用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中補充練習邊度買
樓主: Gakki
go

初中補充練習邊度買

Yanamami 發表於 21-2-8 01:35
我女升中之後就啋我都傻

說不,拒絕!

."The Preposition Book" is accompanied by a CD-ROM, Preposition Pinball and Other Games, which is sold separately or with this book.

https://www.bookdepository.com/Preposition-Pinball-and-Other-Games-Tom-Cole/9780472003266

YmOra 發表於 21-2-9 09:16
當阿女升上高中後我慢慢發覺"操練習"係需要嘅,不過,個人認為"操"原來可以分兩種,一係自己買練習日操夜 ...

老師會與同學作深度探討 ,加上你女又喜歡賽後檢討真係難得,係好嘅學習態度。 我仔好怕面對錯,現正同老師努力幫仔做mindset,調整唔到,好難喺成績有突破。

同意如果老師係針對性比嘅練習,其實更能有效提升能力。過去兩年仔係做坊間練習,但要針對性地處理仔嘅問題有難度,而且始終坊間嘅練習有限。
今年仔去咗補習社,補習老師會根據佢能力調節深淺度,能力ok就會加深,唔得就再調節,補咗半個學年,但未考試,唔知成效如何。

YmOra    發表於 21-2-9 23:30

MrBeast 發表於 21-2-9 17:41
."The Preposition Book" is accompanied by a CD-ROM, Preposition Pinball and Other Games, which is so ...
我一般唔買附件,小朋友願意做練習已經唔錯。

王家爸爸 發表於 21-2-10 08:36

你唔買,咁你小朋友有無自己買先?~~~

mcl203 發表於 21-2-10 09:30
你唔買,咁你小朋友有無自己買先?~~~
其實我買既大部分練習,小朋友都無做到。舊年聖誕前,攞去救世軍,佢哋居然話唔要,講咗好耐佢哋先至勉為其難咁收咗。

王家爸爸 發表於 21-2-10 10:14
其實我買既大部分練習,小朋友都無做到。舊年聖誕前,攞去救世軍,佢哋居然話唔要,講咗好耐佢哋先至勉為其 ...
有無英作介紹? thanks.

王家爸爸 發表於 21-2-10 10:14
其實我買既大部分練習,小朋友都無做到。舊年聖誕前,攞去救世軍,佢哋居然話唔要,講咗好耐佢哋先至勉為其 ...

有嘢派,PM我吖嘛~~~

mcl203 發表於 21-2-10 10:57
有嘢派,PM我吖嘛~~~
你小朋友咁勁,都唔需要啦

cafeva 發表於 21-2-10 10:34
有無英作介紹? thanks.
英作,其實只要寫得多就得,所以想英作好,反而需要基礎知道好。作文離唔開幾種文體:議論文、描寫文、記敘文、說明文,而每種文體都有基本公式。
以議論文為例,離唔開提問、分析、解決三部曲;只要過程中論點、論據、論證做合邏輯、consistent,其實已經唔會低分。

YmOra 發表於 21-2-9 09:16
當阿女升上高中後我慢慢發覺"操練習"係需要嘅,不過,個人認為"操"原來可以分兩種,一係自己買練習日操夜 ...
想當年中五神推鬼own 我自己去買補充做,都有同孩子分享。昨天有題數唔識做問我,我第一句就話都幾難,我做到自己jump in the air, 然後whats 左比我一個g優朋友,再同孩子分享,點點滴滴,希望提升到興趣

王家爸爸 發表於 21-2-10 08:36
看網上cmt 應該隻cd 內有很多練習,but anyway, 都買唔到唔洗諗

MrBeast 發表於 21-2-11 09:57
想當年中五神推鬼own 我自己去買補充做,都有同孩子分享。昨天有題數唔識做問我,我第一句就話都幾難,我做 ...

我有時做阿女D數也勾起點點回味,有時佢都幾鍾意睇我以前舊版的做題或思路模式,都算係一種擴闊她的思路。

S-Kwok 發表於 21-2-8 19:12
反而我覺得中學做練習係需要喎,透過練習就可以知道自己是否真係理解學科内容,尤其是IS 同 Maths
...
請問有冇IS補充可介紹,亞囡明年中三,之前用顯智嗰本覺得一般般。或者網上能否揾到練習?唔該先

grancyliang2007 發表於 21-4-14 07:19
請問有冇IS補充可介紹,亞囡明年中三,之前用顯智嗰本覺得一般般。或者網上能否揾到練習?唔該先 ...

我覺得吾同學校banding, 都有吾同補充,IS科,如果學校教同考一向都偏去基本知識,當然你要畧知人地學同科情況,偏淺偏基礎,可以揾本wise spread, revision series, 初中簡簡單單都ok
但如果好似我地學校,每次都考得多廣同深,F.3 phy chem bio 就會買 Aristo(phy), Aristo/恐龍書(bio), 不過佢地学校本bio書已經係好深入嗰隻,chem就冇,都係refer返之前暑假補習notes同上網好多資料

grancyliang2007    發表於 21-5-31 12:44
妹妹豬 齊來做個好朋友)