用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中補充練習邊度買
go

初中補充練習邊度買 [複製鏈接]

發覺唔係間間書局都有初中補充,多數都係賣小學補充。請教各位邊度多D?
我淨係識油麻地中華、銅鑼灣天利行。
謝謝。
   27    0    0    0

Gakki 發表於 20-12-25 18:38
發覺唔係間間書局都有初中補充,多數都係賣小學補充。請教各位邊度多D?
我淨係識油麻地中華、銅鑼灣天利行 ...

門市:商務,三聯,油麻地漢榮

聯合集團有網頁提供網購。
其實最好係買返自己學校用書出版社相符既練習。

回覆樓主:

回覆樓主:

謝謝大家貼士。

荃灣老字號,可以網購,睇啱可以聯絡佢哋send內頁你睇.......

Gakki 發表於 20-12-25 18:38
我淨係識油麻地中華、銅鑼灣天利行 ...
已經到咗初中,唔係小學,需要考慮做補充練習既目的係嘜?有無更好,更有趣既方法達到同一目的?

王家爸爸 發表於 21-1-5 12:23
已經到咗初中,唔係小學,需要考慮做補充練習既目的係嘜?有無更好,更有趣既方法達到同一目的? ...

願聞其詳(PS小六家長學下野)

已經到咗初中,唔係小學,需要考慮做補充練習既目的係嘜?有無更好,更有趣既方法達到同一目的? ...
理科還是需要適當的操題。如果學校冇乜練習做,可能需要自己搵

我女升中之後就啋我都傻

MayBride 發表於 21-2-7 22:32
願聞其詳(PS小六家長學下野)
初中小朋友,尤其係男仔,唔會太聽話,所以你叫佢做補充練習,一定需要目的清晰,而且效果明顯,否則佢好快就唔聽你支笛。
個人認為,做補充練習既前題係小朋友對科目既知識已經足夠,而且正確,做補充練習主要係訓練速度,同埋強化已經識既知識。

請問各位有沒有邊本preposition 好介紹呢?

王家爸爸 發表於 21-2-8 09:33
初中小朋友,尤其係男仔,唔會太聽話,所以你叫佢做補充練習,一定需要目的清晰,而且效果明顯,否則佢好快 ...

反而我覺得中學做練習係需要喎,透過練習就可以知道自己是否真係理解學科内容,尤其是IS 同 Maths

MrBeast 發表於 21-2-8 10:30
請問各位有沒有邊本preposition 好介紹呢?
Tom Cole 既 The Preposition Book : Practice Toward Mastering English Prepositions

S-Kwok 發表於 21-2-8 19:12
反而我覺得中學做練習係需要喎,透過練習就可以知道自己是否真係理解學科内容,尤其是IS 同 Maths
...
你可以試下你既方法,然後幾年後大家再討論。不過,我既經驗講你知,大量練習,只對語言科有用,因為呢啲科目需要浸。

王家爸爸 發表於 21-2-8 19:25
Tom Cole 既 The Preposition Book : Practice Toward Mastering English Prepositions
thx.  are the ex is on a cd sold separately? it seems out stock in amazon n bookdepository.

MrBeast 發表於 21-2-9 08:45
thx.  are the ex is on a cd sold separately? it seems out stock in amazon n bookdepository.
https://www.bookdepository.com/Preposition-Book-Tom-Cole/9780472031665

S-Kwok 發表於 21-2-8 19:12
...

當阿女升上高中後我慢慢發覺"操練習"係需要嘅,不過,個人認為"操"原來可以分兩種,一係自己買練習日操夜操,二係老師俾嘅中至大量的練習,由學校老師俾嘅任務會比自己做嘅好DD,但不是一定,個人認為老師俾嘅練習做完之後,老師會"抽出"多人錯嘅值得講講嘅題目出嚟與同學作"深度"的探究,這可強化學生的學問,這是自己日操夜操無的優點,真係尤其數學與科學跟老師中至大量練習效果好好多,阿女也是只操老師俾嘅數題响堂上也是討論當中的題目,她喜歡做完數之後有"賽後檢討",這是獨自一人難成的事呢!

‹ 上一主題|下一主題