用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園 am VS 根德園 am
go

學之園 am VS 根德園 am

大家會選哪一間?原因如何?

未確定想報哪一類小學(但自行及大抽獎津校機會很低),重視培養小朋友語言能力及soft skills,一直心儀LH,但獲取錄的是新校,不知會否有很大分別。相反,好像很多人說KV對報小學較有優勢、有名氣及很適合雙職家長。

有沒有LH新開幾間分校的家長可以分享你們覺得LH如何(師資,愛心,學生反應,家長參與程度)?謝謝!

依兩間好難入呀! 有am offer 好叻呀!
近年,學之園考直資學校好勁,課程比一般幼稚園深,多了好多畢業生升去神校、名校等;根德園都有學生可以考入神校、名校,不過英文無學之園咁好。

學之園在疫情下的支援做的很好,教材也好,揀LH;但係雙職家長應該適合KV

我仔是讀新校,雖然學之園有一定程度嘅父母參與,而我地同我仔的好多同學父母也是雙職,但其實都唔太難,反而所有父母都好樂意同積極配合學校,呀仔讀得好開心呀!

HappyCheerBaby 發表於 20-12-27 23:12
依兩間好難入呀! 有am offer 好叻呀!
近年,學之園考直資學校好勁,課程比一般幼稚園深,多了好多畢業生升 ...

請問你是Lh用家嗎?我見佢哋網站公布嘅升小數據都係入學數據,唔係Offer數據,所以睇落比起其他名.幼嘅數據又唔似特別好。

acceber2018 發表於 20-12-28 11:11

請問你是Lh用家嗎?我見佢哋網站公布嘅升小數據都係 ...
入學數據不是比offer 數據更真實準確嗎?LH 學生會收到埋offer 數據,不同分校都有不同,上一屆為例,平均每人有2.5 ~4個offer

想問下樓主本身對學校課程有咩要求?因為LH and KV既課程係好大分別,而且對小朋友/家長配合既要求都唔同,完全係相反既,所以解答樓主問題前,要先了解下樓主對教學既要求,仔仔咩性格,再看看2間學校既課程先可以決定。

LH優點係雙語教學,所有主題係講一次中文一次英文,再加上自家設計既課本,教材,內容非常豐富,亦好有創意新奇有趣,但引申既缺點係課堂內容好多只能講一次,小朋友記完去到一個新既主題就唔記得左上一個主題既事,所以家長要跟貼,幫手溫書,學校會定期同家長review下點教小朋友,在家要做番d基本野。有家長無時間跟就外判比補習,或者一半自己跟,一半外判等,當然這不是學校想要的,但世事點會有咁理想。頭1.5年(K1-K2頭其實d野唔深,家長會跟得好易,係去到K3先難搞),所以大部份家長都唔會想再去番傳統小學,大部份衝出去考直私,希望搵間活動得黎又有成績既龍校,希望小學都跟番幼稚園模式學習(但實情也沒這麼理想(emoji)),LH上到小學,食老本都可以玩到小二,但小三以上先係見真章。

KV完全相反,缺點是沒有雙語教學,課程係好傳統既跟足規矩,沒有太fancy 既教育方法,但好處亦是因為不是雙語,學校可以step by step重複又重複令小朋友學術基礎好扎根,課程入面加些傳統小遊戲,和基本英文普通話對答,內容不算豐富但勝在回家真係咩都識晒,只要小朋友唔係個d博咀博舌,行為正正常常,坐就坐,企就企,其實KV都一定可以搞到個小朋友自己學習記野入腦,小朋友學幾多吸幾多,在家時,家長叫可以一邊做公司野,一邊叫個小朋友自己炒寫溫習就搞點晒所有野(家長都要跟少少既,唔係完全唔理),而哩個magic仲可以玩到上小學,因為大部份津小/谷校,其實都係哩種模式教學,所以讀KV, 大部份最後都會扣到名津。但K1-K2 d 野淺到阿媽驚,唔會好似讀LH咁多野睇/玩,所以好多會外補番英文,比番多d野個小朋友操下練習,考下證書,為扣門舖路。

其實2間學校都各有好處有壞處,如果父母本身工作太繁忙,放工都夜,咁真係KV好d, 但如果父母本身多時間向屋企,又有心力同小朋友玩(因為其實都幾攰架),咁LH會比較適合。

happypapa11 發表於 20-12-28 05:59
學之園在疫情下的支援做的很好,教材也好,揀LH;但係雙職家長應該適合KV
...

