用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 煩惱中:自一揀張祝珊定保一好?
go

煩惱中:自一揀張祝珊定保一好?

一心諗住自一揀張祝珊,但老師提議保一也適合小朋友,所以煩惱中,小朋友喜歡數學,大家可否比點意見,謝謝(emoji)

回覆 LaiMing1966 的帖子

住邊區?選近或就腳那間...

住觀塘,兩間都有巴士一程車到

LaiMing1966 發表於 20-12-24 13:40
住觀塘,兩間都有巴士一程車到

其實兩間都好注重學術,有冇問過小朋友意見?

佢無乜意見,只想不讀女校,所以原本諗庇理羅士,最後都唔揀了

LaiMing1966 發表於 20-12-24 10:02
一心諗住自一揀張祝珊,但老師提議保一也適合小朋友,所以煩惱中,小朋友喜歡數學,大家可否比點意見,謝謝 ...

保一(emoji)

DSE   5級或以上  4主科平均 (%)

張祝珊

張永慶

37.08

32.15

35.03

38.28

35.13

25.68

34.58

35.15

35.30

35.23

平均

35.42

33.30

DSE 英文5級或以上  (%)DSE 中文5級或以上  (%)

張祝珊

張永慶

張祝珊

張永慶

36.20

30.70

29.30

32.90

36.70

29.70

25.90

31.00

34.90

19.10

30.20

22.40

38.90

34.00

21.00

30.10

平均

36.68

28.38

平均

26.60

29.10

DSE 數學5級或以上  (%)DSE 通識5級或以上  (%)

張祝珊

張永慶

張祝珊

張永慶

55.20

37.10

27.60

27.90

54.40

57.00

23.10

35.40

46.00

42.10

29.40

19.10

47.50

43.80

30.90

32.00

平均

50.78

45.00

平均

27.75

28.60

Arabellahk    發表於 21-9-20 16:21
IYY    發表於 20-12-27 15:31
Poyau    發表於 20-12-24 23:36

學術方面兩間都好勁,地理方面我會揀張祝珊

greenapple1093 發表於 20-12-24 22:08

好少見你出手
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

純追求 DSE 成績的話, 可選自一張記, 自二保一。
張記沒有面試過, 亦沒有去過 info day; 只知是一間校風純樸的 top 男女校, 詳情需再請教熟悉張記的網友。至於保一, 可分享少少資料:
- 傳言保一面試只見級10 內BB, 查實幾年前開始已不是, 據我所知, 如是一線小學, 級 2X 同 3X 都有機會, 因EDB 排名高。
- 面試有齊中英數, 根據小兒當時反應, 英文淺, 數學中等, 中文較深。(也許亦反映了為何在同級 top 英中當中, DSE 英文水平略輸點數。)
- 課室設計有壓逼感, 仔仔頂唔順呢個氣牆。  
- 學生純樸。
- 老師有 heart, 令我有深刻印象是職業輔導老師 (名稱可能有錯), 很 nice。

cornelius    發表於 20-12-27 19:01

IYY 發表於 20-12-27 16:42
純追求 DSE 成績的話, 可選自一張記, 自二保一。
張記沒有面試過, 亦沒有去過 info day; 只知是一間校風純 ...

非常感謝你的分享(emoji)

LaiMing1966 發表於 20-12-24 10:02
一心諗住自一揀張祝珊,但老師提議保一也適合小朋友,所以煩惱中,小朋友喜歡數學,大家可否比點意見,謝謝 ...

請問是否區內級頭?

識揀一定揀張記

地理位置張祝珊行上山係有D 遠. 觀塘番學坐地鐵去炮台山行上去要7-8分鐘
但成績學習氣氛好.  學校都唔少少測, 再加兩測兩考, 可以話幾忙,  但有D 鍾意每次讀少少.. 廢事一次過考太大範圍.

面試好多人都話好容易,

活動就睇你想玩咩.. 冇女童軍. 但有紅十字會東區拎好多獎.,  運動音樂就一般

Gavin0111 發表於 21-9-25 11:15
地理位置張祝珊行上山係有D 遠. 觀塘番學坐地鐵去炮台山行上去要7-8分鐘
但成績學習氣氛好.  學校都唔少少 ...
張祝珊一向都係成功至上嫁啦!以前自行根本不設面試
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Gavin0111 發表於 21-9-25 11:15
但成績學習氣氛好.  學校都唔少少 ...

炮台山地鐵站去CCS 步行7-8分鐘得唔得?出列車上到英皇道路面都要5分鐘,仲要行條好斜嘅大斜路先至去到雲景道,仲未到CCS ~~~

mcl203 發表於 21-9-25 17:03
炮台山地鐵站去CCS 步行7-8分鐘得唔得?出列車上到英皇道路面都要5分鐘,仲要行條好斜嘅大斜路先至去到雲 ...
去到雲景道都只係「望到」CCS。
轉身行去BPS應該仲快。

hkpapa852 發表於 21-9-25 17:13
去到雲景道都只係「望到」CCS。
轉身行去BPS應該仲快。

我唔識去,好似係經條長樓梯直上學校~~~

ar_mak 發表於 21-9-25 17:17
到路面要5分鐘+行上去要7分鐘=實數係12分鐘。

另外行果段路,年紀同心態都會影響到個完成時間。

喘氣都可能要5分鐘起跳~~~

Google map話700公呎,400公呎行平路5-6分鐘,大斜路+長樓梯+喘氣,7-8分鐘應該唔得~~~