用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍灣st joe
樓主: kikibebe
go

九龍灣st joe   [複製鏈接]

回覆 cacathepanda 的帖子

好啊,好啊!希望你嘅仔仔去到最最理想中學,如果有學生轉校都有好嘅一面,留低嘅學生們一定有更好嘅照顧,多謝多謝!

xubin2008 發表於 21-3-9 10:19

好啊,好啊!希望你嘅仔仔去到最最理想中學,如果有學生轉校都有好嘅一面,留低 ...

多謝呀……
阿仔已經有一間直資中學收咗喇
阿仔唔係最top的一班,只係中游, 我都好開心, 面試時老師都讚佢反應好快

哈哈~我都有小小估到,因為我知道九龍灣Stjo升中非常好,家長手中有直資offer一D唔出奇,如果仍需呈三一定等官津神校中學,我估你等緊聖若瑟書院,希望你冇介意我咁講哈哈,希望你哋有好消息!

當然啦,Stjo仔好Smart,而且好熱心!我之前搵唔到路係巴士站,都係個聖若瑟英文小學嘅學生熱心幫我

xubin2008 發表於 21-3-9 10:29

哈哈~我都有小小估到,因為我知道九龍灣Stjo升中非常好,家長手中有直資offer ...

灣仔SJC就真的無我份了……

這6年我放任我仔,放學玩好多課外活動(小五由於疫情,學校已經停晒所有活動),尤其是校隊班,要花的時間特別多,佢成績真的一般,只屬於B2嘅成績。SJ 進可攻退可守, 可以出出面考其他直資, 考唔到又可以返番中學部, 而家中學部基本上已經係英中, 到你哋六年之後, 中學部應該已經要爭崩頭了

我真係好羨慕你,仔仔健康正面又愛運動,好多謝你,希望你仔仔有好消息,幫我哋分享間學校,我揀呢學校就係喜歡男校純樸同正面,我真心唔希望小朋友讀SFA等呢類型學校,報都冇報,太辛苦,我亦自己放咗真道書院offer。

回覆樓主:

放心,SJ唔係死讀書,讀死書嗰隻

cacathepanda 發表於 21-3-9 10:15
遲D啦……等阿仔考完呈三, 我再上嚟講啦……

期待,真係好多想知道多些,謝謝(emoji)

升小遊戲已完成希望SJ家長繼續分享關於學校的資訊

回覆 hkcsty 的帖子

係呀,我都希望多D.   Stjo家長分享

St Jo 谷?老師惡?完全唔覺(emoji)
(但唔代表成績唔好)

回覆 Fraser 的帖子

你係用家?如果可以請多介紹一下,我係新丁家長,感謝!九龍灣Stjo太低調啦哈哈~

xubin2008 發表於 21-2-9 12:17
回覆 hkcsty 的帖子

係呀,我都係咁,同埋今年疫情關係,我發現呢間學校校長作風好實干型,上年九月疫情剛 ...

唔止呀……

校長等我們小五小六(呈三)考完試,下星期一就全校復課。

呢位校長好實干,做事抓住個重點,上年九月疫情剛剛舒緩馬上實體面試係少數可以完成實體面試嘅學校,係疫情下好多學校好難完成呈分試可以順利完成三次太難得啦!總之,我佩服啊!

hkcsty 發表於 21-2-9 11:43
P1 120人 P6 8x人, 去了更好學校定讀唔掂走就要家長自己估下了!
早幾年, 有零星既分別因為唔同原因去其他學校 (更好的, 更合適的)

舊年同今年, 好多的家庭移民去了。 (10+)

Hope this help.

回覆 xubin2008 的帖子

我係用家!當年宣小同st jo 之間struggle , 無後悔take st jo .

回覆 Lily_0624 的帖子

你呢位家長太唔簡單啦!因為面對宣小真嘅唔多家長會放棄始終係三私,講真宣小我都冇報,我淨係希望亞仔係一個良好環境同朋輩健康成長,學習係一世嘅事。Stjo我今年九月都會來啦!

哈,welcome (emoji)

回覆 Fraser 的帖子

哈哈~

回覆樓主:

先講吓小一罰小息,有時太曳老師會罰小一仔小息罰企,其他級就無的。老師會話: 一陣"我哋"去吸收維他命D,即係小息罰企,去曬太陽。

放心,有班主任陪住一齊企,班主任會同佢講道理,哦到佢明為止。

至於高年級……多數係小息時曳,就算一個或幾個曳,一罰就全校罰一齊企,有時係企足一個小息,好得意,佢哋罰完係毫無 怨言,男仔始終係曳,但亦都好大方
‹ 上一主題|下一主題