用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Cambridge Year 2
go

[英國] Cambridge Year 2 [複製鏈接]

阿囡依家喺英國讀緊大學Year 1, 佢想下年9月轉去Cambridge 讀Year 2, 依家經HK Agent 申請係唔係太遲?
   0    0    0    0

回覆樓主:

唔記得 cambridge or oxford or both, 唔收在英國讀緊大學的申請,亦無 agent 做 oxbridge,  因無 commission 收

回覆樓主:

如報2021年 Cambridge year 1 十月十五號 UCAS 已截止報名, 朋友孩子在HKU讀完year 1, 去 oxford 都由year 1 讀起,你知道 cambridge 會收 year 2?

咁經clearing又有冇機會?

wealth 發表於 20-12-29 23:37
咁經clearing又有冇機會?

no

Cambridge 收轉校生比較呵刻,你一定要輟學先,唔可以一邊讀一邊申請,得左就由 Year 1讀起。Oxford 就可以一邊讀一邊申請。如果收,就 Year 1讀起,唔收就繼續原校讀,兩間都無聽過可以插入Year 2. 所以如果係讀緊大學,通常都係申請Oxford,因為衰左咪繼續原校讀囉。

未聽過Cambridge會經agent收生。 2021 UCAS deadline 亦已過,interview埋,只等派彩。

美國Ivy league d 大學 (估你都係想呢個級別的大學)收transfer, regular decision 未截,要就好快報。美國大學係須要某日子前收到你讀緊間大學的transcript, 你要check下自已間大學,在deadline前出唔出到 transcript...出唔到,亦都只可以報Year 1
‹ 上一主題|下一主題