用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 CAIS 老師是否 ABC 居多?
go

[小學] CAIS 老師是否 ABC 居多?

看影片, interview 時多數見到 老師華裔人士居多, NET 多嗎?

回覆樓主:

Don't care as long as they are properly qualified

好奇問下,我時常在長沙灣鴻星飲茶,見到CAIS學生之間多數用廣東話溝通,英文水平如何?

華裔亦可以係NET,Native English speaker嘛

回覆 SISian 的帖子

playground language 唔係英文,這個又估唔到

以前(2年前左右)CAIS網頁有教職員照片,ABC老師比較多,唔清楚現在情況,睇自己家長意向,語言相信分別唔大,最主要當時想自己小朋友多見外國人(非黑髮非黃皮膚,了解世界好大)及接觸唔同文化(當然ABC也可以完全外國文化)...已便任何時候都可以容易適應香港以外地方升學...

其實...
NET = native English teacher
ABC = American born Chinese

黃皮膚、黑皮膚可以係 native English speakers。

白皮膚藍眼睛金頭髮 e.g. 法國人, 都可以係唔識英文。

點解要執著老師嘅種族呢?

我反而覺得,一間學校嘅學生英文好唔好,除左老師之外,學生都好仲要。如果大部份學生都嚟自 e.g. 廣東話家庭,習慣、鍾意講廣東話,playground language 係廣東話,咁就算全部老師都係NET,學生都唔會變 native English speakers 㗎喎。

華裔 NET vs NET 無話邊個較好,  

我識幾個老師 一個係 American born Vietnamese, American born Japanese, American born Korean, American born African,American born Chinese,  Canada born Chinese 英文/發音都係 native, 教得唔錯 , 各有文化差異.

只係感覺上, 這所學校較多 華裔老師,  看看是否實情.
其他學校都有 staff page, 呢間唔見有.

小朋友第時會回canada 讀書,   加上佢重視中文( 普教繁中), 所以也投考這間. 收唔收就未知, 剛1st in 完, 本身 想從ESF 轉走的.  

回覆 koyuta 的帖子

對Esf有何不滿意?都要考慮吓你唔鍾意Esf的地方,會唔會Cais都有。

自己小朋友都係亞洲人樣,始終香港人係亞洲人,咁學校當然學生同老師都係亞洲人多㗎啦。國際學校語境一定會比傳統學校或者英文學校好好多。如果父母係香港人小朋友多數都會識講廣東話,睇場合囉,如果一班小朋友踢波,當中有人唔識廣東話嘅當然要講返英文。就算家長聚會都係,有時都會講廣東話。其實唔使太介意。
當然如果鍾意好多外國人,可以揀FIS, the discovery bay, the peak school, ims. 但係都有聽過外籍老師有機會歧視啲亞洲人樣嘅男仔學生。所以都係人揀你你揀人。

koyuta 發表於 20-12-26 03:29
華裔 NET vs NET 無話邊個較好,  

我識幾個老師 一個係 American born Vietnamese, American born Japanes ...

普教繁中的IS不多選擇,個community 預咗比較local,因不多外國人會學繁中,CAIS始終是IS, 老師就算亞洲人都會是NETS, 語境點都會好過local 英文學校。
但文化方面近local 少少,因為學校文化都會就番家長期望,我有朋友讀緊Y3, 停課時期都多功課,project 都要家長高度參與,如果唔交功課老師會「打」比家長。我就prefer學校會訓練和容許小朋友自己獨立學習和完成功課project 的,做得不完美反而不緊要, 我地小朋友欠太多功課老師係會先打比小朋友
另外雖然有中文課,但很多CAIS學生一樣在我女學的中心外補中文,都係跟我女或ESF同級的學同一level(我女學校初小仲要冇中文,高小程度和ESF差不多),所以如果只為了中文轉另一間IS唔知化唔化算。

IS學生課餘和家人或英文非母語的朋友講廣東話,呢樣係好好,有同理心,會遷就人。但如果同學之間講廣東話,咁就我個人,係覺得唔可以接受。

另外,在IS學中文,可以學得好。但不能只靠學校,家校一定要合作,培養到小朋友看中文書到興趣,和願意以普通話討論事物的習慣。

Jane1983 發表於 20-12-26 17:13
IS學生課餘和家人或英文非母語的朋友講廣東話,呢樣係好好,有同理心,會遷就人。但如果同學之間講廣東話, ...

係呀我女通常見到本身母語是廣東話的人,都會用番廣東話同佢地講。其實我見好多同學例如日/韓/法等,人地都係同番自己父母説自己國家的語言的,普通話那班更不用説,所以香港人真係唔需要搞到要就小朋友去説港式英文溝通。
其實IS校內會互相講廣東話真係好奇怪,正如其他同學又自己圍埋一齊一些講印度話,一些講韓文,你話得唔得?校外佢地都唔會,其實school rules通常會寫明學校內要用英語。

回覆 964000 的帖子

唔使school rules,playground language唔係英文,呢樣在IS真係好唔尋常。如果只係多英文exposure,但同學之間講廣東話。呢個唔係國際學校的應有的語境。

Jane1983 發表於 20-12-26 19:16
回覆 964000 的帖子

唔使school rules,playground language唔係英文,呢樣在IS真係好唔尋常。如果只係多 ...

同意,咁其實跟local英文語境好的學校差不多,起碼人地學費都平好多。
我見過一些在外地讀IS但playground language 本土語言為主的學生(有日本,有大陸),雖然英語都流利但同native始終有距離,所以同學間都會互相影響。

Jane1983    發表於 20-12-26 21:10

中文課程我不太擔心, 個人認為中文就合格便可, 不追求什麼的.
入了去就不外補了.
簡介會時說過,  若回校上課, 課程是每日都有中文堂的. 這個我覺得幾好.

現在阿仔的學校的老師是100% NET, 有華人樣, 也是NET, 不懂中文/普通話的, 這個隠藏不了的, 傾談一下便知.

中學以後功課是多, ESF 也一樣的, 這時是target 考公開試的階段了了. ESF 有好有唔好, 無一間是完美的.

語境呢, 我相信校內也是全英的,  校外沒所謂, 在香港比咁貴讀IS , 當然想教師全NET + mix culture 最好,  有TA 是ABC/Local 是不介意的,  

較集中 華裔NET/ABC. 相信這也是學費反映了.

想問 grade 1 to 5 的中文和數學課程教到乜程度?
Thanks

....

回覆 koyuta 的帖子

除咗中文,有其他原因選擇離開ESF嗎?
我哋有CAIS offer, waiting ESF, 諗緊點揀.

其實... 樓主你追求咩嘢?

唔計其他嘢,只係以下呢兩樣已經好難喺香港並存。

1. 老師同同學cultural mix要夠diverse
2. 唔追求中文程度,但又最好日日有堂上得嚟唔使補習都程度高

以我自己了解,通常學校中文程度好,多數係因為多local 家長,佢地對中文有要求,學校咪放多啲時間同心力喺中文。老實講,學校多local 家長 vs 多expat 家長,風氣係會有唔同(冇話邊樣好,只係會有唔同)。

至於課程程度,數學嘅話你可以睇返 Alberta curriculum official website 就有寫。