用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中華基金中學
樓主: jelly-pudding
go

中華基金中學  

我地家長共勉之!當一齊陪小朋友走過人生其中之一重要面試!即使失敗左也當拿个経驗,若下次另有機會時會處理得更好!同時也覺家長越緊張,小朋友壓力也加添!但求盡力啦!

真係好似同時間競賽咁. 我都要錄左幾次先叫做可以接受.
我同爸爸都好緊張, 阿仔都叫做情緒可以穩定到, 都算係咁. 我完全冇跟佢每題所建議的長度.只是整段片沒有超過5分鐘就算

swytca 發表於 21-1-9 20:13
這間系band1麼?band1A,B,C?

hkpapa852 評為Band 2A-1C。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3804718

回覆 swytca 的帖子

加入2020年數據

Core 4+

中基

58.2

49.4

56.23

筲官中

47.3

50.3

54.28

嘉諾撒

48.55

50.75

47.88

主要嚟自EK嘅數據,其餘嗰啲喺校務報告度查。

如果中基真係band2,筲箕灣官中同嘉諾撒都唔好得幾多,而之後仲有衛理丶劉永生丶顯理。

當然排band冇特定方法。有啲人會睇埋3322或者5+。

1A神校我會睇5+,band2以下我會睇3322。呢三間,有男女校有女校,選修科人數差異比較大,睇四主平均似乎比較簡單合理。

王國會長

icemanh 發表於 21-1-9 18:47
我都係..我比阿仔仲緊張,反而佢表現好好.
佢仲安慰返我, 話入唔到就第二間啦...
如果因為遲左影響佢入學,  ...

幾分鐘片可以有幾大影響呢, 我覺得主要都係睇成續次第同特異功能

王國會長

dec08bb 發表於 21-1-9 11:15
剛45min 真不夠,自己預備又不足!唉!真似倒瀉籮蟹!又浪費時間第三題!唉
...

如果係真interview 根本冇得準備, 問完要即場答

maggie403 發表於 21-1-9 14:21
時間係幾緊迫,最後 10:55交了

我哋都係1057交左, 趕到

papapa 發表於 21-1-10 15:54
回覆 swytca 的帖子

加入2020年數據:

中基近3年成績較之前佳
中英文進步有助主科4+/3322率
希望保持水準不再於B1C/2A間上落

年份 主科4+ | 33222
2020年 56.2% | 73.0%
2019年 49.4% | 69.3%
2018年 58.2% | 82.1%
-----------------------------------
2017年 41.7% | 56.0%
2016年 45.5% | 64.5%
2015年 47.1% | 62%
2014年 41.0% | 59.7%
2013年 50.4% | 77.0%
2012年 30.1% | 67.0%

由於計時
deadline加上父母的參與,vidoe interview 看起來壓力更

swytca 發表於 21-1-10 20:14
甘好明顯,睇18年19年20年,中基應是band1。還是EK用5年數據?甘用20年數據來統計,中基也應是band1了 ...

中基千禧年創校 轉DSE前屬B1C
可惜第1屆(2012年)成績平平
第2屆(2013年)回勇但無以為繼
直至近年中文成績改善再次回勇

W221 發表於 21-1-9 15:29
請問知道收生人數及幾時公怖結果嗎?

學額175個

這所學校文科成績如何?

yyk1009 發表於 21-1-20 23:40
這所學校文科成績如何?

校務報告有各科成績供參考

http://cfss.edu.hk/plans_reports.html

回覆樓主:

有無人唔知幾時出結果或以往幾時出結果?

醒目開學勳章

little_kid 發表於 21-1-21 08:27
有無人唔知幾時出結果或以往幾時出結果?

學樣website話2月底

puffy0305 發表於 21-1-21 10:33
學樣website話2月底

有排等~
唔該哂!

回覆樓主:

請問各位有冇收到自行收咗嘅offer

回覆 hello^_^ 的帖子

同樣,等緊好心急