用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 跨區自1港華(發夢post)
go

跨區自1港華(發夢post)

黄埔happy school 級十幾,想自1九華(知道未够班),
聞說港華容易dd(學校話個仔全港banding 高過九龍城區banding 少少),
定系會浪費左個位?
自2都仲未捻到 ,想讀男校,聖方濟又唔知搏唔搏得過,陳瑞琪好似無我年代果時感好....
請指教

看回學校過去三年派位結果 比較易評估

我覺得級十幾入聖方濟都合理

ganggang 發表於 20-12-30 18:25
黄埔happy school 級十幾,想自1九華(知道未够班),
聞說港華容易dd(學校話個仔全港banding 高過九龍城區ba ...

請問老師有無講級1X什麼Banding

聞說港華容易dd(學校話個仔全港banding 高過九龍城區ba ...

你揀華仁,聖芳濟要小朋友要好自律讀書,基本上無人會迫你讀。讀書自律小朋友讀會幾開心的。

Happy School 係指葛量洪,定係 Magart?

王家爸爸 發表於 20-12-30 22:52
Happy School 係指葛量洪,定係 Magart?

系葛

ganggang 發表於 20-12-30 23:58
系葛

學校有無提供往績作參考?
例如級幾自行成功入那些中學
見升中學校名單B1以本區為主

2020年
B1^ 男1 + 女3 + 男女6 = 10間
MCS 聖家 九真 |
迦密 旅港 銀禧 黃笏南 丘佐榮
他區: 聖芳濟
直資: 顏寶鈴

B2A-1C^ 男0 + 女0 + 男女1 = 1間
直資: 李國寶

^ 據hkpapa《全港B1中學名單》

Poyau 發表於 20-12-31 02:34

學校有無提供往績作參考?

即系自行應該選學校之前有入過的好d?

回覆 ganggang 的帖子

如果小學年年有人入,咁應該想對易D,因為間中學知道你地學校的程度。我間小學四年前有個學生入張祝珊,點知入到去要留班,自始以後張祝珊沒有收過我地學校了。連interview機會也沒有。

joycechanwy 發表於 20-12-31 13:31
回覆 ganggang 的帖子

如果小學年年有人入,咁應該想對易D,因為間中學知道你地學校的程度。我間小學四年 ...

明白,唔該你

P1001S 發表於 20-12-30 22:21
你揀華仁,聖芳濟要小朋友要好自律讀書,基本上無人會迫你讀。讀書自律小朋友讀會幾開心的。
...

我意思系容易入,不是容易讀,多謝你意見 頭都大,驚自己累左個仔

ganggang 發表於 20-12-31 18:29
我意思系容易入,不是容易讀,多謝你意見  頭都大,驚自己累左個仔
...

我是聖芳濟家長,之前已經講了如你小朋友是讀書自律,學校是適合你,真的不用擔心去馬。想當年,九華和九龍聖芳濟就是我的目標,都花了些時間去研究。

P1001S 發表於 20-12-31 19:02
我是聖芳濟家長,之前已經講了如你小朋友是讀書自律,學校是適合你,真的不用擔心去馬。想當年,九華和九 ...

我驚入唔到 ,入到我又覺得隻仔會應付到的,不過跨區又唔知策略點

ganggang 發表於 20-12-31 19:10
我驚入唔到 ,入到我又覺得隻仔會應付到的,不過跨區又唔知策略點
...

如果學校係happy school,直覺最好參考返學校派位往績,始終若中學唔熟你學水平,會有少少吃虧~~~

ganggang 發表於 20-12-31 12:27
即系自行應該選學校之前有入過的好d?
應該係,尤其係中式(港式)happy school,一般中學都有啲戒心,所以前人讀過而成績又OK既中學會好啲。

mcl203 發表於 20-12-31 19:18
如果學校係happy school,直覺最好參考返學校派位往績,始終若中學唔熟你學水平,會有少少吃虧~~~
...
其實 happy school 有好多種,我見朋友既小朋友讀英基,似玩多過讀書,又無功課,更加 happy。我見佢哋係通過玩去訓練小朋友講故事能力,自學能力。學校唔著重成績,反而著重小朋友既閱讀能力,理解能力同表達能力,似乎效果更好。不過大部分港式既 happy school,呢幾方面都做得比較差,有啲甚至變成係 hea school。

ganggang 發表於 20-12-30 23:58
系葛
葛量洪喺 Happy School 中又唔係太差,起碼會參加唔同既比賽,所以學生都會有啲校外證書,例如朗誦、數學之類。報港華主要係港華老師未必聽過葛量洪,不過如果小朋友有校外活動,而成績又唔差,應該唔會無機會。

王家爸爸 發表於 20-12-31 21:17
葛量洪喺 Happy School 中又唔係太差,起碼會參加唔同既比賽,所以學生都會有啲校外證書,例如朗誦、數學之 ...

多謝分析,就當買鋪大細

mcl203 發表於 20-12-31 19:18
...

有道理,唔該晒