用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 嘉諾撒聖方濟各 VS 聖心私, 求意見
樓主: Baby_Star
go

嘉諾撒聖方濟各 VS 聖心私, 求意見 [複製鏈接]

ipki 發表於 20-12-28 09:38
太細個未必知受唔受谷幼稚園同小學係2個世界
我囡本身我都以為佢谷得,不過有時太谷都反效果
我上年都係呢2 ...

容許我路過多口搭咀, 唔講邊間好D先, 只講谷與否及自學問題,分享下小女最近小學升中后的情況。佢小學係區中一般happy school, 唔多谷唔操卷,程度一般唔太深,但成日學校都要佢地自己揾資料,小三開始到中六每學期中英各做2份自己鈡意睇嘅故事書的讀書報告,一年就8份。呈一丶二平均級30, 庸碌咁派入左間1C英中,估唔到佢秉持自學努力,竟然第一次全科Form test 考 班一,另一同校同學考班二,好過好多來自同區出名谷的名小。想分享係,同意樓上講咁早好難睇受唔受谷,如小朋友讀得開心,好似我個女如果病左無得返學會喊,咁就起碼會視謮書做功課為樂事,钟意返學,加上家長陪佢地一齊努力面對挑戰,就成功左大半啦。
我係過來人,都曾心儀小學如SFA、小DGS,中學四大女神校等,但夜瀾人靜下俯心自問,普通B1b及1c相差遠嗎?真的考不到大學嗎?讀到神科現階段看到嗎?其實好多時,什至我e+ 心裡仍有想女兒入女神校的願望,卻不過是自己的一點虛榮心,小孩則一点感覺都沒有,他/她們只有開心與不開心而已。

treeshine    發表於 21-6-29 17:46
nicc99    發表於 21-2-25 17:51
Baby_Star    發表於 20-12-31 15:03
ipki    發表於 20-12-31 11:31

JojoDad 發表於 20-12-31 10:06
容許我路過多口搭咀, 唔講邊間好D先, 只講谷與否及自學問題,分享下小女最近小學升中后的情況。佢小學係區 ...
離左題,抱歉勿怪。

容許我路過多口搭咀, 唔講邊間好D先, 只講谷與否及自學問題,分享下小女最近小學升中后的情況。佢小學係區 ...

跟本入神校是出於家長虛榮心居多。入到去未必係好事,因為個個搏盡

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

比個LIKE你!
‹ 上一主題|下一主題