用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小朋友係Banding幾?
樓主: CARMA
go

小朋友係Banding幾?

回覆樓主:

rachelZT 發表於 20-12-30 14:39
我都係唔識計呢啲,我仔操行A,成績表得英文運用攞B,其他全部攞A!全級40/166人,老師話佢Band 2! ...

如果係屯門間,舊年派位:

https://documentcloud.adobe.com/link/review?uri=urn:aaid:scds:US:4e0779f4-92ef-42d7-8192-d7d1ffe0cc61

保守係Band 2, 介乎Band 1c~Band 2a
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

唔該晒  

elbar 發表於 20-12-30 12:51
應是 band 1生;如是男生,或許自行 銀禧、觀瑪 都不錯

級30~50都屬band 1? 我唔識野以爲頭10%先系

rachelZT 發表於 20-12-30 14:39
我都係唔識計呢啲,我仔操行A,成績表得英文運用攞B,其他全部攞A!全級40/166人,老師話佢Band 2! ...

我個黄埔男差不多,級18/13x ,完全唔讀書,成績表雖然A,但老師話b1 尾,我唔識揀,救命

回覆樓主:

如果#12樓肯講學校名 比較易給意見 不識都問到詢問處

tkhhung 發表於 20-12-30 18:49
如果#12樓肯講學校名 比較易給意見 不識都問到詢問處

Sorry!始終有私隱,唔好意思公開

rachelZT 發表於 20-12-30 20:58
Sorry!始終有私隱,唔好意思公開

可以pm 我

回覆 gracelam 的帖子

但這間沒有160人啊, 這間見頭80都係BAND1或英中, 唔知有冇睇錯.

CARMA 發表於 20-12-30 12:42
我小朋友在九龍城小學就讀,五年級呈一失守考級50/135人。呈二:級30/135人,請問屬Band1 or Band 2學生,操 ...

係咪有直屬中學?好少冇hint. 有冇考直資,可以用考直資的成績做estimate。如果阿仔有心儀band 1 B中學,用一個自行位都可以一試。加油!

想問問邊度可以找這些資料?我想知將軍澳區去年的派位情況,謝謝

joycechanwy 發表於 21-1-4 19:44

想問問邊度可以找這些資料?我想知將軍澳區去年的派位情況,謝謝 ...

上去該小學網揾,佢地有公布就有
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

觀塘區觀瑪或順天吾知有冇機會,其實住將軍澳,由於區內太小BAND 1,都吾敢選擇區內,所以小學走左去九龍城區,我現在諗緊如果一間選擇九龍城區一間選擇觀塘好吾好呢?請比意見,謝謝

CARMA 發表於 20-12-30 12:42
我小朋友在九龍城小學就讀,五年級呈一失守考級50/135人。呈二:級30/135人,請問屬Band1 or Band 2學生,操 ...
50、30既平均係40,保守啲估45,應該安全。班主任唔講,應該因為佢自己都唔肯定,如果係咁小朋友應該係邊緣人。

回覆 王家爸爸 的帖子

唉....吾知係咪校長落左命令,全部同學仔都吾知BANDING,這個疫情成績跌曬,好難攪

回覆 王家爸爸 的帖子

可否借位一問, 老師在考完呈二的呈分名次, 係呈一加呈二的平均名次, 還是只會講呈二的名次. 因今天取成績表, 老師話係累計呈分名次, 不是第二次的呈分名次. 他說沒有第二次的呈分名次的. 我有點疑惑. 先謝謝你.

joeycj 發表於 21-1-6 14:50
回覆 王家爸爸 的帖子

可否借位一問, 老師在考完呈二的呈分名次, 係呈一加呈二的平均名次, 還是只會講呈二 ...
其實最重要係兩次呈分之後既名次,呢個亦係中學睇到既次第。

回覆 王家爸爸 的帖子

Thanks.