用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 四年級成績唔亮麗,自行你會避開要交成績表嗰間嗎? ...
樓主: 高達紅色
go

四年級成績唔亮麗,自行你會避開要交成績表嗰間嗎? [複製鏈接]

subb 發表於 20-12-30 09:24
我見有人講聖瑪加利小四C左,
真係唔收表喎 !
真!?我囡成績:
小四:
中C
英B
數B
小五:
中A
英A
數A
小六:
中A
英A
數A
聖瑪加利照收表喎

YmOra 發表於 20-12-30 13:00
認同。我校有個小學生逐年逐年發力,由小四嘅50名去到小五上學期30名再去到呈1考獲10左右,每個學 ...
我囡又係呢個情況小四第53名,小五第13名,小六第6名

YmOra 發表於 20-12-30 13:00
認同。我校有個小學生逐年逐年發力,由小四嘅50名去到小五上學期30名再去到呈1考獲10左右,每個學 ...
我女都係, 小二只考到級中間, 佢小二時已經想入依間中學, 我同佢講, 依間中學冇級頭5, 都好難入到, 佢聽到就由小二開始發力, 每年升1X 個名次, 到小六張成績表直頭好靚, 去到級5內, 老師都話依個係好勵志既過案, 仲有同其他家長分享....

KathyTung 發表於 20-12-30 13:12
我囡又係呢個情況小四第53名,小五第13名,小六第6名

真係好,又一好例子,咁你囡囡派咗去邊間?一定好心儀啦!

嘩!睇真DD,你囡囡係進了40名喎!破我已知個案的紀錄。

YmOra 發表於 20-12-30 13:18
真係好,又一好例子,咁你囡囡派咗去邊間?一定好心儀啦!
...

今年先升中,呢幾日收到福建Offer諗住去讀

KathyTung 發表於 20-12-30 13:19

對你有印像啦!希望你囡囡入到適合佢的好中學,最緊要有可以滿足到她的"籃球隊"

乜唔係都想考慮"九真"嗎?仲預祝希望你囡囡可以入心儀中學添!原來已決定了。

YmOra 發表於 20-12-30 13:21
對你有印像啦!希望你囡囡入到適合佢的好中學,最緊要有可以滿足到她的"籃球隊"
...

係呀!其實佢有四年級已經開始講福建,我當時當佢冇到,我當佢喺度發噏風,點知佢五六年級追晒啲成績返嚟,唔俾佢揀都唔得呀!福建籃球都係D1,滿足佢心意,仲有視藝方面,都有好大培育,仲有好多運動都係D1佢話中學想試多啲野,咁俾佢讀啦,最多遠就遠啲

個人認為,"福建"嘅女籃都係好嘢嚟!

YmOra 發表於 20-12-30 13:23
乜唔係都想考慮"九真"嗎?仲預祝希望你囡囡可以入心儀中學添!原來已決定了。
...

班主任話讀九真唔值反而去福建仲好啲

YmOra    發表於 20-12-30 13:44

YmOra 發表於 20-12-30 13:25
個人認為,"福建"嘅女籃都係好嘢嚟!

其實我女要求都好高!佢話要視藝大培育(佢有全港性全國性獎項同校園藝術大使)同籃球D1,仲要有好多運動都係D1!真係超難幫佢揀學校

KathyTung 發表於 20-12-30 13:25
係呀!其實佢有四年級已經開始講福建,我當時當佢冇到,我當佢喺度發噏風,點知佢五六年級追晒啲成績返嚟 ...

你女兒也喜歡視藝嗎?介意講你住向邊樹嗎?

聽你咁講,原來你囡囡好有打算,好識為自己著想且努力達到目標,我自小也想培育我女兒有這方面的獨立性,耐何個性沒有就是沒有,但不打緊,條條大路通羅馬嘛!你囡囡好似D成熟的中六生咁,自己去外國找大學找入學資料再努力達到目標入讀心儀大學,真係成熟青年人的小孩子版。

YmOra 發表於 20-12-30 13:32
你女兒也喜歡視藝嗎?介意講你住向邊樹嗎?

聽你咁講,原來你囡囡好有打算,好識為自己著想且努力達到目 ...

首先多謝你讚賞先,我哋住荔景呢頭!佢都鍾意視藝㗎!

妹妹頭 發表於 20-12-30 13:12
我女都係, 小二只考到級中間, 佢小二時已經想入依間中學, 我同佢講, 依間中學冇級頭5, 都好難入到, 佢聽到 ...

真係好,原來身邊有咁多哩類勵志的例子,真係要多DD分享俾EK啲初小生jm們。其實,我相信小孩子一旦有"目標",係無人阻到佢哋,亦無人可以睇小得佢哋,只是有時眼白白見到啲jm的丈夫們,成日掛响咀邊話"你咪發夢啦!"類似的說話,就咁就撲熄咗團火。

KathyTung 發表於 20-12-30 13:27
其實我女要求都好高!佢話要視藝大培育(佢有全港性全國性獎項同校園藝術大使)同籃球D1,仲要有好多運動 ...

係呀!有"主見"嘅人不會苟且,你囡囡有晒我未生BB前的期望特質,不禁興奮起上嚟!

咁!e+去到"福中"咪十分近榜你女兒想要的啦!如果當初知道多DD你囡囡的個性,我不會推薦"九真"。

你未講,你囡囡係不嬲鍾意開"視藝"嗎?還是想响中學嚟一個小小的挑戰學懂畫嘢?

唔好怪我八掛!

YmOra 發表於 20-12-30 13:51
係呀!有"主見"嘅人不會苟且,你囡囡有晒我未生BB前的期望特質,不禁興奮起上嚟!

咁!e+去 ...

不嬲都鍾意視藝啊

YmOra    發表於 20-12-30 14:01

KathyTung 發表於 20-12-30 13:34

唔好意思,原來你答咗我了。thx.thx

好吖!有動嘅籃球,亦又靜嘅畫畫。去到中一後,多DD去"初中教育" 區嘅 ""由S1傾到選科(2)""分享囡囡的學習點滴。

YmOra 發表於 20-12-30 13:53
唔好意思,原來你答咗我了。thx.thx

好吖!有動嘅籃球,亦又靜嘅畫畫。去到中一後,多DD ...

一定會!

YmOra    發表於 20-12-30 14:03

KathyTung 發表於 20-12-30 13:34

荔景去觀塘係有DD遠,不過都OK嘅!

YmOra 發表於 20-12-30 14:03
荔景去觀塘係有DD遠,不過都OK嘅!

或者搭校車
‹ 上一主題|下一主題