用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 男校或男女校
go

男校或男女校 [複製鏈接]

入讀  男校  與 男女校對於男孩成長,身心發展,
哪個較好?.
   3    0    0    0

https://www.edu-kingdom.com/foru ... ead&tid=3796121

https://www.edu-kingdom.com/foru ... ead&tid=3636774

https://www.edu-kingdom.com/foru ... ead&tid=3369714

b3410    發表於 20-12-24 09:18

上年我都struggle 係呢個問題,個人覺得男女校對品德,男女相處較好

oceanstones 發表於 20-12-24 00:10
入讀  男校  與 男女校對於男孩成長,身心發展,
哪個較好?.

等於啲人去外國讀寄宿中學都係想仔女入出名學校;你去英國多數 男/女 校,去美國多數 男女校  

雖然呢個抉擇好個人化兼極具爭議性,但是只會有以下結果:
A) 父:男女校;母:女校;子:男校
B) 父:男校;母:女校; 子:男校
C) 父:男校;母:男女校;子:男女校
D) 父:男女校;母:男女校;子:男女校
E) 父:男校;母:女校;子:男女校

綜合以上5個選擇,似乎A is better, 因為有齊3種模式。將來在 family gathering 時,有齊3種用家的意見,不會有 bias.
**以上分析並不是精準科學,並只代表個人立場。Merry Christmas 2020!

王家爸爸    發表於 20-12-26 10:10

kiwi2007 發表於 20-12-25 21:53
B) 父:男 ...

我係:
父: 男女校; 母: 女校; 子女2個: 男女校

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

我两个女小学係男女校,中学係女校……我觉得幾perfect, 不过中学时有參加校外泳隊同補数,-班有男有女,都唔会完全接觸唔到男仔。

男女校肯定/絕對/應該/當然是好D,因為:
A)貼近現實生活模式
B)提供正常社交機會
C)齋校只有單一性別
D)以上皆會被推翻 if DBS/ LSC/SJC/QC...... is available

b3410    發表於 20-12-26 12:07
bettyay    發表於 20-12-26 09:57

我都係A類

kiwi2007    發表於 20-12-26 11:37

02413124 發表於 20-12-24 11:47
上年我都struggle 係呢個問題,個人覺得男女校對品德,男女相處較好
事實正好相反,男校、女校對品德教育做得比較好。任何方面,比較差既都係男女校。

中西區大家認為最差既聖士提反堂、梁銶琚;灣仔區大家認為最差既孔聖堂、協同;九龍城區大家認為最差既賽馬會官立、聖公會聖匠;油尖旺區大家認為最差既官立嘉道理、麗澤、天主教新民、九龍三育;東區大家認為最差既馬登基金、閩僑中學,無一間係單性別學校,全部都係男女校。

王家爸爸 發表於 20-12-26 10:23
事實正好相反,男校、女校對品德教育做得比較好。任何方面,比較差既都係男女校。 ...

或許某些家長仲停留喺自己年代嘅學校生活思維,宜家有咁多ECA或補習或他校活動,仲係當年嘅模式咩。現在,一個IG或許已經可以識到35識7嘅他校學生,連人哋嘅日常生活習慣,朋友圈子都可以知埋。品德教育,都係唔可以只靠學校,我估~~~

不過,仲有啲家庭係要求子女足不出戶,放學即回家,手機/上網設限,呢啲我估係父母嘅取向,教育思維,男/女/男女校都幫唔到幾多~~~

我地係:父:男女校;母:男女校;女:女校

又覺得幾好喎!

王家爸爸 發表於 20-12-26 10:23
事實正好相反,男校、女校對品德教育做得比較好。任何方面,比較差既都係男女校。 ...

男校我見粗口比較勁同free
女校我見多數鍾意小圈子同粗魯

kiwi2007 發表於 20-12-26 09:54
A)貼近現實生活模式
B)提供正常社交機會

如果spcc 呢又會再再被推翻

kiwi2007    發表於 20-12-26 12:03

Updated 2020 parents' version:

A)貼近現實生活模式
B)提供正常社交機會
C)齋校只有單一性別
D)A至C皆會被推翻 if DBS/ LSC/SJC/QC...... is available
E) 如果有 SPCC offer, option D 又立即被擊倒 & A至C永續成 Co-ed Theorem

挑戰題目 (5 bonus marks):
如果我中小學都讀男校,我又冇出去補習/參加興趣班,更加唔會鍾意玩 joint school functions, 又唔會在社交媒體上認識異性同輩,仲要醉心數獨及砌模型, most probably 齋足12年,咁我點算呢?

王家爸爸    發表於 20-12-26 12:08

mcl203 發表於 20-12-26 10:47

或許某些家長仲停留喺自己年代嘅學校生活思維,宜家有咁多E ...
我都認為品德教育,唔可以只靠學校。但係學校點都有影響,所以我傾向於俾小朋友讀有宗教信仰既學校,而呢啲學校,好既大多數係單性別學校。

02413124 發表於 20-12-26 11:32
男校我見粗口比較勁同free
女校我見多數鍾意小圈子同粗魯
如果小朋友都認為自由係唔好既,咁的確男校唔太啱你。

kiwi2007 發表於 20-12-26 09:54
A)貼近現實生活模式
B)提供正常社交機會
呢d學校也未必有如今的成就,如果變成男女校

其實各有特色,適合不同性格需要,唔係好好?

不過講真咩都係假,最後都係小朋友讀,無想男女唔通佢想入女校,你唔俾佢讀?
‹ 上一主題|下一主題