用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 10個月大,求意見/經驗分享
go

10個月大,求意見/經驗分享 [複製鏈接]

Deleted
   0    0    0    0

takeiteasy2019 發表於 20-12-28 17:43
前提:10個月大BB,有咖啡牛奶斑,可能有機會有神經纖維瘤病(NF1),私家兒科醫生話現時太細未有其他病癥去 ...

睇妳嘅描述,我覺得小朋友好叻,唔覺有問題喎。例如用手指指物,10個月未得唔係好出奇,如果超過一歲,或歲半都未得,再擔心都未遲。除咗瞭解自閉症嘅症狀,亦要瞭解小童係每個階段應有嘅能力,可以睇吓衛生署哩個網站嘅資料,
https://www.fhs.gov.hk/tc_chi/health_info/class_life/child/child_otm_child.html

最後,好似妳個名咁,take it easy 啦。

takeiteasy2019 發表於 20-12-28 17:43
前提:10個月大BB,有咖啡牛奶斑,可能有機會有神經纖維瘤病(NF1),私家兒科醫生話現時太細未有其他病癥去 ...
經驗話俾我知你太早斷定小朋友, 本人覺得10個月有以上行為係十分正常, 而且幾叻TIM

回覆 bbba05 的帖子

因為完全冇babbling,只係發過幾次「媽」音,好難唔擔心言語遲緩大機會係自閉症

10個月識做某d指令其實已經唔錯,睇落無咩問題
如果14,15個月仲未識手指指,18個月10個生字都唔識講,唔望人或望半秒就唔望
愈大徵狀會愈明顯,fing頭,腳尖行路,撞頭,打頭,自殘,或好驚沙,草地,滑梯,千秋,超級固執例如要行指定路線
‹ 上一主題|下一主題