用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 二線小學b1a,港華/九華有無機?
樓主: joycechanwy
go

二線小學b1a,港華/九華有無機?  

回覆 NNbaby 的帖子

我也係咁諗,所以不會QC/LS了,可能九華加另一間男校,選擇中。其實九華無特異功能難吾難入?

Sosiusiu 發表於 20-12-27 13:14
回覆 王家爸爸 的帖子

其實依家DSE 個grade係未即係等如我以前既:

dse 還有最高評級 5**  

回覆 elbar 的帖子

我當然知啦, 咁以前無A+嫲

回覆 王家爸爸 的帖子

其實DSE比HKAL低啲,所以無得直接比較。但係從英國大學既OFFER睇,DSE同AL比較,似乎係 5**、5* = A*;5 = A;4 = B。

73662710 發表於 20-12-27 12:56
5科5+只有11%, band1C, 有啲紋水!
我諗你同TSK比較下先

joycechanwy 發表於 20-12-27 09:53
回覆 christy2011 的帖子

老師話叫我選觀瑪以上水平的學校,不用選觀瑪,所以諗住試吓高少少的。 ...

既然老師覺得景嶺、宣基抽獎應入到,又想試比觀瑪好的男校(即同level的長天、聖芳濟唔會考慮),LS/QC又擔心唔夠爭,咁所餘選擇已唔多。St Joe我覺得也是1a男校,競爭唔會比LS/QC少。如果想機會較大就九華+聖言,但你想英文好,特別是spoken English ,就應該係LS/st Joe。我覺得LS一試無妨,因佢自行位多,應該絕大部分是收街外生,自行收既唔會全部都特異吧。即想機會大啲:九華+聖言,想搏下及最符合自己對英文的期望:LS+九華。如想穩陣,其實就應選觀瑪。你不妨諗下,觀瑪/景嶺/宣基,較想入哪一間,就會決定到自行的策略

回覆 王家爸爸 的帖子

UCAS Tariff
DSE 與 GCE A level 比較如下

5** = A* (56)
5* = A*/A (52)
5 = A (48)
4 = C (32)
3 = E (16)

王家爸爸    發表於 20-12-28 10:27

醒目開學勳章 王國長老

Poyau 發表於 20-12-27 15:28
UCAS Tariff
DSE 與 GCE A level 比較如下

睇完呢個政府招聘廣告真係想爆粗
CEE SYL B 有c, 等於而家dse 3?

Charlotte_mom 發表於 20-12-28 14:23

當年會考英文取C+難度可比取5+
末代2006年 HKCEE 英文 C+ 7.8%^
最近2020年 HKDSE 英文 5+ 9.7%
^ 英甲+乙 英甲A/B/C=英乙C/D/E

Ktfk 發表於 20-12-25 16:54
或可考慮比港華更好嘅學校...

港華系咪比較易入?我仔黄埔happy school 級18/13x ,  自知九華唔唔够班

ganggang 發表於 20-12-30 18:39
港華系咪比較易入?我仔黄埔happy school 級18/13x ,  自知九華唔唔够班
...

港華相對較易

Charlotte_mom 發表於 20-12-28 14:23

佢係話2007後會考,唔係中學文憑試

2007會考中、英文科都轉左分數制度

FROM 考評局︰
「自2007年開始,中國語文科及英國語文科的成績共分五個等級(5、4、3、2及1),第5級為最高,第1級為最低,成績低於第1級會列作不予評級(以UNCL表示)。在第5級之內,成績最佳的考生可獲「5*」等級成績。」
https://www.hkeaa.edu.hk/tc/recognition/develop_hk_pub_exam/hkcee/

lopoto 發表於 20-12-30 22:23

會考轉制後第3級之後等同DSE 3
會考英乙 C → 轉制後 3 → DSE 3

成績SJC > 九華 > 港華
SJC 自行機會難d

WinnieCatCat 發表於 20-12-25 17:30
港華近年成績麻麻,港島小學的b1a都好少人會自行港華,特異功能對港華而言應已不重要,反而好想吸納成績好 ...

之前好多人跳船 不直升 想吸納好成績的外來生係好正常

ganggang 發表於 20-12-30 18:39
...

不好靠估 看回過去三年派位結果 再分析機會率

回覆 王家爸爸 的帖子

check pm

醒目開學勳章 王國長老

lopoto 發表於 20-12-30 22:23

哦係wor係wor
謝謝資料,唔怪得咁大落差

joycechanwy 發表於 20-12-25 17:11
回覆 mcl203 的帖子

不是的,只是想傳統男校,其他的也好像高攀不起,所以想試吓華仁,睇下有無機 ...

我女小學應該算荃灣一線,舊年考第十幾嘅同學入咗九華,有玩足球

WinnieCatCat 發表於 20-12-25 17:30
港華近年成績麻麻,港島小學的b1a都好少人會自行港華,特異功能對港華而言應已不重要,反而好想吸納成績好 ...
入港華/九華呢D傳統名男校,唔會保證你考大學入好科,其實最重要係佢地校友人脈網絡。