用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 內地大學讀醫科
go

[其他] 內地大學讀醫科

如打算去內地讀醫科,高中有冇要求要讀化學或生物?

主要取決於申請渠道,還要看目標大學的具體要求。

臺港澳聯考:理科考兩科:物理、化學,沒有生物;
暨南、華僑兩校聯考:物理+生物    或   化學+生物;
中山大學考試:只有中英數;
內地高考:看具體省市,還沒改革的,理科綜合是 物理+化學+生物;
已經改革的,看改革後的要求,舉例:上海,從所有文理選修科中任選3門,
可是最後也要看目標大學的要求;
DSE:有的大學只看 4C 核心科的成績,有的看 4C + 2X 的成績,
最後還要看目標大學的選修科要求,舉例,必須有 化學。
推薦入學:先問一下自己中學的負責老師。

目標大學還要看具體學系/課程的情況,
容許申請的專業志願,
臨床醫學(年期、是否英語授課、收生名額、必須的考試科目),
盡量避開其他名稱的課程,
有的大學有預防醫學、中西醫結合,甚至直接可以讀 法醫學。

請問如果內地讀醫科,可以回港工作嗎?或者在深圳的港大醫院工作?

以我所知讀完醫都可以回港考執業試先有執業資格,要成功考取執業試都不太容易!讀之前要考慮清楚在那工作及學校的認受性,不竟要讀很多年!

xiaolifeidao 發表於 21-3-24 12:01
請問如果內地讀醫科,可以回港工作嗎?或者在深圳的港大醫院工作?
讀完之後,加埋實習,已經係好多年之後。從近兩年既趨勢睇,到時得既機會都好高;問題反而係你想唔想。

kat828 發表於 21-3-26 12:27
以我所知讀完醫都可以回港考執業試先有執業資格,要成功考取執業試都不太容易!讀之前要考慮清楚在那工作及 ...

睇近幾年,好多專業如survey, vet台灣、英國開始無得被香港認受。睇返公立醫院,好多大陸來的醫生。睇返HKU同其他大學,都響大灣區有分校,HKU直情成間醫院響深圳。我都唔洗講落去...

王家爸爸    發表於 21-3-31 13:00

nicolemummy 發表於 21-3-29 15:56
睇近幾年,好多專業如survey, vet台灣、英國開始無得被香港認受。睇返公立醫院,好多大陸來的醫生。睇返HK ...

Surveyor 英國同香港仲係互認,Engineer 都係。

大笨鐘 發表於 21-3-29 16:45
Surveyor 英國同香港仲係互認,Engineer 都係。

forwarded------

政府公函@20200722,工程師及劃則師,2022年開始所有英國大學畢業嘅學歷,政府都不承認。

嚟緊有機會政府機構全部不承認英國大學學歴了。

https://www.hkia.net/en/whats-on.html?id=7354

nicolemummy 發表於 21-3-29 16:51

政府公函@20200722,工程師及劃則師,2022年開始所有英國大學畢業嘅學歷,政府都不承認 ...

你 quote 條 link 係則師,Surveyor 同 Engineer 暫時未有相關終止。

nicolemummy 發表於 21-3-29 16:51

政府公函@20200722,工程師及劃則師,2022年開始所有英國大學畢業嘅學歷,政府都不承認 ...

https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1829169/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E8%8B%B1%E5%BB%BA%E7%AF%89%E8%AA%B2%E7%A8%8B%E5%A4%B1%E6%B8%AF%E8%AA%8D%E5%8F%AF-%E7%95%A2%E6%A5%AD%E7%94%9F%E9%A0%88%E5%A4%9A%E8%80%83%E8%B3%87%E6%A0%BC%E8%A9%A6

大笨鐘 發表於 21-3-29 17:14
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1829169/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E8%8B%B1% ...

所以我咪話“開始”囉。。。個趨勢有跡可尋。等到人地話唔承認才醒覺,遲矣。

當然,大家可以選擇睇唔到。。。

王家爸爸    發表於 21-3-31 13:01

nicolemummy 發表於 21-3-30 07:48
所以我咪話“開始”囉。。。個趨勢有跡可尋。等到人地話唔承認才醒覺,遲矣。

當然,大家可以選擇睇唔到 ...

可能你收到政府內部消息喇~

有實力考入一流大學又駛乜怕,實力吾夠拉車邊讀就擔心啲