal
同埋我睇19年入學果d class photo,好多班都多過30人,又係點?預咗有 ...

據稱,去年收生與往年一樣,會「收大」一定人數,因為以往都會有一定人數drop offer, 咁可以減少行政工作。但去年drop offer人數比以往差好遠,咁就收大兩班。

一班應該是30-31人左右。插班位一向不多。不過今年情況如何,應該較難預。間間都有人退學移民。(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️

回覆樓主:

校長家長會分享,上年好多小朋友面試表現好好,呢個又想收,個個又想收,又想收埋sibling, 估唔到最後咁多人take offer, 所以就收多了兩班。可能香港而家社會的轉變,令家長選校方向都有所改變。

希望有幸可以成為CKY 一份子

CXW 發表於 21-1-22 15:08
希望有幸可以成為CKY 一份子

加油!CKY語境唔錯,IB誠績又好!

https://ib-schools.com/league-tables/global-top-ib-schools

我都希望細仔入到CKY, 哩間真係首選

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。

再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

lambeanmama 發表於 21-1-22 13:43
據稱,去年收生與往年一樣,會「收大」一定人數,因為以往都會有一定人數drop offer, 咁可以減少行政工作 ...

我都好鍾意cky,但佢嘅行政真係有d亂,19年無啦啦出early admission,20年收大三分之一

deco99 發表於 21-1-24 09:09
我都好鍾意cky,但佢嘅行政真係有d亂,19年無啦啦出early admission,20年收大三分之一
...

佢地嘅行政真的有待改進。不過,作為家長,學校行政是我考慮學校的最不重要因素。最緊要都係睇小朋友啱唔啱讀。其餘野,家長忍一忍啦(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

想請教一下是否需要成日做project同埋家長要好大參與嗎?

回覆 happygirl1284 的帖子

絕對係。例如小朋友做實驗時,家長要在旁協助,所以家長參與度頗高。

謝謝解答!平時學習上家長跟進小朋友的學習進度又如何呢?是否很難知小朋友在學校學習的實質内容?

happygirl1284 發表於 21-1-24 12:41
謝謝解答!平時學習上家長跟進小朋友的學習進度又如何呢?是否很難知小朋友在學校學習的實質内容?
...

有check下佢做嘅功課一定知佢學咗咩。但你唔check都可以。學校會寫手冊有咩要交。交齊功課就冇問題。

happygirl1284 發表於 21-1-24 12:03
想請教一下是否需要成日做project同埋家長要好大參與嗎?

我覺得家長參與度好睇個人。so far見到嘅功課,小朋友都可以自行完成。大部份時候我也只是check佢有無做。當然,家長有時間有能力有興趣絕對可以花大量心神去參與小朋友的學習。讀邊一間都一樣。

So far 小朋友(初小)未試過做一些「無大人睇住做唔到」嘅project/功課。我同意如果家長可「陪住行」,小朋友在cky的學習路會舒服好多。
‹ 上一主題|下一主題