用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇讀培僑既家長可以分享下心得
go

有冇讀培僑既家長可以分享下心得

想知 1.交通係咪真係好唔方便?2.功課多唔多?係咪大部份都會做好

3.小朋友係咪返得好開心
4.係咪半英文半普通話教學
5.多唔多雜費 (如交遊團等等)

十萬個謝謝~~~
小囡因英文麻麻地,考慮緊報唔報王錦輝全英文,怕會好吃力
重點:父母英文唔得

我估呢度唔多人答到你。幫你頂返上去睇下有冇人救你。
我只係舊年拎到OFFER,但最終冇去。

交通,如坐校車,應該冇問題,佢都幾多校車線。如自己去,好似只有架小巴係大圍站開上去。

3.小朋友係咪返得好開心  --> 校長話係,哈哈,我開放日見到啲學生都幾醒同開心。

唔知,因為冇讀,但啲英文好似不弱。

唔知,但上年收個張學費單唔算多嘢。2000多啲的學費其實好抵讀。

小兒現讀小一, 希望幫到你。

好開心, 可惜現在好多時間都係Zoom. 另外,學校好多課外活動提供。

普教中, 數
PE 英
常識廣教

唔多雜費, 聽校長講都多outing

fanhim1213 發表於 21-1-7 17:25
小兒現讀小一, 希望幫到你。

tummypooh 發表於 21-1-6 11:16
我估呢度唔多人答到你。幫你頂返上去睇下有冇人救你。
我只係舊年拎到OFFER,但最終冇去。

Why 放棄 培橋?

我覺得 培橋幾好

回覆 fanhim1213 的帖子

請教小朋友係咪座校車?同埋面試問左D咩,謝謝

回覆 lovebb2 的帖子

一言難盡~~~~皇后唔鍾意......

cammykwong 發表於 20-12-30 11:00
想知 1.交通係咪真係好唔方便?2.功課多唔多?係咪大部份都會做好

1 交通方唔方便見仁見智,培僑大校,5班x12級,校車覆盖范圍廣,但如果要自己送而又坐公共交通工具,就要大圍站行上山10分鐘.
2 功課多唔多見仁見智,培僑多閱讀,表達,找資料,設計既功課,例如二年級,小朋友自己設計一個節日,用poster或故事形式在全班面前用英文表達,可以做到好pro,也可以好hea,亦沒特定要求.小朋友見到人地做得好,自己亦會有所要求.開始可能家長參與,小朋友玩多左,就會有自己想法.學生花時間去學畫畫,閱讀,亦用得上.

又如低年級聽寫,考埋拼音.有人覺得難有人覺得易.

如果成績唔好,zoom上堂都有補習班.

3 是
4 是
5 杂费就唔多,學校基建起亦唔會要求家長捐款.學校連所有課室,跑道等都有人命名左,低年級學生多人拿獎亦有小小奬學金,唔會自在家長啲錢.

我女在PKC讀了6年,我唸我都算資深用家,可以答下你啲問題。
首先,培僑毫無疑問小朋友一定讀得開心,功課真係好少,每日都係得三四様,有時得一兩様,D課程又冇教深,係有時見佢話要做project準備presentation ,有D係group,有D係individual ,都幾密㗎,冇計啦培僑係活動教學型,係多D呢D野做。有時會係課堂時間帶成班學生落去2樓個超勁大圖書館揀書做閱讀報告,PKC好主張閱讀,校長講到明,比得少功課就係想D小朋友多啲時間睇課外書,當然返到屋企都係靠自律

另外,中文和數學係普通話教,中文一定深,用國內教材(巳翻譯成繁體字)d文章係好優美但我覺得的確偏深,要考拼音但佔分唔多,除左英文係全英教學(係ABC老師教的,其他科都係廣東話,學校定期有好多中文週,英文週,stem day等不同類型的全校活動,國慶日新年聖誕Halloween 前夕都搞全校嘉年華好好玩,有富豪雪糕車注場,有好多booth比佢地玩,又爆谷又福袋,真係開心過去年宵,學校錢多所以有咩大時大節都好多呢啲活動免費玩,開放日就更加落重本,D紀念品連家長都想攞埋一份

學校有十幾條校車線,基本上區區必達,如自己返放學,最直接一定係地鐵站行十分鐘或坐小巴,果條長命斜都真係幾鍛練體能的,但係又咁講,半山空氣又好D,四周圍乜都冇,上堂夠哂靜,之前小一我女在九龍塘返學,人多車多廢氣多又嘈,我當年接放學都淨係想急急腳接完快D返屋企

2849 發表於 21-1-9 09:02
我女在PKC讀了6年,我唸我都算資深用家,可以答下你啲問題。
首先,培僑毫無疑問小朋友一定讀得開心,功課真 ...

咁英文水平如何?
聽你分享好似接觸比較少

學校學費上網頁有寫,貧窮家庭有全免或半免,運動校隊成員有每年幾百至一千比每一個隊員買用品資助,每科年尾成績好的同學有獎學金,都幾多人可以攞到的,至在比D鼓勵佢哋,除咗學費之外,每年收一千左右書簿雜費,沒有其他費用,係新年後會出下通告叫你捐錢畀山區兒童,但可捐可唔捐,不過校內有不少有錢國內家長,應該佢地會捐錢

至於你話自己英文唔好,我都唔好㗎,車,又唔係我讀,我女讀六年咪又係咁,不過上到中學部明顯D野多左,有心理準備預左唔再係happy school ,始終PKC係band one英中,要亮麗成績係要付出既

yani904 發表於 21-1-9 09:19
咁英文水平如何?
聽你分享好似接觸比較少
英文都係自己校本課程,唔跟坊間咁教,同樣教grammar,考comprehension 有默書,同坊間最最最大分別係佢有主題教學,英文每個term例如佢可能教成個topic係關於宇宙,咁你就成個term就係圍繞住宇宙來做project,presentation ,串宇宙果兩類型D字,考試listening 同comprehension 和writing都考返同宇宙有關的題材,有少少似IB模式

yani904 發表於 21-1-9 09:19
咁英文水平如何?
聽你分享好似接觸比較少

回覆樓主:

請問培僑多唔多同學有外補?

回覆樓主:

請問如果成績未達標會否勸學生退學或留級,小學升中學是否一定直升?

2849 發表於 21-1-9 09:02
首先,培僑毫無疑問小朋友一定讀得開心,功課真 ...

請問中學部既中文及數學都會用國內程度既教材嗎?

Anson媽媽 發表於 21-1-18 14:09
請問如果成績未達標會否勸學生退學或留級,小學升中學是否一定直升?
我都想知