Agree

acceber2018 發表於 20-12-28 11:11

LH 係會裝備到好好比小朋友去考直資/私,一般每個學生都有二三四個offer,最後家長未必會take 直資私小而轉去抽中的政府地區津小/官小

基本上沒有一個學生會全軍覆沒,就算以今年疫情咁大變動

眼見自己班最叻的幾位同事,真係手握八九間offer 都仲繼續考到最後的直資,部份玩到二月、甚至cky 現在仲未有下一階段interview 的消息

成日有傳LH好需家長involvement,其實是流言,一年只有一個親子勞作for open day 展示。

隨住LH愈來愈有歷史,神校名校校長對呢間學校亦更有認識,相個入到神小名小的人數愈來愈多。LH學生普遍係好活潑好多嘢講。

當然KV都是好學校,但係兩樣嘢黎好難比較。

用家係有收到offer總數清單而不是最終入讀(即官網果個)數據。網上亦有流傳。如果睇到你會好impressed

回覆 DengCK 的帖子

KV: 網課 支援,真係暴露了不少課程設計的⋯⋯(有必要與時並進)

LH: 很明顯佢哋嘅課程發展部,真係用心編寫教材,
經常會更新教材,教學設計優秀、有心思、超有心。
創校校長統領學校課程及發展、監管工作。

多謝咁多位嘅分享,似乎撇除家長有冇時間之外, L H真係好吸引。

longm7584 發表於 21-1-3 12:57
多謝咁多位嘅分享,似乎撇除家長有冇時間之外, L H真係好吸引。

其實LH 所謂嘅家校合作,好多都自由參與
其實又冇咩特野一定要家長參與,一個學期一次觀課及茶聚,其實唔一定要去,當然父母好想睇吓小朋友喺學校嘅上堂模式啦,今年呢啲都變左zoom 形式,自問我好懶,第一年就緊張D,之後就得閒先去唔得閒就唔去

其餘的,eg 疫情前有outing, open day etc,家長可以參加做義工,我一次都冇參與過,老師校長從來唔會比壓力

總之,如果家長想參與學校嘅活動,係可以有好多機會,但唔參加亦冇問題

如果真係心儀LH, 無謂hold住KV個offer, 相信好多家長都等緊KV call waiting

KV課程太古老了,
疫情安排已反映學校問題,

不知道有沒有KV家長可以評價一下?好像大部份都是LH用家在這裡發言(emoji)

Dollys 發表於 21-1-4 15:08
KV課程太古老了,
疫情安排已反映學校問題,

佢哋好似而家好似有改善到,都有網上教學。不過同學之園比,一定冇咁好。

longm7584 發表於 21-1-4 15:24
不知道有沒有KV家長可以評價一下?好像大部份都是LH用家在這裡發言(emoji)
我係KV家長,讀得KV其實都係希望小朋友讀傳統小學/津校。所以我唔認同上面有家長覺得KV課程無與時並進。我小朋友係今年先插班Kv k2, 我自己幾滿意學校嘅教法,每星期都有小測驗,可以等小朋友開始習慣第時上小學要成日默書,測驗同考試。
教學video完全冇花巧嘢,純粹教小朋友點樣做功課。只要家長努力跟住教學video,基本上小朋友已經識得晒課堂上要學嘅嘢,好輕鬆就可以跟到學校嘅進度。

其實根本唔可以攞KV同LH比較,兩間學校嘅教學理念非常唔同。其實冇話邊間學校就一定好過另外一間嘅

逆水行舟 不進則退 不求創新既學校會慢慢被時代淘汰